Invitația la NATO face parte din ''planul de victorie'' al Ucrainei prezentat în SUA: I-am îndemnat pe partenerii noștri să ignore amenințările Rusiei legate de escaladare
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va prezenta săptămâna aceasta la Washington o serie de propuneri care, speră el, vor pune capăt războiului început de Vladimir Putin. Zelenski se va deplasa la Adunarea Generală a ONU de la New York și apoi va merge la Washington unde va prezenta un „plan de victorie” președintelui SUA, Congresului și celor doi candidați la alegerile prezidențiale, Kamala Harris și Donald Trump. Invitația de a adera la NATO face parte din planul de victorie al Ucrainei, a declarat șeful Biroului prezidențial de la Kiev, Andri Yermak, în timpul vizite pe care o efectuează în SUA alături de Zelenski.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în vizită în SUA, 23 septembrie 2024 / Sursa Foto: Biroul Președintelui Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski urmează să prezinte planul de victorie președintelui american Joe Biden la Casa Albă pe 26 septembrie. El intenționează, de asemenea, să îl discute cu candidații la președinție Donald Trump și Kamala Harris.
„Invitația Ucrainei la NATO face parte din planul de victorie”, a declarat Yermak într-o postare pe Telegram.
Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent pe 22 septembrie, Ucraina ar urma să ceară aderarea la NATO în câteva luni, nu în ani.
Vorbind la Consiliul pentru Relații Externe din New York, Yermak a spus că ''planul de victorie'' în cinci puncte include atât componente diplomatice, cât și militare.
„De asemenea, i-am îndemnat pe partenerii noștri să ignore amenințările Rusiei legate de escaladare”, a spus oficialul ucrainean.
Ucraina a depus solicitarea de aderare la NATO în septembrie 2022, la jumătate de an după invazia la scară largă a Rusiei.
O sursă apropiată lui Zelenski a declarat pentru Kyiv Independent că planul de victorie îl va forța pe Putin să nu mai ignore o formulă de pace sau un summit pentru a pune capăt războiului.
„O premisă centrală a planului este recunoașterea faptului că Rusia, sub conducerea președintelui Putin, nu a abordat negocierile cu bună credință”, a declarat Leon Hartwell, cercetator la grupul de reflecție al London School of Economics, LSE IDEAS.
„În timp ce Putin pretinde că este deschis dialogului, Moscova rămâne hotărâtă să obțină victoria pe câmpul de luptă”, a declarat el pentru Newsweek SUA, «acest refuz de a negocia încetarea războiului provine din convingerea Rusiei că încă poate prevala din punct de vedere militar».
Hartwell consideră că o înțelegere în condițiile actuale ar fi prea costisitoare și, prin urmare, Zelenski intenționează să schimbe raportul de forțe, atât pe câmpul de luptă, cât și în viitoarele negocieri, refuzând în același timp să cedeze orice teritoriu ucrainean.
Ucraina nu a reușit să fie admisă în NATO și în alte alianțe internaționale parțial din cauza dezacordurilor dintre aliați. Dar ziarul britanic The Times a raportat că o parte a planului de victorie al lui Zelenski va fi reprezentată de garanții de securitate în conformitate cu pactul de apărare reciprocă al membrilor alianței.
Summitul NATO din iulie de la Washington s-a încheiat cu lansarea ''Pactului pentru Ucraina'', un acord de securitate semnat de 32 de aliați. Țările au afirmat calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, deși Ucraina nu a primit nicio informare clară cu privire la viitoarea sa aderare.
Biden a declarat că pacea în Ucraina înseamnă o garanție că Rusia nu va mai ocupa niciodată țara, însă aderarea Kievului la NATO nu este necesară pentru aceasta.
Potrivit lui Zelenski, care a solicitat în mod repetat partenerilor să adreseze Kievului o invitație de aderare, Ucraina va adera la NATO numai după ce războiul la scară largă al Rusiei se va încheia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News