Pe lângă plusul de modernizare pe care blindatele îl aduc Armatei noastre, acestea reprezintă pentru economie un pas important în dezvoltarea cooperării cu companiile producătoare din industria de apărare.
Gabriel Țuțu (directorul general Romarm) subliniază importanța programului pentru economie și industria de apărare autohtonă.
„Pentru Romarm și pentru economia românească e un prim pas în dezvoltarea acestui parteneriat strategic cu companiile de tradiție în industria militară din lume. Urmează ca aceste vehicule să asamblate și ulterior parte dintre ele fabricate în România în cadrul industriei naționale de apărare”, a precizat Gabriel Țuțu, în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Jurnal Militar” de la Radio România Actualități.
Totodată, în cadrul aceleiași emisiuni, Generalul-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, a completat precizând că achiziția s-a făcut ca urmare a unei analize pentru o integrare a înzestrării în următorii 15-20 de ani.
Generalul Berdilă a subliniat că Armata a avut ca termen de referință codul de capabilități al NATO în momentul achiziționării Piranha V, astfel încât toate Forțele Terestre din Alianță să fie interoperabile.
„Atunci când ne-am propus achiziționarea unor capabilități majore în toate categoriile de forțe am făcut-o cu analiză foarte atentă: ce fel de produse vrem să integrăm, nu numai acum, într-o perioadă de tranziție, dar și pentru următorii 15-20 de ani. Piranha V a fost construit pe bază de cerințe de capabilități din codul de capabilități al Alianței. Am reușit să avem ca termen de referință un cod de capabilități de care să ne folosim în așa fel încât toate Forțele Terestre ale Alianței să fie interoperabile”.
În total, Armata română va avea 227 de transportoare blindate, în valoare de 868 de milioane de euro.
În acest sens amintim că General Dynamics a plătit deja 8,5 milioane de euro pentru că a întârziat cu aproape un an livrarea primului lot. Inițial, blindatele aveau probleme cu turela de 30 de mm și cu sistemul de comunicații.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.