Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, despre înzestrarea cu rachete anti-navă NSM: S-au făcut progrese pentru retehnologizarea apărării de coastă
15 aug, 11:18
În discursul său cu ocazia Zilei Marinei în timpul evenimentului desfășurat în Portul Constanța, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre rolul Forțelor Navale în Armata României și a amintit de „retehnologizarea apărării de coastă”, făcând referire la contractul pentru sisteme cu rachete anti-navă semnat în luna aprilie a acestui an.
 Naval Strike Missile (NSM), sursă foto: US Navy

Președintele României a subliniat că „regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanței ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice”.

 

România are nevoie de o armată puternică pentru a fi un actor în ceea ce privește securitatea regională

 

2. Președinte... (klaus-iohannis_08300000.jpg)

G Ad:

Președintele Klaus Iohannis, în timpul discursului de Ziua Marinei în 2021. Sursă foto: Administrația Prezidențială

„Am acționat cu hotărâre politic, diplomatic și economic pentru recunoașterea zonei Mării Negre drept una de interes major nu doar pentru România, ci pentru întreaga comunitate euroatlantică și am reușit, astfel, consolidarea securității regionale.  Relevanța strategică a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică este astăzi o certitudine. 

O dovedesc și proiectele regionale precum Formatul București, cunoscut și ca Formatul B9, și Inițiativa celor Trei Mări, care s-au maturizat și evoluează cu succes în beneficiul securității și prosperității României”, a precizat Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a reiterat că fără o armată puternică România nu își poate menține statutul de „actor relevant” în ceea ce privește securitatea regională iar „o armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite”.

Președintele României a făcut totodată referire și la contractul semnat pentru instalații mobile de lansare rachete anti-navă moderne Naval Strike Missile (NSM), așa-zisele baterii de coastă.

 

Demararea programului pentru achiziționarea bateriilor de coastă

 

„Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale. 

O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări. 

S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziție dintre România și Statele Unite ale Americii”, a precizat Klaus Iohannis.

„Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți! Departe de casă și de cei dragi, cel mai adesea aflați în situații dificile care vă pun la încercare rezistența și tenacitatea, ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria de a garanta siguranța cetățenilor noștri. 

Apărarea și protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calități ale marinarilor noștri”, s-a adresat președintele României, marinarilor români, cu ocazia Zilei Marinei.

 

Despre bateriile de coastă NSM pe care le va achiziționa România

 

Achiziționarea sistemelor de baterii de coastă americane NSM face parte din programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Sistemele vor fi livrate începând din anul acesta. Producătorul american va alege o companie de apărare din România pentru a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței.

Potrivit MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Raport OSCE: Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina îşi maschează prezenţa. Mai multe lansatoare de rachete GRAD au fost ascunse în camioane
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro