Iranul anunță introducerea în serviciul de luptă a rachetelor de croazieră “imbatabile și de neegalat”
Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a anunțat, marți, că Gărzile Revoluționare și Armata iraniană au primit primele rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune "Abu Mahdi Al-Muhandis" fabricate de industria iraniană de apărare.
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Ashtiani a afirmat că rachetele Abu Mahdi Al-Muhandis sunt "strategice și de neegalat", menționând că "raza lor de o mie de kilometri acoperă distanța de apărare maritimă a Iranului de mai multe ori".
Acesta a subliniat că rachetele de croazieră iraniene "își lovesc țintele cu mare precizie, au putere distructivă mare, ocolesc radarele și obstacolele geografice, zboară la altitudine joasă și pot înfrunta războiul electronic al inamicului".
Ministrul iranian al apărării a subliniat că aceste rachete permit marinei iraniene să "vizeze ținte navale în mișcare, distrugătoare, portavioane și fregate inamice".
Furnizarea rachetelor de croazieră marinei iraniene vine după ce Statele Unite au anunțat, pe 17 iulie, că vor trimite avioane suplimentare de luptă F-35 și F-16 și o navă de luptă în Orientul Mijlociu, în efortul de a monitoriza căile navigabile vitale din regiune, după reținerea și hărțuirea de către Iran a navelor comerciale de marfă.
Ulterior, pe 20 iulie, Pentagonul a anunțat că Statele Unite își întăresc gruparea navală care se îndreaptă spre Strâmtoarea Hormuz cu două nave de debarcare.
Comandamentul Central al Forțelor Navale ale SUA a confirmat, marți, că o dronă "Aerovel Flexrotor" a fost lansată de pe distrugătorul "USS McFaul" în Golful Oman, menționând că "Flota a 5-a a SUA continuă să inoveze și să integreze tehnologia avansată a dronelor în misiunile de zi cu zi în Orientul Mijlociu".
În urmă cu câteva zile, Marina SUA a acuzat Iranul că a încercat să sechestreze două petroliere în apele Golfului Oman, lângă strâmtoarea Hormuz. Washingtonul a afirmat că forțele sale au dejucat operațiunea, în timp ce Teheranul a negat că ar fi căutat să sechestreze cele două petroliere.
Reamintim că în august 2020, Iranul a anunțat denumirea a două noi rachete.
O rachetă balistică cu o rază de acțiune de 1.400 de kilometri a fost denumită "Soleimani", iar o rachetă de croazieră cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri a fost botezată "Abu Mahdi al-Muhandis", denumiri date în memoria lui Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul miliției irakiene "Mobilizare populară" și Qassem Soleimani, creierul operațiunilor Gărzii Revoluționare în afara teritoriului iranian, uciși într-un atac american cu drone în vecinătatea aeroportului din Bagdad la începutul lunii ianuarie 2020.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News