Generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţei aerospaţiale din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC), a dezvăluit la sfârşitul săptămânii trecute că o serie de drone americane care zburau deasupra Siriei şi Irakului au fost deturnate de IRGC, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge, citat de Epoch Times.
,,Şapte sau opt drone care au efectuat zboruri constante deasupra Siriei şi Irakului au fost deturnate de noi, iar datele [colectate de acestea] au fost monitorizate de noi şi astfel am putut obţine informaţii la primă mână”, a precizat joi generalul Hajizadeh în oraşul iranian vestic Hamedan.
„Șapte-opt drone care au efectuat zboruri constante deasupra Siriei și Irakului au ajuns sub controlul nostru, iar informațiile lor au fost monitorizate de noi și am putea obține astfel informații la primă mână", a precizat generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, citat de agenţia iraniană de ştiri Far. Gardienii Revoluției au prezentat de asemenea și o înregistrare video care, susțin ei, confirmă operațiunea de interceptare a dronelor americane.
Materialul video aparent surprinde hackuirea Comandamentului Central al armatei SUA (CENTCOM) de către IRGC şi poate fi considerat de unii drept o dovadă care susţine afirmaţiile făcute de generalul iranian.
„Înregistrarea (video) indică penetrarea de către Gardienii Revoluției a Centrului de Comandă al U.S. Army, una dintre multele dovezi care susțin declarațiile generalului Hajizadeh," a relatat agenția oficială Fars. „Înregistrările arată cum o dronă americană începe să se defecteze și efectuează o aterizare forțată într-o zonă din deșert, la 10 kilometri distanță de baza sa." Experții susțin că ar fi vorba de o dronă MQ-9 Reaper înarmată, cunoscută sub numele de Predator B, care s-a prăbușit în deșertul irakian după ce, aparent, operatorul ar fi pierdut controlul asupra ei. Ulterior, drona aflată la sol a fost distrusă de o altă dronă MQ-9 Reaper sau posibil de un avion de vânătoare american, împiedicând astfel ca iranienii să aibă acces la tehnologia ei. „Americanii nu au îndrăznit să se apropie de propria lor dronă" și au trebuit să o bombardeze cu un avion de luptă, a mai precizat generalul Hajizadeh.
Până la acesta ora Pentagonul nu a comentat informația apărut în presa iraniana, însă mai mulți experți au declarat că incidentul este cât se poate de îngrijorător, deoarece Iranul obișnuiește să împartă informații din domeniul tehnico-militar nu doar cu anumite grupări teroriste, ci și cu Rusia şi China, state rivale Statelor Unite.
Acesta nu ar fi primul incident de acest gen în care Iranul reușeste să aibă acces la tehnologie militară americană de ultima generaţie.
Iranul are o lungă istorie în ceea ce priveşte tehnologia dronelor, producând drone încă din timpul războiul irakiano-iranian din anii 1980.
Agenţia de ştiri Fars a explicat faptul că tehnologia iraniană pentru drone s-a dezvoltat când armata iraniană a doborât o dronă militară americană RQ-170 Sentinel în estul Iranului în 2011. Un trimestru mai târziu, Iranul a început să producă propriile drone RQ-170 prin utilizarea tehnologiei furate de la drona americană prăbuşită. Drona iraniană RQ-170 a efectuat primul zbor oficial la sfârşitul lui 2014.
Drona originală RQ-170 a fost o dronă cu tehnologie stealth concepută pentru operaţiuni de supraveghere, în timp ce versiunea iraniană este înarmată cu rachete.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News