Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

ISIS, apel într-un mesaj video în timpul asaltului Coaliției: „Nu vă temeți. Lupta încă nu s-a terminat”
12 Martie 2019 / 15:33
Gruparea Stat Islamic (ISIS) i-a îndemnat pe jihadiştii rămaşi la Baghouz, în estul Siriei, considerat ultimul bastion al organizaţiei, să dea dovadă de "perseverenţă" pentru că "lupta încă nu s-a terminat", într-un mesaj video difuzat pe reţelele sale de propagandă.

Înregistrarea postată luni seara pe aplicaţia de mesagerie Telegram este intitulată "Sensurile perseverenţei" şi redă discursurile mobilizatoare a patru bărbaţi prezentaţi drept jihadişti, pe fondul unor imagini din Baghouz, în provincia Deir Ezzor.

Difuzarea înregistrării intervine în contextul în care Forţele democratice siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă susţinută de o coaliţie antijihadistă condusă de SUA, au reluat duminică asaltul prezentat drept "final" asupra a ceea ce se crede a fi ultima redută a ISIS.

"Chiar dacă aveam mii de kilometri şi ne-au mai rămas doar câţiva, iar ei spun că am pierdut (...) Dumnezeu are alte criterii", spune un bărbat purtând pe cap o eşarfă tradiţională alb cu negru. "Ne-au tăiat drumurile şi ne-au înconjurat, dar calea Domnului este deschisă (...), lupta încă nu s-a terminat", asigură bărbatul, care apare alături de alţi doi purtând eşarfe alb cu roşu şi de un copil.

Înregistrarea este datată Rajab 1440, care ar fi vineri conform calendarului islamic.

"De ce suntem bombardaţi de avioane? De ce toate ţările lumii necredincioase se unesc să lupte împotriva noastră? Cu ce am greşit? Ce crimă am comis? Vrem să aplicăm legea lui Dumnezeu", continuă bărbatul.

"Nu vă fie teamă", conchide alt bărbat care poartă cagulă şi se adresează "tuturor mujahedinilor", adică "luptătorilor jihadului" în retorica ISIS.

 

Ultimele zvâcniri ale Statului Islamic?

 

Discursurile lor sunt întrerupte de un zgomot de explozii în depărtare şi de un vuiet de avion.

Înregistrarea mai arată cum se împarte supă într-o tabără a ISIS, cu femei, bărbaţi şi copii deplasându-se printre corturi, camionete şi motociclete, într-o ambianţă haotică.

Deşi autenticitatea înregistrării nu a putut fi verificată, aceste scene corespund celor observate de reporterii AFP la Baghouz în ultimele zile.

După o ascensiune fulminantă în 2014 şi proclamarea unui "califat" cuprinzând vaste teritorii din Siria şi Irak, ISIS este pe punctul de a fi ras de pe hartă, notează AFP.

Războiul din Siria, declanşat în 2011, s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro