Italia dorește să joace un rol mai important în proiectul militar GCAP: Viitorul avion de luptă ar trebui să fie capabil să controleze 30-40 de drone
Compania italiană Leonardo dorește să joace un rol mai important în proiectul Global Combat Air Programme (GCAP), la care participă și Marea Britanie (BAE Systems) și Japonia (Mitsubishi Heavy Industries) și care, printre altele, include crearea unui nou avion de luptă. Astfel, directorul general al companiei, Roberto Cingolani, a declarat că poziția lor în cadrul proiectului GCAP ar trebui revizuită "în sus". Directorul general al Leonardo subliniază că programul nu are încă "cote" și că în prezent este doar un "mare laborator", potrivit publicaţiei Infodefensa.
După cum s-a menționat, declarația lui Cingolani a venit la câteva zile după ce ministrul italian al apărării a cerut un "program trinational autentic" bazat pe o distribuție echitabilă a rolului fiecărei țări în proiectul GCAP.
Această declarație a fost făcută de Ministerul italian al Apărării după ce a apărut informația că programul va avea sediul la Londra și că Marea Britanie și Japonia vor domina proiectul.
În același timp, Chingolani subliniază că Leonardo are "competențe avansate în anumite sectoare" și că mai au încă "mult de lucru cu japonezii și britanicii". De exemplu, se menționează că participanții la proiectul GCAP nu au alocat încă un buget exact programului, care ar putea ajunge la zeci de miliarde de euro.
Printre punctele forţe pe care Leonardo le poate oferi, directorul general al companiei menționează, în special, "tehnologia swarm" pentru viitorul avion de luptă, care ar trebui să fie capabil să controleze 30-40 de drone simultan.
,,Cei care au competențele necesare ar trebui să se așeze la masă și să spună: să vedem cine poate face ce. Un rol puternic ar trebui să fie măsurat pe baza competențelor", a declarat Cingolani. În octombrie, directorul general al companiei Leonardo intenționează să organizeze o serie de întâlniri cu parteneri, inclusiv cu cei din Marea Britanie, iar în noiembrie intenționează să se deplaseze în Japonia.
Merită menționat aici faptul că problema redistribuirii rolurilor, pe care italienii o subliniază în cadrul programului GCAP, este în general tipică pentru astfel de proiecte multinaționale.
Un exemplu este programul FCAS, la care participă Franța, Germania și Spania și care, de asemenea, nu merge prea bine, deoarece țările nu se pot pune de acord cu privire la distribuirea cotei fiecărei țări în crearea componentei principale a programului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News