Japonia devine partener cheie al Statelor Unite într-un nou program militar: Dezvoltarea unei rachete interceptoare hipersonice
Japonia și Statele Unite urmează să semneze un acord în această săptămână pentru a dezvolta împreună o rachetă interceptoare hipersonică, pentru a contracara focoasele hipersonice dezvoltate de China, Rusia și Coreea de Nord, a relatat acest lucru duminică ziarul japonez Yomiuri.
Agenția SUA de Apărare Antirachetă (MDA) a ales companiile Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon Missiles and Defense pentru a proiecta Glide Phase Interceptor (GPI) – rachete interceptoare – pentru ca SUA să se poată apăra împotriva unui atac cu rachete hipersonice.
Potrivit sursei citate, acordul privind interceptorii hipersonici este așteptat să fie semnat atunci când președintele american Joe Biden se va întâlni vineri, în SUA, cu premierul japonez Fumio Kishida.
Reuters a relatat că nu a existat niciun comentariu din partea Ministerului japonez al Afacerilor Externe.
Proiectilele hipersonice îşi pot schimba traiectoria, spre deosebire de focoasele balistice actuale care zboară de-a lungul unei traiectorii deza satabilite spre țintele lor. Capacitatea rachetelor hipersonice de a-și schimba traiectoria le face dificil de interceptat în acest moment.
Biden și Kishida se vor întâlni în marja unui summit trilateral cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol. Summitul va avea loc la reședința prezidențială de la Camp David, după cum a relatat Yomiuri.
SUA și Japonia au convenit să ia în considerare dezvoltarea în comun a rachetelor interceptoare în ianuarie. Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri a secretarului de stat Antony Blinken și a secretarului apărării Lloyd Austin cu omologii lor japonezi, ministrul de externe Yoshimasa Hayashi și ministrul apărării Yasukazu Hamada.
SUA și Japonia vor urmări să dezvolte noul sistem de apărare antirachetă în termen de 10 ani, potrivit raportului.
China și Rusia au făcut ambele progrese în dezvoltarea de arme arme hipersonice, iar Agenția de Informații pentru Apărare a SUA a declarat în martie că Beijingul ar dispune deja o armă capabilă să lovească bazele americane din Pacific.
SUA și Japonia au declarat la începutul acestui an că intenționează să consolideze cooperarea în domeniul apărării pe uscat, pe mare și în spațiu, din cauza preocupării tot mai mari cu privire la provocarea reprezentată de China și legăturile sale cu Rusia.
Semnare acestui acord ar reprezenta a doua colaborare de acest fel în domeniul militar - urmărindu-se dezvoltarea de noi sisteme de apărare antirachetă.
Washingtonul și Tokyo au semnat anterior un acord pentru dezvoltarea unei rachete cu rază de acțiune, concepută pentru a lovi focoasele când se afla în spațiu. În prezent, Japonia desfășoară aceasta rachetă pe navele sale de război care navighează apele dintre Japonia şi Peninsula Coreea pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete nord-coreene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News