China trimite cu regularitate nave şi avioane în jurul acestui arhipelag nelocuit, mai ales după ce Japonia a naţionalizat în septembrie 2012 trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor japonez.
Arhipelagul Senkaku este revendicat cu fermitate de China, Beijingul numindu-l Diaoyu, și este situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului. Taiwanul este revendicat la rândul său de China. Totodată, arhipelagul se află la 400 km vest de insula Okinawa din sudul Japoniei. În afară de poziția sa strategică, Arhipelagul Senkaku are și bogate zăcăminte naturale.
Ultimul incident grav din arhipelagul disputat a avut loc la începutul acestei luni când două nave din cadrul Gărzii de Coastă a Chinei au pătruns în apele insulei, fiind interceptate de Garda de Coastă a Japoniei. Atunci, Tokyo a protestat vehement pe canalele diplomatice.
Răspunsul Chinei a fost impasibil. Wang Wenbin, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului de Externe de la Beijing, a transmis că „insulele Diaoyu sunt teritoriu chinezesc” iar navele Chinei pătrund legal în apele arhipelagului și apără suveranitatea Chinei.
Precizăm că arhipelagul este administrat de Japonia.
În acest context, potrivit publicației Opex360, care citează presa niponă, Japonia va autoriza Gărzii de Coastă să deschidă focul împotriva navelor care vor încerca debarcarea pe controversatele insule. În prezent Garda de Coastă a Japoniei nu are voie să folosească muniția decât în cazul în care este atacată. Potrivit sursei citate, proiectul legislativ precizează că orice tentativă de a debarca pe insulele Senkaku este asociată cu o „infracțiune violentă”.
Trebuie precizat că legea niponă este mai mult ca sigur un răspuns la un proiect legislativ similar al Chinei. Asta întrucât, recent, Beijingul a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine. Nu se specifică însă un anumit stat, însă e de semnalat faptul că China are dispute teritoriale cu mai toate țările din regiune.
Potrivit acestei legi chineze, Garda de Coastă are permisiunea să folosească "toate mijloacele necesare" pentru a opri sau a preveni ameninţările din partea vaselor străine.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.