Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
25 feb, 20:11
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Garda de Coastă a Japoniei, sursă foto: Guvernul nipon

China trimite cu regularitate nave şi avioane în jurul acestui arhipelag nelocuit, mai ales după ce Japonia a naţionalizat în septembrie 2012 trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor japonez.

Arhipelagul Senkaku este revendicat cu fermitate de China, Beijingul numindu-l Diaoyu, și este situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului. Taiwanul este revendicat la rândul său de China. Totodată, arhipelagul se află la 400 km vest de insula Okinawa  din sudul Japoniei. În afară de poziția sa strategică, Arhipelagul Senkaku are și bogate zăcăminte naturale.

Ultimul incident grav din arhipelagul disputat a avut loc la începutul acestei luni când două nave din cadrul Gărzii de Coastă a Chinei au pătruns în apele insulei, fiind interceptate de Garda de Coastă a Japoniei. Atunci, Tokyo a protestat vehement pe canalele diplomatice.

Răspunsul Chinei a fost impasibil. Wang Wenbin, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului de Externe de la Beijing, a transmis că „insulele Diaoyu sunt teritoriu chinezesc” iar navele Chinei pătrund legal în apele arhipelagului și apără suveranitatea Chinei.

Precizăm că arhipelagul este administrat de Japonia.

 

Japonezii dau undă verde Gărzii de Coastă să deschidă focul împotriva navelor chineze care doresc să ajungă pe insulele disputate

 

În acest context, potrivit publicației Opex360, care citează presa niponă, Japonia va autoriza Gărzii de Coastă să deschidă focul împotriva navelor care vor încerca debarcarea pe controversatele insule. În prezent Garda de Coastă a Japoniei nu are voie să folosească muniția decât în cazul în care este atacată.  Potrivit sursei citate, proiectul legislativ precizează că orice tentativă de a debarca pe insulele Senkaku este asociată cu o „infracțiune violentă”.

Trebuie precizat că legea niponă este mai mult ca sigur un răspuns la un proiect legislativ similar al Chinei. Asta întrucât, recent, Beijingul a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine. Nu se specifică însă un anumit stat, însă e de semnalat faptul că China are dispute teritoriale cu mai toate țările din regiune.

Potrivit acestei legi chineze, Garda de Coastă are permisiunea să folosească "toate mijloacele necesare" pentru a opri sau a preveni ameninţările din partea vaselor străine

CITEȘTE ȘI: Filipine denunță 'amenințările de război' ale Chinei și spune că va riposta militar dacă Beijingul deschide focul pe mare

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit
E oficial: SUA nu se retrag din Afganistan. US Army va părăsi țara până pe 11 septembrie, dată simbolică
Șoigu: NATO va concentra 45.000 de militari și 15.000 de echipamente în apropierea teritoriului Rusiei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro