Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Kurt Volker: Rusia blochează aderarea Ucrainei, Georgiei și Moldovei la NATO ocupându-le părți din teritoriu
26 mai, 08:57
Fostul reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat, săptămâna trecută, că Federația Rusă încearcă să împiedice Ucraina, Georgia și Moldova să adere la NATO, și folosește în acest scop ocuparea unor teritorii ale acelor țări. 

Fostul reprezentant special american pentru Ucraina, Kurt Volker, a spus că „țările din NATO au rezerve să primească (în alianță) o țară unde Rusia ocupă o parte din teritoriu”, pentru că articolul 5 din tratatul alianței prevede ca fiecare stat membru să ajute orice alt stat membru dacă este victima unei agresiunii militare, ceea ce „ar implica un conflict cu Rusia”.

Volker a făcut această remarcă la un forum de securitate organizat săptămâna trecută la Kiev. Acesta a precizat că Moldova, Georgia și Ucraina, ca să intre totuși în NATO, ar trebui să încheie un pact cu alianța care să precizeze că articolul 5 nu se aplică în cazul conflictelor lor înghețate. Ucraina și Georgia doresc să adere la NATO, dar Moldova este țară neutră prin constituție și nu a exprimat niciodată oficial vreo asemenea aspirație.

„Ne angajăm mai întâi să nu folosim forța pentru a le returna [teritoriile] și să sprijinim doar reintegrarea pașnică a acestor teritorii și restabilirea integrității țărilor care doresc să adere la NATO. Acest lucru ar trebui să priveze Rusia de stimulente pentru a continua ocupația acestor teritorii ", a subliniat Kurt Volker.

Începând cu 2014, Rusia a fost parte la conflictul din estul Ucrainei, sprijinind financiar şi cu tehnica militară cele două regiuni autoproclamate din estul Ucrainei (Republica Populară Donţek şi Republica Populară Lugansk) 

În 2014 și 2015, armata rusă a continuat o invazie militară directă pe teritoriul Ucrainei, cu scopul de a acorda asistență militară militanților separatiste din Donbas.

Kremlinul neagă participarea Federației Ruse la războiul din Donbas, numindu-l „conflict civil”.

Rusia continuă să alimenteze războiul estul Ucrainei cu bani și armamente, creând o armată cu drepturi depline în regiunile ocupate, formată din personal rus, cetățeni ruși și elemente separatiste locale.

În urma agresiunii ruse, au murit peste 10 mii de ucraineni, peste 20 de mii au fost răniți, 1,8 milioane de ucraineni devenind persoane strămutate în interior.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro