Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Leș: România dorește să achiziționeze avioane F-35
03 iul, 12:46
Ministrul Gabriel Leș a susținut în urmă cu puțin timp o conferință de presă.
Avioane F-35 ale RAF și Forțelor Aeriene Franceze participând la un exercițiu comun, sursă foto: RAF

Ministrul Apărării a vorbit despre posibilitatea achiziționării avioanelor F-35, de generația a V-a, de către țara noastră.

 

F-35 pentru România, nu mai devreme de 2028

 

Întrebat dacă România se mai gândește la F-35, Leș a răspuns fără să ezite: „Da, categoric, da!”. Ministrul Apărării a mai adăugat că țara noastră va discuta concret acest aspect cu partenerul strategic.

E o capabilitate pe care o avem în calcul. Suntem prinși în acest program. Dacă toate lucrurile merg bine, de o astfel de capabilitate putem discuta din 2028 încolo”, a precizat Gabriel Leș.

Întrebat dacă se poate discuta de o escadrilă, acesta a precizat că astfel de informații sunt chestiuni tehnice care pot fi precizate abia după discuțiile privind costurile și celelalte date, dar România este interesată de F-35.

(w670)

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump dintre programele de armament din istoria militară a SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, cu un obiectiv de aproape 2.500 de aparate care urmează să fie produse în deceniile următoare.

Susţinătorii săi laudă tehnologia sa stealth, care îi permite să treacă nedetectat de radare, viteza supersonică, agilitatea şi senzorii care oferă pilotului un acces de neegalat la o gamă largă de informaţii.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii