Loviturile Rusiei cu Iskander și Kinjal i-au convins pe generalii occidentali: NATO are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune
Utilizarea eficientă de către Rusia a rachetelor cu rază lungă de acțiune în războiul său din Ucraina i-a convins pe oficialii militari occidentali de importanța acestora pentru distrugerea posturilor de comandă, a centrelor de transport și a lansatoarelor de rachete aflate mult în spatele liniilor inamice.
Programul FC/ASW care va sta la baza celor două clase de rachete: TP15 și RJ10. Photo source: MBDA
NATO va avea nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune în arsenalul său pentru a descuraja Rusia să atace Europa, deoarece se așteaptă ca Moscova să își mărească producția de arme cu rază lungă de acțiune, a declarat generalul-maior John Rafferty.
Generalul Rafferty remarcă faptul că Armata rusă este simțitor mai mare decât era atunci când a început războiul în Ucraina. „Și știm că vor continua să investească în rachete și proiectile cu rază lungă de acțiune și în sisteme sofisticate de apărare aeriană".
Rafferty este unul dintre generalii cei mai în măsură să vorbească despre importanța rachetelor cu rază lungă, întrucât tocmai și-a încheiat misiunea de comandant al Comandamentului 56 de Artilerie al Armatei SUA din orașul german Mainz-Kastel, structură care se pregătește pentru desfășurarea temporară a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul european începând cu 2026.
”Războiul din Ucraina a subliniat dependența puternică a Europei de Statele Unite în ceea ce privește furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune", subliniază Rafferty, într-un interviu pentru Reuters.
Europa pregătește noi sisteme cu rază lungă de acțiune
Fabian Hoffmann, cercetător doctorand la Universitatea din Oslo, specializat în rachete, a estimat că SUA furnizează aproximativ 90% din capacitățile de rachete cu rază lungă de acțiune ale NATO.
În 2024, SUA și Germania au semnat un Acord care prevede desfășurarea unor sisteme cu rază lungă, inclusiv rachete Tomahawk cu o rază de acțiune de 1.800 km, precum și arma hipersonică Dark Eagle, aflată încă în dezvoltare, cu o rază de acțiune de aproximativ 3.000 km.
Storm Shadow au nevoie de înlocuitori
Rachetele de croazieră, Storm Shadow britanică, Scalp franceză și Taurus germană, au o rază de acțiune de câteva sute de km. Racheta franceză Missile de Croisiere Naval (MdCN), lansată de pe mare, poate parcurge o distanță de peste 1.000 km.Toate sunt construite de producătorul european de arme MBDA.
În același timp, Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie și Suedia participă acum la un program de achiziționare a rachetelor convenționale cu rază lungă de acțiune, lansate de la sol, cunoscut sub numele de European Long-Range Strike Approach (ELSA).
În cadrul programului, Marea Britanie și Germania au anunțat la mijlocul lunii mai că vor începe lucrările la dezvoltarea unei rachete cu o rază de acțiune de peste 2.000 km.
De asemenea, chiar zilele trecute, Franța și Marea Britanie au semnat un acord pentru a accelera dezvoltarea noii generații de rachete cu rază lungă.
Deși numele nu a fost menționat în anunț, în cadrul programului anglo-francez Future Cruise/Anti-Ship Weapons (FC/ASW), condus la nivel industrial de MBDA, partenerii europeni dezvoltă în comun o rachetă de croazieră stealth (vizibilitate redusă), dar și o muniție supersonică extrem de manevrabilă. FC/ASW înlocuiește rachetele SCALP/Storm Shadow (folosite pentru lovituri la sol) și Exocet/Harpoon (anti-navă).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News