Macron în China, vizită cu final așteptat: Beijingul nu se dezice de Rusia în războiul din Ucraina. Diaconescu: Au discutat toate variantele pentru o rezolvare pașnică
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar mai ales președintele francez Emmanuel Macron au parte de o primire mai mult decât cordială pe parcursul vizitei lor în China, semn că liderul de la Beijing încearcă să atragă aliați cheie din Uniunea Europeană pentru a contracara Statele Unite.
Potrivit Reuters, astfel de primiri ale lui Xi pentru liderii altor state sunt rare. Diplomații subliniază că Beijingul încearcă astfel să caute sprijin împotriva a ceea ce președintele Xi numește „izolarea, încercuirea și suprimarea” din partea Statelor Unite.
În orice caz, în plan strategic, Uniunea Europeană nu se va detașa de Statele Unite, mai ales în contextul de securitate actual, așa cum arată și fostul ministru român de externe Cristian Diaconescu. ”În ceea ce privește relațiile comerciale și de schimb, acolo discuțiile sunt ceva mai complicate”, remarcă Diaconescu.
Rusia - niciun angajament de la Xi
Pe de altă parte, publicația Politico notează că liderul chinez nu a arătat niciun semn că își va schimba poziția față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după discuțiile de joi cu omologul francez Emmanuel Macron.
Liderul chinez s-a rezumat să declare că „toate părțile” au „preocupări rezonabile de securitate” – și nu a dat niciun indiciu că își va folosi influența pentru a presa la Kremlin pentru încheierea conflictului.
Cristian Diaconescu este de părere că Beijingul caută să își crească profilul de mediator cu greutate. ”Președinții Franței, respectiv Chinei au discutat toate variantele posibile în ceea ce privește o rezolvare pașnică, în măsura în care este posibil, cât mai repede a crizei (războiului n.r.) din Ucraina. Practic, președintele Chinei mută centrul diplomatic la Beijing”, explică, la Digi24, Cristian Diaconescu.
Emmanuel Macron și Xi Jinping, Beijing - facebook
„Convorbirile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților cu referire la Carta ONU… căutarea unei rezoluții politice și construirea unui cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a adăugat Xi, în timpul unei conferințe comune de presă.
Cu toate acestea, Xi nu a menționat în mod explicit Rusia în declarațiile sale. Într-o mișcare care ar putea să-i enerveze pe oficialii americani, Xi a mai spus că China și Franța ar trebui să „reia schimburile între (...) forțele armate”.
Macron i-a transmis lui Xi îngrijorarea occidentală că Beijingul va livra arme Rusiei, potrivit unui diplomat francez care a avut acces la discuții.
Atitudinea Chinei este una destul de vagă, liderul chinez rezumându-se să declare că ”acest război nu este al lui”, a spus diplomatul, pentru Politico.
De asemenea, cei doi lideri au semnat mai multe înțelegeri, inclusiv aceea care confirmă vânzarea a 160 de avioane Airbus (150 de avioane A320 Neo și 10 A350) pentru 36 de miliarde de euro.
Noah Barkin, analist la Rhodium Group, a declarat că obiectivul principal al Chinei este de a împiedica Europa să se coordoneze mai strâns cu Statele Unite.
Macron nu pare să obțină prea mult din călătorie, mai crede analistul.
„Macron părea să creadă că îl poate fermeca pe Xi să-și schimbe abordarea asupra războiului”, a spus el. „I-a făcut lui Xi o serie de cadouri – denunțând decuplarea ca fiind o capcană, aducând o delegație uriașă de afaceri și reafirmându-și sprijinul pentru autonomia strategică – fără a primi nimic în schimb”.
”Parteneriatul fără limite” - clarificările Chinei
Zilele trecute, într-un interviu pentru NYT, Ambasadorul Chinei la UE, Fu Cong, susținea că declarația de „prietenie fără margini” dintre Beijing și Moscova este „ mai mult retorică”.
Ambasadorul spune că Republica Populară Chineză nu este de partea Federației Ruse în război și că relațiile dintre cele două țări au fost „interpretate greșit în mod deliberat”.
„Infinitul nu este altceva decât retorică”, a spus Fu Cong.
De asemenea, Fu Cong asigură că Beijingul nu recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene, inclusiv Crimeea și Donbasul, nu a oferit și nu va oferi ajutor militar Federației Ruse.
China nu a condamnat invazia pe scară largă, deoarece „înțelege declarațiile Rusiei despre un război defensiv împotriva atacurilor NATO” și consideră că acele „cauze fundamentale sunt mai complexe” decât spun liderii occidentali, explică diplomatul chinez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News