Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a refuzat din nou pe 14 martie să excludă o eventuală prezență a trupelor occidentale în Ucraina, dar a subliniat că situația actuală nu o impune. "Nu suntem în această situație astăzi", a declarat Macron într-un interviu televizat pentru TF1 și France 2, adăugând că "toate aceste opțiuni sunt posibile".
Președintele francez Emmanuel Macron, sursă foto Administrația Prezidențială a Franței. Élysée – Présidence de la République française
Președintele Franței a declarat, în timpul unei reuniuni din 26 februarie, că desfășurarea de soldați occidentali pe teren în Ucraina nu este exclusă în viitor. Remarcile au stârnit o discuție aprinsă între aliați, multe state membre NATO, inclusiv Germania și SUA, respingând categoric această posibilitate.
Alte țări, cum ar fi Estonia sau Cehia, au declarat că desfășurarea de trupe, de exemplu pentru misiuni ''non-combat'', nu ar trebui să fie complet exclusă.
"Dacă Rusia va câștiga, viața francezilor s-ar schimba. Nu am mai avea securitate în Europa. Cine poate crede în mod serios că Putin, care nu a respectat nicio linie roșie, s-ar opri aici?". a declarat Macron în timpul interviului acordat TF1.
Președintele a calificat războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept "existențial" pentru Franța și Europa și a avertizat că o eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero". El a criticat strategia anterioară folosită de aliații Kievului, spunând că aceasta s-a constrâns cu prea multe linii roșii.
"Acum doi ani, am spus că nu vom trimite niciodată tancuri. Am făcut-o. Acum doi ani, am spus că nu vom trimite niciodată rachete cu rază medie de acțiune. Am făcut-o", a precizat președintele.
Aliații nu trebuie să fie slabi și să dea dovadă de "determinare, voință și curaj" pentru a împiedica victoria Rusiei, a notat președintele.
Cu toate acestea, Macron a subliniat că Franța nu va conduce o ofensivă în Ucraina, afirmând că, în cazul în care războiul se va extinde și mai mult, decizia va aparține exclusiv Rusiei.
Kievul nu a făcut apel la Occident să își trimită trupele în Ucraina, cerând în schimb creșterea livrărilor de arme pentru a-i ajuta pe soldații ucraineni să respingă agresiunea rusă.
Într-o intervenție la 11 martie la postul francez de televiziune BFMTV, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că "atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez".
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023
Autoritățile franceze examinează ideea de a trimite sau nu "bocanci la sol" în Ucraina începând din iunie 2023 "în cel mai mare secret", a relatat Le Monde la 14 martie.
Președintele francez Emmanuel Macron a remarcat pe 26 februarie că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi "exclusă", ceea ce a determinat SUA, aliații europeni și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să se distanțeze de această declarație.
Anunțul lui Macron nu a fost "o escaladare improvizată", ci un "mesaj strategic", potrivit Le Monde. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Joe Biden ar fi fost "uimiți de formularea lui Macron".
Potrivit Le Monde, subiectul a fost discutat în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Națională și Apărare din 12 iunie 2023.
Reuniunile Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare sunt extrem de confidențiale și la care participă președintele francez, miniștrii de rang înalt și alte personalități de nivel înalt, la invitația președintelui.
În timp ce Macron a păstrat inițial deschise liniile diplomatice cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez a început să constate că, "dialog după dialog", Putin "nu mai articula un obiectiv strategic", potrivit Le Monde.
Macron a întreprins o " transformare " în iunie 2023 și s-a pronunțat în favoarea aderării Ucrainei la NATO " pentru a-i transmite un semnal puternic lui Putin ".
Contraofensiva eșuată din vara anului 2023, când armata ucraineană nu a reușit să străpungă liniile de apărare rusești, ar fi sporit sentimentul de urgentare a discuțiilor de la Paris.
Eforturile armatei ucrainene de a ține în loc armata rusă au devenit un "motiv de îngrijorare" pentru Franța.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News