Președintele Republicii Moldova, a declarat cu prilejul unei conferințe video, la care a participat alături de diplomații moldoveni, că este necesară crearea unui „cerc de încredere” – România – Republica Moldova – Ucraina, adăugând că primele reușite au fost contabilizate deja prin reluarea efectivă a colaborării cu România și Ucraina.
‘Mă bucur să anunț că am reușit în doar câteva săptămâni să deblocăm relațiile cu vecinii noștri și partenerii noștri strategici, România și Ucraina. După o perioadă în care relațiile la cel mai înalt nivel au fost înghețate, din cauza politicii ostile a guvernanților de la Chișinău atât față de România, cât și față de Ucraina, am reușit să relansăm procesul de dialog politic cu aceste două țări prietene.‘, a declarat președintele Sandu.
Maia Sandu a mai afirmat că relația cu Rusia este una foarte complexă, care trebuie să se bazeze pe respectul Rusiei față de neutralitatea Moldovei, materializat prin rezolvarea problemei transnistrene și retragerea trupelor rusești din Transnistria.
Relația cu Rusia este ‘O relație în care avem multe domenii în care cooperăm, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Dar aici vreau să reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. O astfel de relație evident presupune și respectul pentru neutralitatea noastră, inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm atât în procesul de reglementare transnistreană, cât și a celei legate de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre‘, a mai spus președintele Republicii Moldova.
Totodată, Maia Sandu a declarat, că este nevoie de o resetarea relațiilor țării sale cu EU, declarând, într-o întrevedere cu Ambasadorul UE în Republica Moldova, că pentru Republica Moldova este prioritar să rămână un vecin consecvent și sigur al UE - atât ca partener politic și economic, cât ca membru al Parteneriatului Estic. „Drept urmare, vom depune toate eforturile pentru realizarea agendei de reforme și de asociere la Uniunea Europeană”, a menționat Maia Sandu.
Într-un interviu pentru publicația Deschide.md, fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că apreciază ca pozitive primele mișcări pe plan extern ale Maiei Sandu, respectiv reangajarea discuțiilor cu România, Ucraina și UE, catalogând vizita la Chișinău a președintelui Iohannis ca protocolară, dar necesară.
‘Din punct de vedere al relațiilor noastre cu vecinii, apreciez ca normal vizita în Ucraina. Relațiile bilaterale cu vecinii s-au început cu vizita președintelui României, Klaus Iohannis, lucru, la fel, apreciat. Chiar dacă vizita lui Iohannis a fost mai mult de formă, una protocolară, ea a avut loc și este un lucru important. Referitor la deplasarea la Bruxelles care va avea loc, cred că, tot este necesar. Pe parcursul ultimului an Dodon se pregătea de al doilea mandat și a uitat de toate. Se observă că avem probleme mari în relațiile cu Uniunea Europeană și instituțiile europene pe dimensiunea realizării planului de acțiuni RM-UE‘.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.