Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
News
Data actualizării:
Data publicării:
"De când sunt pe direcția Pokrovsk, nu am avut nicio zi fără atacuri. Cinci sau șase pe zi - nu sunt niciodată mai puține”, a spus locotenent-colonelul Serghei Tretyak, comandantul Brigăzii 68 Vânători, una dintre cele mai decorate mari unități ucrainene dintre cele înființate după 24 februarie 2022, data începerii invaziei rusești la scară largă.
Foto: Armata Ucrainei
Foto: Armata Ucrainei

La doar 32 de ani, în anul 2024, Tretyak a ajuns în cea mai importantă funcție de nivel tactic – comandant brigadă de luptă. La data numirii în funcție, iulie 2024, marea unitate lupta în ceea ce avea să devină în scurt timp epicentrul războiului – direcția Pokrovsk, unde se află și acum.

Din această postură, Tretyak a văzut cum au evoluat luptele pe direcția Pokrovsk și dezminte zvonurile, din decembrie 2024 și ianuarie 2025, potrivit cărora s-a pierdut controlul unităților ucrainene care luptă în zona respectivă. Cu toate acestea, ofițerul consideră că în aria de responsabilitate a altor formațiuni ar putea fi unele probleme, deși el personal nu poate confirma informații despre activitatea celorlalte unități.

Reamintim, că în decembrie 2024, au apărut informații despre un număr mare de militari ucraineni care ar fi dezertat din Brigada 155 Mecanizată ”Anna de la Kiev” (formată începând cu martie 2024) și recent introdusă în dispozitivul ucrainean de apărare pe direcția Pokrovsk. Comandantul Brigăzii 155 a fost demis, iar pe 20 ianuarie a fost arestat.

"Acest lucru nu este în întregime adevărat (zvonurile privind pierderea controlului unităților ucrainene - nota autorului). Personal, am interacțiune cu toți vecinii mei - cu brigada 25, batalionul Da Vinci, brigăzile 155 (Anna de la Kiev – nota autorului), 32, 59, cu unitatea Maghiar. Este clar că pot vorbi doar pentru zona de responsabilitate a brigăzii pe care o comand”, a spus Tretyak într-un interviu publicat de Censor.Net, pe 30 ianuarie.

Misiunea Brigăzii 68 este de a opri atacurile rusești din fâșia sa de responsabilitate, iar lupta începe de la mare depărtare de linia întâi.

"Principalul lucru de făcut este să detectăm inamicul pe abordările îndepărtate și să-l distrugem imediat și să nu așteptăm până când ajung în tranșeele noastre”, a spus Tretyak.

În urmă cu trei săptămâni, Brigada 68  Vânători a postat, pe canalul său de Youtube, un film de aproape o jumătate de oră cu activitățile de conducere a luptei desfășurate pe parcursul unei zile în Punctul de Comandă (PC) al brigăzii. Unul dintre scopurile filmului este de a arăta activitatea personalului din punctele de comandă, personal de prea multe ori acuzat pe nedrept că nu-și face treaba.

Foto: Armata Ucrainei

În PC al Brigăzii 68, cu ajutorul dronelor și a altor caoabilități, sunt monitorizate permanent aproape toate activitățile inamice din întreaga zonă de responsabilitate a brigăzii.

"Sunt șase tipi cu mine tot timpul - fără să-mi număr adjuncții. Fiecare lucrează pe direcția lui... Eu le dau comenzi și efectuează o anumită cantitate de muncă. Merg pe rând la toaletă. Nu se pot ridica și merge să mănânce sau să ia o pauză de fumat în același timp. Pentru că trebuie să monitorizăm constant aria noastră de responsabilitate”. Sunt "cam 12 ecrane” în fața lor (...) Este ”flux (video – nota autorului) din poziții, date de recunoaștere pe distanță lungă, ajustări de artilerie, ajustări de resetare, ajustări FPV. Tot acest proces nu se oprește, continuă non-stop”, a spus Tretyak.

Filmul prezentat de Brigada 68 arată mult personal în PC, o parte din acesta urmărind un număr mare de ecrane, unele blurate din motive de securitate, iar pe altele rulând secvențele obișnuite în care forțele ruse sunt supravegheate și atacate cu drone.

Gradul de conștientizare în timp real a situației tactice din partea unui comandant de brigadă ucrainean pare să fie unul foarte mare. În cazul lovirii unui PC al unui batalion subordonat, conducerea brigăzii deține suficiente informații sigure pentru a asigura direct și neîntrerupt coodonarea companiilor, până când comanda batalionului își reia atribuțiile.

Tretyak confirmă importanța foarte mare a punctelor de comandă de brigadă, afirmând că lovirea lor duce la pierderea controlului asupra marii unități.

”Un astfel de sediu (PC de brigadă – nota autorului) este ținta cea mai atractivă pentru inamic. Din motive evidente, nu se anunță public când o rachetă lovește sediul brigăzii. Și asta, din păcate, se întâmplă. Pentru că atunci are loc pierderea controlului asupra (marii) unității”, a spus Tretyak.

Stabilitatea mare a apărării ucrainene, confirmată de ritmul lent de înaintare al forțelor ruse, este determinată și de gradul ridicat de supraviețuire al punctelor de comandă de nivel brigadă. Ele sunt cel mai bine dotate tehnic pentru a monitoriza și conduce acțiunile tactice și, în plus, în cadrul lor există suficient personal familiarizat cu evoluția evenimentelor în fâșiile batalioanelor. Acest personal pregătit, în caz de nevoie, poate fi trimis rapid să asigure continuitatea conducerii batalioanelor. Deocamdată nu se cunoaște în ce măsură punctul de comandă de nivel grupare operativ-tactică ucraineană are capacitatea de a prelua imediat și pentru suficient timp controlul operațiilor unei brigăzi subordonate în caz de lovire a unui PC de brigadă.

Esența tuturor lucrurilor este angajarea inamicului aflat la mare distanță pentru a proteja trupele din prima linie.

Infanteria desfășurată la linia de contact cu inamicul face cea mai ”grea și murdară muncă”. Dar, supraviețuirea ei este obținută prin acțiunile precise și bine coordonate desfășurate de unitățile de sprijin de luptă, dislocate mai în adâncime.

”Este clar că infanteria face cea mai grea muncă. Acesta este cel mai greu, cel mai greu, pentru că stai în poziție în orice condiții: ger, ploaie, zăpadă, soare, căldură, asalturi, artilerie care trage în tine... Aceasta este cea mai grea și mai murdară muncă. Dar am vrut să arăt că încă mai există oameni care asigură infanteria, care gândesc și fac totul pentru a se asigura că soldatul este protejat la maximum, supraviețuiește, iar misiunea de luptă de a descuraja inamicul este îndeplinită. Asta (este situația pe scurt – nota autorului) în două cuvinte”, potrivit lui Tretyak.

Situațiile, în care soldatul din linia întâi este angajat în luptă, nu ar trebui să existe, dar din nefericire mai au loc astfel de momente. Cam unul din 15 asalturi rusești reușesc să ajungă la militarii ucraineni desfășurați la contact cu inamicul.

”Trebuie să ne asigurăm că soldatul inamic nu ajunge la infanteristul nostru. Trebuie să-l omorâm devreme. Nu merge întotdeauna, bineînțeles, dar trebuie să facem totul la maximum ... Ieri am avut 16 sau 17 operațiuni de asalt într-o singură zi și o singură luptă cu arma (în care soldații ucraineni desfășurați la contact au luptat – nota autorului). Am respins 15 dintre aceste asalturi la distanțe la care inamicul nu era în apropierea infanteriei noastre. Aceasta este ceva pentru care trebuie să ne străduim. Dar încă nu am ajuns acolo (respingerea tuturor atacurilor înainte de a fi angajată infanteria desfășurată la contact – nota autorului). Când inamicul moare la un kilometru distanță de infanterie și nu va mai putea veni mai departe, voi fi fericit. Dar până acum, asta nu merge întotdeauna”, a spus Tretyak.

La fel ca majoritatea comandanților ucraineni, Tretyak vede că războiul va evolua în desfășurarea la scară mare a roboților de luptă și a altor tehnologii de automatizare, necesare pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a soldaților.

”Trebuie făcut totul pentru a preveni ca soldatul să se implice direct în focuri de armă. Există o singură opțiune pentru aceasta - robotizarea tuturor proceselor. Mine, drone, artilerie - totul trebuie să funcționeze în avans și, pentru asta, inamicul trebuie detectat în avans. Dacă îl detectezi la distanță mare, se produc pagube de foc, artileria și mitralierele grele încep să funcționeze. Inamicul se oprește, se întinde (se desfășoară pe distanțe prea mari pentru a putea fi eficient – nota autorului), începe să se ascundă - în spatele copacilor, în altă parte. În acest moment, dronele care aruncă muniții și FPV-urile sosesc și încep să demonteze inamicul, care este oprit. Acesta este modul în care un război ar trebui să se îndrepte spre unul ideal”, a spus Tretyak.

Pe direcția Pokrovsk, forțele ruse atacă permanent dar, și înregistrează pierderi mari, care determină scoaterea frecventă de pe front a unităților puternic degradate numeric, tehnic și moral și înlocuirea lor cu altele.

”În timpul cât am fost aici, nu-mi amintesc să fi avut un moment de calm. Nu a fost o singură zi fără atacuri. Cinci sau șase atacuri pe zi, nu mai puțin. Da, ei presează. Dar vedem cum se schimbă inamicul aflat în fața noastră. Acum o lună am fost luat cu asalt de brigăzile 15 și 30. S-au epuizat - acum (brigada) 35 dă năvală, inclusiv alte regimente care o urmează pentru consolidare (pozițiilor), dar coloana vertebrală, acum, este Brigada 35 și Baza Militară 201 (dislocați la pace în Tadjikistan – nota autorului), care năvălesc pe banda (sau fâșia) brigăzii mele. Același lucru se întâmplă și cu vecinii mei din dreapta și din stânga. Suntem în picioare - aceleași unități (ucrainene), iar inamicul se epuizează. Brigada 30 a schimbat trupele de două ori sub comanda mea. Adică a fost ștearsă (distrusă), scoasă (de pe linia frontului), completată, reantrenată – și a venit din nou să ne atace”, a spus Tretyak.

Experiența este esențială pe front. Un bun comandant trebuie să treacă prin toate etapele de conducere anterioare pentru a înțelege ce se întâmplă și ce trebuie să facă.

”Este foarte important ca batalionul și compania să fie conduse de cineva care are experiență și a fost comandant de pluton și comandant de companie, o persoană care a fost militar. Un astfel de comandant trebuie să fie alfabetizat, să înțeleagă tactica, ce se face și în ce scop, pentru a putea explica totul oamenilor. Un soldat nu poate fi pur și simplu urcat într-o mașină, transportat pe linia întâi, descărcat și lăsat. Sunt mai mult decât sigur că există unități unde se face asta. Trebuie doar identificat și eradicat. O persoană trebuie să știe unde se îndreaptă, care este misiunea sa, cine îi sunt adversarii, cine îi sunt vecinii din dreapta și din stânga și cine îi susține”, a spus Tretyak.

Cel mai dificil moment pentru comandantul de brigadă Serghei Tretyak este atunci când nu poate recupera cadavrele soldaților săi. Pe lângă durerea resimțită, va pune alți trei militari în pericol pentru această misiune.

”Pierderile (sunt cele mai dificile – nota autorului) Și cel mai rău lucru este când realizezi că nu poți lua cadavrul. Știi unde a murit soldatul, dar e imposibil să ajungi la el. Te sună și te întreabă (comandantul superior – nota autorului) : „De ce nu l-ai ridicat?...” Și înțeleg: ca să ridic un corp, trebuie să trimit trei luptători. Și cum iei o decizie – vor putea ei să se retragă și să ia decedatul fără pierderi sau nu vor putea? Aceasta este o linie foarte dificilă, este foarte subțire”, a spus Tretyak.

Deși a ajuns la doar 32 de ani comandant de brigadă, Tretyak se vede mai degrabă util în viitor ca transmițându-și prețioasa experiență noilor generații de ofițeri, decât general care să comande eșaloane operative și strategice. La război, vârsta medie într-un pluton este de 40 de ani, în timp ce  comandantul poate avea chiar și 21 de ani și are nevoie de o pregătire de calitate pentru a controla situația.

”Nu, nu cred că voi deveni general. Din anumite motive, nu cred. Una dintre opțiunile pe care le-aș lua în considerare este formarea tinerilor ofițeri. Aceasta este una dintre opțiunile pe care le-aș face dacă aș rămâne în Forțele Armate ale Ucrainei. Aș vrea să educ ofițerii tineri folosind metode noi, uitând în sfârșit tot ce este sovietic. Chiar nu-mi plac show-urile din instituțiile de pregătire militară. Și încă mai sunt foarte multe. Nu este nevoie de ele. Nu e nevoie să fii frumos și în același timp prost. Nu este nevoie să creșteți nevertebrate. Trebuie să pregătim oamenii capabili să ia decizii dificile, pentru că viitorul țării depinde de ei... Acum, tinerii locotenenți intră în armată - vârsta lor medie este de 21 de ani. Iar vârsta medie a soldaților dintr-un pluton este în jur de patruzeci de ani... Dacă nu ești stabil din punct de vedere moral, ai un caracter slab, (proprii soldați din pluton – nota autorului) te vor rupe și te vor controla. Nu aș vrea să cresc astfel de ofițeri”, a spus Tretyak.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
China „lovește” imediat înapoi și impune taxe vamale de 34% tuturor importurilor din SUA. Acțiunile marilor companii europene se prăbușesc după riposta Chinei
Consilierul pe securitate Mike Waltz avea o adevărată ”rețea subterană” de cel puțin 20 de chat-uri oficiale pe Signal, inclusiv privind Ucraina
Ungaria dă vina pe UE pentru taxele lui Trump. Iată ce spunea Orban lunile trecute despre taxele impuse de UE pentru mașinile electrice chineze
CPI încurcă Budapesta: Orban retrage Ungaria din Curtea Penală Internațională - un precedent periculos
Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
MApN anunță că șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo. Peste 460 de rezervişti au semnat contracte similare
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
SUA trimit al doilea portavion în Orient. USS Carl Vinson va ajunge în regiune
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
UE pregătește răspunsul la tarifele lui Trump: ”Avem un plan puternic de represalii”
Ministrul chinez a mers în Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
Viitoarea coaliție din Germania pregătește curățenia de primăvară: Măsuri dure împotriva cailor troieni din UE, iar Ungaria e prima pe listă
Pot europenii să facă față Rusiei chiar și fără SUA? Diferența e uriașă, chiar dacă Moscova aplică tactica demoralizării Europei
Marine Le Pen, găsită vinovată de delapidare și nu va putea candida la funcția de președinte
Ucraina ar putea avea alegeri prezidențiale în această vară
Trump amenință că va bombarda Iranul dacă nu ajunge la un acord privind dosarul nuclear. Iranul și-a răspândit rachete în toată țara, pentru a fi lansate în caz de escaladare
În timp ce președintele Trump încearcă să obțină o încetare a focului în Ucraina, rușii anunță capturarea unor noi localități
Nu bate, nu troncăne. Una dintre mașinile cu care se deplasează oficial Putin a luat foc în apropierea sediului FSB
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Șeful de la Pentagon își liniștește cel mai important aliat din Asia: Parteneriatul Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securităţii în Indo-Pacific
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Noul Acord al mineralelor, este "complet diferit" de versiunea anterioară. Zelenski: Proiectul ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE

Ştiri Recomandate

Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Nici măcar ucrainenii nu știu ce au distrus (Video). Un monstru blindat pe șine, lovit inteligent sub „burtă” în Rusia, în cel mai vulnerabil punct
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
S-au înecat la mal? Cine și de ce blochează pe ultima sută de metri achiziția Turciei de avioane Eurofighter, într-un moment dificil pentru aviația militară turcă
Dacă negocierile comerciale eșuează și Trump impune tarifele, UE amenință SUA cu restricții la unele exporturi europene către State
Bombardarea Yemenului pe Signal ia amploare. Hegseth, șeful Pentagonului, mai avea un grup de Signal cu familie și prieteni unde oferea informații clasificate
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca un mare trofeu
Rușii încă visează la Transnistria, dar recunosc că “deocamdată, nu avem resurse pentru a captura Odesa și Mîkolaiv”
România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Su-57 visează la performanțele F-35, dar rușii mizează pe cifre. Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major
Nemții își fac încă o dronă kamikaze: Virtus, copia modernă a dronei rusești Lancet
Fantoma Escadrei ruse din Marea Mediterană: Rusia mai are în regiune doar două nave, după ce fregata Amiral Golovko a plecat în Oceanul Atlantic
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Trei F-16 ale Escadrilei 48 revin din Marea Britanie. F-urile au participat la exercițiul Ramstein Flag 2025, bazat pe lecțiile din Ucraina
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
Israelul nu a renunțat la varianta unui atac limitat asupra instalațiilor nucleare iraniene, înainte ca Teheranul să-și refacă apărarea
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Rusia va trimite militari nord-coreeni în Ucraina. Justificarea, în nota propagandei ruse: Aceștia luptă pe teritoriul definit de constituția Rusiei
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Avioanele US Navy au atacat un port petrolier important din Yemen
pixel