Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
News
Data actualizării:
Data publicării:
"De când sunt pe direcția Pokrovsk, nu am avut nicio zi fără atacuri. Cinci sau șase pe zi - nu sunt niciodată mai puține”, a spus locotenent-colonelul Serghei Tretyak, comandantul Brigăzii 68 Vânători, una dintre cele mai decorate mari unități ucrainene dintre cele înființate după 24 februarie 2022, data începerii invaziei rusești la scară largă.
Foto: Armata Ucrainei
Foto: Armata Ucrainei

La doar 32 de ani, în anul 2024, Tretyak a ajuns în cea mai importantă funcție de nivel tactic – comandant brigadă de luptă. La data numirii în funcție, iulie 2024, marea unitate lupta în ceea ce avea să devină în scurt timp epicentrul războiului – direcția Pokrovsk, unde se află și acum.

Din această postură, Tretyak a văzut cum au evoluat luptele pe direcția Pokrovsk și dezminte zvonurile, din decembrie 2024 și ianuarie 2025, potrivit cărora s-a pierdut controlul unităților ucrainene care luptă în zona respectivă. Cu toate acestea, ofițerul consideră că în aria de responsabilitate a altor formațiuni ar putea fi unele probleme, deși el personal nu poate confirma informații despre activitatea celorlalte unități.

Reamintim, că în decembrie 2024, au apărut informații despre un număr mare de militari ucraineni care ar fi dezertat din Brigada 155 Mecanizată ”Anna de la Kiev” (formată începând cu martie 2024) și recent introdusă în dispozitivul ucrainean de apărare pe direcția Pokrovsk. Comandantul Brigăzii 155 a fost demis, iar pe 20 ianuarie a fost arestat.

"Acest lucru nu este în întregime adevărat (zvonurile privind pierderea controlului unităților ucrainene - nota autorului). Personal, am interacțiune cu toți vecinii mei - cu brigada 25, batalionul Da Vinci, brigăzile 155 (Anna de la Kiev – nota autorului), 32, 59, cu unitatea Maghiar. Este clar că pot vorbi doar pentru zona de responsabilitate a brigăzii pe care o comand”, a spus Tretyak într-un interviu publicat de Censor.Net, pe 30 ianuarie.

Misiunea Brigăzii 68 este de a opri atacurile rusești din fâșia sa de responsabilitate, iar lupta începe de la mare depărtare de linia întâi.

"Principalul lucru de făcut este să detectăm inamicul pe abordările îndepărtate și să-l distrugem imediat și să nu așteptăm până când ajung în tranșeele noastre”, a spus Tretyak.

În urmă cu trei săptămâni, Brigada 68  Vânători a postat, pe canalul său de Youtube, un film de aproape o jumătate de oră cu activitățile de conducere a luptei desfășurate pe parcursul unei zile în Punctul de Comandă (PC) al brigăzii. Unul dintre scopurile filmului este de a arăta activitatea personalului din punctele de comandă, personal de prea multe ori acuzat pe nedrept că nu-și face treaba.

Foto: Armata Ucrainei

În PC al Brigăzii 68, cu ajutorul dronelor și a altor caoabilități, sunt monitorizate permanent aproape toate activitățile inamice din întreaga zonă de responsabilitate a brigăzii.

"Sunt șase tipi cu mine tot timpul - fără să-mi număr adjuncții. Fiecare lucrează pe direcția lui... Eu le dau comenzi și efectuează o anumită cantitate de muncă. Merg pe rând la toaletă. Nu se pot ridica și merge să mănânce sau să ia o pauză de fumat în același timp. Pentru că trebuie să monitorizăm constant aria noastră de responsabilitate”. Sunt "cam 12 ecrane” în fața lor (...) Este ”flux (video – nota autorului) din poziții, date de recunoaștere pe distanță lungă, ajustări de artilerie, ajustări de resetare, ajustări FPV. Tot acest proces nu se oprește, continuă non-stop”, a spus Tretyak.

Filmul prezentat de Brigada 68 arată mult personal în PC, o parte din acesta urmărind un număr mare de ecrane, unele blurate din motive de securitate, iar pe altele rulând secvențele obișnuite în care forțele ruse sunt supravegheate și atacate cu drone.

Gradul de conștientizare în timp real a situației tactice din partea unui comandant de brigadă ucrainean pare să fie unul foarte mare. În cazul lovirii unui PC al unui batalion subordonat, conducerea brigăzii deține suficiente informații sigure pentru a asigura direct și neîntrerupt coodonarea companiilor, până când comanda batalionului își reia atribuțiile.

Tretyak confirmă importanța foarte mare a punctelor de comandă de brigadă, afirmând că lovirea lor duce la pierderea controlului asupra marii unități.

”Un astfel de sediu (PC de brigadă – nota autorului) este ținta cea mai atractivă pentru inamic. Din motive evidente, nu se anunță public când o rachetă lovește sediul brigăzii. Și asta, din păcate, se întâmplă. Pentru că atunci are loc pierderea controlului asupra (marii) unității”, a spus Tretyak.

Stabilitatea mare a apărării ucrainene, confirmată de ritmul lent de înaintare al forțelor ruse, este determinată și de gradul ridicat de supraviețuire al punctelor de comandă de nivel brigadă. Ele sunt cel mai bine dotate tehnic pentru a monitoriza și conduce acțiunile tactice și, în plus, în cadrul lor există suficient personal familiarizat cu evoluția evenimentelor în fâșiile batalioanelor. Acest personal pregătit, în caz de nevoie, poate fi trimis rapid să asigure continuitatea conducerii batalioanelor. Deocamdată nu se cunoaște în ce măsură punctul de comandă de nivel grupare operativ-tactică ucraineană are capacitatea de a prelua imediat și pentru suficient timp controlul operațiilor unei brigăzi subordonate în caz de lovire a unui PC de brigadă.

Esența tuturor lucrurilor este angajarea inamicului aflat la mare distanță pentru a proteja trupele din prima linie.

Infanteria desfășurată la linia de contact cu inamicul face cea mai ”grea și murdară muncă”. Dar, supraviețuirea ei este obținută prin acțiunile precise și bine coordonate desfășurate de unitățile de sprijin de luptă, dislocate mai în adâncime.

”Este clar că infanteria face cea mai grea muncă. Acesta este cel mai greu, cel mai greu, pentru că stai în poziție în orice condiții: ger, ploaie, zăpadă, soare, căldură, asalturi, artilerie care trage în tine... Aceasta este cea mai grea și mai murdară muncă. Dar am vrut să arăt că încă mai există oameni care asigură infanteria, care gândesc și fac totul pentru a se asigura că soldatul este protejat la maximum, supraviețuiește, iar misiunea de luptă de a descuraja inamicul este îndeplinită. Asta (este situația pe scurt – nota autorului) în două cuvinte”, potrivit lui Tretyak.

Situațiile, în care soldatul din linia întâi este angajat în luptă, nu ar trebui să existe, dar din nefericire mai au loc astfel de momente. Cam unul din 15 asalturi rusești reușesc să ajungă la militarii ucraineni desfășurați la contact cu inamicul.

”Trebuie să ne asigurăm că soldatul inamic nu ajunge la infanteristul nostru. Trebuie să-l omorâm devreme. Nu merge întotdeauna, bineînțeles, dar trebuie să facem totul la maximum ... Ieri am avut 16 sau 17 operațiuni de asalt într-o singură zi și o singură luptă cu arma (în care soldații ucraineni desfășurați la contact au luptat – nota autorului). Am respins 15 dintre aceste asalturi la distanțe la care inamicul nu era în apropierea infanteriei noastre. Aceasta este ceva pentru care trebuie să ne străduim. Dar încă nu am ajuns acolo (respingerea tuturor atacurilor înainte de a fi angajată infanteria desfășurată la contact – nota autorului). Când inamicul moare la un kilometru distanță de infanterie și nu va mai putea veni mai departe, voi fi fericit. Dar până acum, asta nu merge întotdeauna”, a spus Tretyak.

La fel ca majoritatea comandanților ucraineni, Tretyak vede că războiul va evolua în desfășurarea la scară mare a roboților de luptă și a altor tehnologii de automatizare, necesare pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a soldaților.

”Trebuie făcut totul pentru a preveni ca soldatul să se implice direct în focuri de armă. Există o singură opțiune pentru aceasta - robotizarea tuturor proceselor. Mine, drone, artilerie - totul trebuie să funcționeze în avans și, pentru asta, inamicul trebuie detectat în avans. Dacă îl detectezi la distanță mare, se produc pagube de foc, artileria și mitralierele grele încep să funcționeze. Inamicul se oprește, se întinde (se desfășoară pe distanțe prea mari pentru a putea fi eficient – nota autorului), începe să se ascundă - în spatele copacilor, în altă parte. În acest moment, dronele care aruncă muniții și FPV-urile sosesc și încep să demonteze inamicul, care este oprit. Acesta este modul în care un război ar trebui să se îndrepte spre unul ideal”, a spus Tretyak.

Pe direcția Pokrovsk, forțele ruse atacă permanent dar, și înregistrează pierderi mari, care determină scoaterea frecventă de pe front a unităților puternic degradate numeric, tehnic și moral și înlocuirea lor cu altele.

”În timpul cât am fost aici, nu-mi amintesc să fi avut un moment de calm. Nu a fost o singură zi fără atacuri. Cinci sau șase atacuri pe zi, nu mai puțin. Da, ei presează. Dar vedem cum se schimbă inamicul aflat în fața noastră. Acum o lună am fost luat cu asalt de brigăzile 15 și 30. S-au epuizat - acum (brigada) 35 dă năvală, inclusiv alte regimente care o urmează pentru consolidare (pozițiilor), dar coloana vertebrală, acum, este Brigada 35 și Baza Militară 201 (dislocați la pace în Tadjikistan – nota autorului), care năvălesc pe banda (sau fâșia) brigăzii mele. Același lucru se întâmplă și cu vecinii mei din dreapta și din stânga. Suntem în picioare - aceleași unități (ucrainene), iar inamicul se epuizează. Brigada 30 a schimbat trupele de două ori sub comanda mea. Adică a fost ștearsă (distrusă), scoasă (de pe linia frontului), completată, reantrenată – și a venit din nou să ne atace”, a spus Tretyak.

Experiența este esențială pe front. Un bun comandant trebuie să treacă prin toate etapele de conducere anterioare pentru a înțelege ce se întâmplă și ce trebuie să facă.

”Este foarte important ca batalionul și compania să fie conduse de cineva care are experiență și a fost comandant de pluton și comandant de companie, o persoană care a fost militar. Un astfel de comandant trebuie să fie alfabetizat, să înțeleagă tactica, ce se face și în ce scop, pentru a putea explica totul oamenilor. Un soldat nu poate fi pur și simplu urcat într-o mașină, transportat pe linia întâi, descărcat și lăsat. Sunt mai mult decât sigur că există unități unde se face asta. Trebuie doar identificat și eradicat. O persoană trebuie să știe unde se îndreaptă, care este misiunea sa, cine îi sunt adversarii, cine îi sunt vecinii din dreapta și din stânga și cine îi susține”, a spus Tretyak.

Cel mai dificil moment pentru comandantul de brigadă Serghei Tretyak este atunci când nu poate recupera cadavrele soldaților săi. Pe lângă durerea resimțită, va pune alți trei militari în pericol pentru această misiune.

”Pierderile (sunt cele mai dificile – nota autorului) Și cel mai rău lucru este când realizezi că nu poți lua cadavrul. Știi unde a murit soldatul, dar e imposibil să ajungi la el. Te sună și te întreabă (comandantul superior – nota autorului) : „De ce nu l-ai ridicat?...” Și înțeleg: ca să ridic un corp, trebuie să trimit trei luptători. Și cum iei o decizie – vor putea ei să se retragă și să ia decedatul fără pierderi sau nu vor putea? Aceasta este o linie foarte dificilă, este foarte subțire”, a spus Tretyak.

Deși a ajuns la doar 32 de ani comandant de brigadă, Tretyak se vede mai degrabă util în viitor ca transmițându-și prețioasa experiență noilor generații de ofițeri, decât general care să comande eșaloane operative și strategice. La război, vârsta medie într-un pluton este de 40 de ani, în timp ce  comandantul poate avea chiar și 21 de ani și are nevoie de o pregătire de calitate pentru a controla situația.

”Nu, nu cred că voi deveni general. Din anumite motive, nu cred. Una dintre opțiunile pe care le-aș lua în considerare este formarea tinerilor ofițeri. Aceasta este una dintre opțiunile pe care le-aș face dacă aș rămâne în Forțele Armate ale Ucrainei. Aș vrea să educ ofițerii tineri folosind metode noi, uitând în sfârșit tot ce este sovietic. Chiar nu-mi plac show-urile din instituțiile de pregătire militară. Și încă mai sunt foarte multe. Nu este nevoie de ele. Nu e nevoie să fii frumos și în același timp prost. Nu este nevoie să creșteți nevertebrate. Trebuie să pregătim oamenii capabili să ia decizii dificile, pentru că viitorul țării depinde de ei... Acum, tinerii locotenenți intră în armată - vârsta lor medie este de 21 de ani. Iar vârsta medie a soldaților dintr-un pluton este în jur de patruzeci de ani... Dacă nu ești stabil din punct de vedere moral, ai un caracter slab, (proprii soldați din pluton – nota autorului) te vor rupe și te vor controla. Nu aș vrea să cresc astfel de ofițeri”, a spus Tretyak.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

O ultimă șansă de reconciliere acordată Rusiei? Serviciile occidentale: Avarierea cablurilor subacvatice din Baltica ar putea fi accidente, nu sabotajul rusesc
Trump își pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Lista politicienilor invitați la inaugurare este grăitoare
Franța reacționează după ce rușii au activat radarul sistemului S-400 pentru ”a lua în cătare” un avion de cercetare Atlantique 2, aflat deasupra Mării Baltice
Ucrainenii au arestat un colaborator al serviciilor ruse, deghizat în femeie, care își făcea selfie-uri în fața facilităților militare ucrainene
SRI a dejucat un sabotaj pe teritoriul României. Operațiunea, organizată de serviciile speciale rusești
Începând de anul viitor, Lituania va cheltui 6% din PIB pentru apărare. ”Trăim vremuri dificile care necesită decizii îndrăznețe și leadership”
Rusia și Iranul întăresc relațiile și semnează un acord strategic
Cum să aprinzi butoiul cu pulbere al Europei: ”Dacă SUA pot revendica Groenlanda, ne putem uni și noi cu Serbia”
Germania își adaptează legislația privind dronele. Proiect privind autorizarea doborârii UAV-urilor care zboară deasupra facilităților militare
Trump nu dă înapoi în privința Groenlandei. Premierul Mette Frederiksen a convocat consultări cu reprezentanții partidelor și ai mediului de afaceri
Steagul militar rusesc, ridicat în România la protestele pro-Georgescu
Investițiile ungare în statele UE, cal troian al Rusiei? Ministerul Energiei sesizează Comisia pentru Investițiile Străine în cazul preluării E.ON de către compania ungară MVM Group
Gazul, folosit ca armă. Rusia va furniza gaz ca ajutor umanitar pentru ”frații” din Transnistria
Spre furia Moscovei, Armenia și SUA au semnat un parteneriat strategic. Erevanul va primi asistență pentru consolidarea frontierelor
Germania nu vrea să învețe rusa. Infrastructura critică va fi supravegheată de Apărarea Teritorială, o structură nou-formată în Bundeswehr
NATO lansează “Baltic Sentry”, operațiunea pentru protecția infrastructurii subacvatice din Marea Baltică
”Suveraniștii” germani din AfD pregătesc deja „biletele de deportare”. În vizor ar putea fi luați inclusiv românii din Germania
România își crește participarea în Flancul estic și va face parte din trei grupuri de luptă ale NATO
„Flota din umbră” a Rusiei, pe radarele americanilor. Noi sancțiuni americane stârnesc nemulțumirea Rusiei
Polonia, primul membru NATO care e oficial de acord cu propunerea lui Trump: 5% din PIB pentru Apărare
Cehia răspunde declarațiilor lui Trump cu: „Să ne păstrăm calmul”. Președintele Pavel nu crede că 5% din PIB e realist, dar admite că trebuie atins 3%
Olaf Scholz a fost confirmat drept candidat al SPD pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, în contextul ascensiunii AfD
Burduja: „Nu vom permite intrarea gazelor rusești în România”. Preluarea E.ON de o companie maghiară ar putea fi blocată pe motive de securitate națională
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver
În războiul hibrid împotriva Moldovei, rușii sting „lumina” în Transnistria, unde situația e critică. Energie electrică, doar 5 ore pe zi
Ziua în care SUA anunță oficial ridicarea vizelor. De la finalul lunii martie românii vor putea pleca în State fără vize
Securitate energetică | Fără gaze direct din Golf. Qatarul neagă posibilitatea exportului de gaze naturale către Europa prin Siria și Turcia
Obiectivul României e să crească numărul militarilor din Armată la 100.000. Tîlvăr: Azi numărul celor care intră în Armată e mai mare decât a celor care pleacă

Ştiri Recomandate

Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei
Încă o armă aruncată în luptă de Rusia pentru destabilizarea Moldovei: Cine sunt pro-europenii care iau lumină de la Moscova
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Mai multe figuri cheie ale ISIS au fost lichidate în loviturile americane din Somalia
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
EXCLUSIV
Extremism în blană de oaie. Pe principiul statelor inventate, cineva ar putea să nu recunoască Unirea românilor din 1859 și 1918. Unde se oprește toată nebunia?
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Un nou atac criminal al milițiilor sudaneze, soldat cu zeci de morți și sute de răniți, agravează și mai mult situația critică din țară
Crin Antonescu, discurs de acceptare a susținerii PSD la prezidențiale: Națiunea nu e de stânga sau de dreapta. Identitatea nu e o fantasmă povestită de un fals Mesia
Iranul face paradă cu noua rachetă balistică Etemad, dar şi cu ultima generaţie a sistemului antiaerian Bavar 373, considerat de Teheran mai capabil decât S-400
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Burduja nu se dezice de tranziția verde, dar cere renegocierea planului de eliminare a cărbunelui. Altfel, „ce va face România fără 2.000 MW producţie în bandă din 2026?”
Trump majorează taxele vamale mari pentru Canada, Mexic și China. Țările vizate reacționează
Grecia e foc și pară pe Franța: Turcia primește rachete aer-aer Meteor la „pachet” cu Eurofighter. Avantajul, avioanelor Rafale ale Greciei, anulat?
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Rusia primește o lovitură în Transnistria: Banii europeni, folosiți pentru achiziția de energie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cât s-au scumpit gazele și electricitatea la vecinii moldoveni
Mexicul a intrat într-un conflict economic deschis cu SUA și a anunțat că impune Americii taxe vamale ca răspuns la o măsură similară
Suedezii au anunțat că au trimis primul lor satelit de comunicații militare în spațiu, anul trecut
UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră. România nu are niciun proiect eligibil
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
Moment istoric pentru estul Mării Mediterane: Navele de luptă rusești au plecat din Siria
Echipa Musk blochează terminalele unor funcționari din aparatul de stat. Departamentul de Justiție va concedia procurori și agenți FBI
Trump anunță turbulențe pentru Europa, care nu scapă de ce îi era frică: SUA vor impune taxe vamale produselor europene
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
Ucraina are „ochi de rechin” în cer. Dronele și artileria ucrainene vor deveni și mai letale, fiind coordonate de noile UAV-uri SHARK-M cu rază de 180 km
Dacă țările BRICS își creează propria monedă, le voi impune tarife 100%, a promis Trump
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
”Îngrijorări privind securitatea”. Marina SUA interzice utilizarea aplicației chineze DeepSeek. Italia a blocat descărcarea, iar alte state pregătesc măsuri similare
pixel