Publicația Washington Post (WP), într-un articol din 19 ianuarie, a anunțat că servicii de securitate americane și europene încep să abordeze ipoteza accidentelor în cazul distrugerii cablurilor din Marea Baltică.
La doar 32 de ani, în anul 2024, Tretyak a ajuns în cea mai importantă funcție de nivel tactic – comandant brigadă de luptă. La data numirii în funcție, iulie 2024, marea unitate lupta în ceea ce avea să devină în scurt timp epicentrul războiului – direcția Pokrovsk, unde se află și acum.
Din această postură, Tretyak a văzut cum au evoluat luptele pe direcția Pokrovsk și dezminte zvonurile, din decembrie 2024 și ianuarie 2025, potrivit cărora s-a pierdut controlul unităților ucrainene care luptă în zona respectivă. Cu toate acestea, ofițerul consideră că în aria de responsabilitate a altor formațiuni ar putea fi unele probleme, deși el personal nu poate confirma informații despre activitatea celorlalte unități.
Reamintim, că în decembrie 2024, au apărut informații despre un număr mare de militari ucraineni care ar fi dezertat din Brigada 155 Mecanizată ”Anna de la Kiev” (formată începând cu martie 2024) și recent introdusă în dispozitivul ucrainean de apărare pe direcția Pokrovsk. Comandantul Brigăzii 155 a fost demis, iar pe 20 ianuarie a fost arestat.
"Acest lucru nu este în întregime adevărat (zvonurile privind pierderea controlului unităților ucrainene - nota autorului). Personal, am interacțiune cu toți vecinii mei - cu brigada 25, batalionul Da Vinci, brigăzile 155 (Anna de la Kiev – nota autorului), 32, 59, cu unitatea Maghiar. Este clar că pot vorbi doar pentru zona de responsabilitate a brigăzii pe care o comand”, a spus Tretyak într-un interviu publicat de Censor.Net, pe 30 ianuarie.
Misiunea Brigăzii 68 este de a opri atacurile rusești din fâșia sa de responsabilitate, iar lupta începe de la mare depărtare de linia întâi.
"Principalul lucru de făcut este să detectăm inamicul pe abordările îndepărtate și să-l distrugem imediat și să nu așteptăm până când ajung în tranșeele noastre”, a spus Tretyak.
În urmă cu trei săptămâni, Brigada 68 Vânători a postat, pe canalul său de Youtube, un film de aproape o jumătate de oră cu activitățile de conducere a luptei desfășurate pe parcursul unei zile în Punctul de Comandă (PC) al brigăzii. Unul dintre scopurile filmului este de a arăta activitatea personalului din punctele de comandă, personal de prea multe ori acuzat pe nedrept că nu-și face treaba.
Foto: Armata Ucrainei
În PC al Brigăzii 68, cu ajutorul dronelor și a altor caoabilități, sunt monitorizate permanent aproape toate activitățile inamice din întreaga zonă de responsabilitate a brigăzii.
"Sunt șase tipi cu mine tot timpul - fără să-mi număr adjuncții. Fiecare lucrează pe direcția lui... Eu le dau comenzi și efectuează o anumită cantitate de muncă. Merg pe rând la toaletă. Nu se pot ridica și merge să mănânce sau să ia o pauză de fumat în același timp. Pentru că trebuie să monitorizăm constant aria noastră de responsabilitate”. Sunt "cam 12 ecrane” în fața lor (...) Este ”flux (video – nota autorului) din poziții, date de recunoaștere pe distanță lungă, ajustări de artilerie, ajustări de resetare, ajustări FPV. Tot acest proces nu se oprește, continuă non-stop”, a spus Tretyak.
Filmul prezentat de Brigada 68 arată mult personal în PC, o parte din acesta urmărind un număr mare de ecrane, unele blurate din motive de securitate, iar pe altele rulând secvențele obișnuite în care forțele ruse sunt supravegheate și atacate cu drone.
Gradul de conștientizare în timp real a situației tactice din partea unui comandant de brigadă ucrainean pare să fie unul foarte mare. În cazul lovirii unui PC al unui batalion subordonat, conducerea brigăzii deține suficiente informații sigure pentru a asigura direct și neîntrerupt coodonarea companiilor, până când comanda batalionului își reia atribuțiile.
Tretyak confirmă importanța foarte mare a punctelor de comandă de brigadă, afirmând că lovirea lor duce la pierderea controlului asupra marii unități.
”Un astfel de sediu (PC de brigadă – nota autorului) este ținta cea mai atractivă pentru inamic. Din motive evidente, nu se anunță public când o rachetă lovește sediul brigăzii. Și asta, din păcate, se întâmplă. Pentru că atunci are loc pierderea controlului asupra (marii) unității”, a spus Tretyak.
Stabilitatea mare a apărării ucrainene, confirmată de ritmul lent de înaintare al forțelor ruse, este determinată și de gradul ridicat de supraviețuire al punctelor de comandă de nivel brigadă. Ele sunt cel mai bine dotate tehnic pentru a monitoriza și conduce acțiunile tactice și, în plus, în cadrul lor există suficient personal familiarizat cu evoluția evenimentelor în fâșiile batalioanelor. Acest personal pregătit, în caz de nevoie, poate fi trimis rapid să asigure continuitatea conducerii batalioanelor. Deocamdată nu se cunoaște în ce măsură punctul de comandă de nivel grupare operativ-tactică ucraineană are capacitatea de a prelua imediat și pentru suficient timp controlul operațiilor unei brigăzi subordonate în caz de lovire a unui PC de brigadă.
Esența tuturor lucrurilor este angajarea inamicului aflat la mare distanță pentru a proteja trupele din prima linie.
Infanteria desfășurată la linia de contact cu inamicul face cea mai ”grea și murdară muncă”. Dar, supraviețuirea ei este obținută prin acțiunile precise și bine coordonate desfășurate de unitățile de sprijin de luptă, dislocate mai în adâncime.
”Este clar că infanteria face cea mai grea muncă. Acesta este cel mai greu, cel mai greu, pentru că stai în poziție în orice condiții: ger, ploaie, zăpadă, soare, căldură, asalturi, artilerie care trage în tine... Aceasta este cea mai grea și mai murdară muncă. Dar am vrut să arăt că încă mai există oameni care asigură infanteria, care gândesc și fac totul pentru a se asigura că soldatul este protejat la maximum, supraviețuiește, iar misiunea de luptă de a descuraja inamicul este îndeplinită. Asta (este situația pe scurt – nota autorului) în două cuvinte”, potrivit lui Tretyak.
Situațiile, în care soldatul din linia întâi este angajat în luptă, nu ar trebui să existe, dar din nefericire mai au loc astfel de momente. Cam unul din 15 asalturi rusești reușesc să ajungă la militarii ucraineni desfășurați la contact cu inamicul.
”Trebuie să ne asigurăm că soldatul inamic nu ajunge la infanteristul nostru. Trebuie să-l omorâm devreme. Nu merge întotdeauna, bineînțeles, dar trebuie să facem totul la maximum ... Ieri am avut 16 sau 17 operațiuni de asalt într-o singură zi și o singură luptă cu arma (în care soldații ucraineni desfășurați la contact au luptat – nota autorului). Am respins 15 dintre aceste asalturi la distanțe la care inamicul nu era în apropierea infanteriei noastre. Aceasta este ceva pentru care trebuie să ne străduim. Dar încă nu am ajuns acolo (respingerea tuturor atacurilor înainte de a fi angajată infanteria desfășurată la contact – nota autorului). Când inamicul moare la un kilometru distanță de infanterie și nu va mai putea veni mai departe, voi fi fericit. Dar până acum, asta nu merge întotdeauna”, a spus Tretyak.
La fel ca majoritatea comandanților ucraineni, Tretyak vede că războiul va evolua în desfășurarea la scară mare a roboților de luptă și a altor tehnologii de automatizare, necesare pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a soldaților.
”Trebuie făcut totul pentru a preveni ca soldatul să se implice direct în focuri de armă. Există o singură opțiune pentru aceasta - robotizarea tuturor proceselor. Mine, drone, artilerie - totul trebuie să funcționeze în avans și, pentru asta, inamicul trebuie detectat în avans. Dacă îl detectezi la distanță mare, se produc pagube de foc, artileria și mitralierele grele încep să funcționeze. Inamicul se oprește, se întinde (se desfășoară pe distanțe prea mari pentru a putea fi eficient – nota autorului), începe să se ascundă - în spatele copacilor, în altă parte. În acest moment, dronele care aruncă muniții și FPV-urile sosesc și încep să demonteze inamicul, care este oprit. Acesta este modul în care un război ar trebui să se îndrepte spre unul ideal”, a spus Tretyak.
Pe direcția Pokrovsk, forțele ruse atacă permanent dar, și înregistrează pierderi mari, care determină scoaterea frecventă de pe front a unităților puternic degradate numeric, tehnic și moral și înlocuirea lor cu altele.
”În timpul cât am fost aici, nu-mi amintesc să fi avut un moment de calm. Nu a fost o singură zi fără atacuri. Cinci sau șase atacuri pe zi, nu mai puțin. Da, ei presează. Dar vedem cum se schimbă inamicul aflat în fața noastră. Acum o lună am fost luat cu asalt de brigăzile 15 și 30. S-au epuizat - acum (brigada) 35 dă năvală, inclusiv alte regimente care o urmează pentru consolidare (pozițiilor), dar coloana vertebrală, acum, este Brigada 35 și Baza Militară 201 (dislocați la pace în Tadjikistan – nota autorului), care năvălesc pe banda (sau fâșia) brigăzii mele. Același lucru se întâmplă și cu vecinii mei din dreapta și din stânga. Suntem în picioare - aceleași unități (ucrainene), iar inamicul se epuizează. Brigada 30 a schimbat trupele de două ori sub comanda mea. Adică a fost ștearsă (distrusă), scoasă (de pe linia frontului), completată, reantrenată – și a venit din nou să ne atace”, a spus Tretyak.
Experiența este esențială pe front. Un bun comandant trebuie să treacă prin toate etapele de conducere anterioare pentru a înțelege ce se întâmplă și ce trebuie să facă.
”Este foarte important ca batalionul și compania să fie conduse de cineva care are experiență și a fost comandant de pluton și comandant de companie, o persoană care a fost militar. Un astfel de comandant trebuie să fie alfabetizat, să înțeleagă tactica, ce se face și în ce scop, pentru a putea explica totul oamenilor. Un soldat nu poate fi pur și simplu urcat într-o mașină, transportat pe linia întâi, descărcat și lăsat. Sunt mai mult decât sigur că există unități unde se face asta. Trebuie doar identificat și eradicat. O persoană trebuie să știe unde se îndreaptă, care este misiunea sa, cine îi sunt adversarii, cine îi sunt vecinii din dreapta și din stânga și cine îi susține”, a spus Tretyak.
Cel mai dificil moment pentru comandantul de brigadă Serghei Tretyak este atunci când nu poate recupera cadavrele soldaților săi. Pe lângă durerea resimțită, va pune alți trei militari în pericol pentru această misiune.
”Pierderile (sunt cele mai dificile – nota autorului) Și cel mai rău lucru este când realizezi că nu poți lua cadavrul. Știi unde a murit soldatul, dar e imposibil să ajungi la el. Te sună și te întreabă (comandantul superior – nota autorului) : „De ce nu l-ai ridicat?...” Și înțeleg: ca să ridic un corp, trebuie să trimit trei luptători. Și cum iei o decizie – vor putea ei să se retragă și să ia decedatul fără pierderi sau nu vor putea? Aceasta este o linie foarte dificilă, este foarte subțire”, a spus Tretyak.
Deși a ajuns la doar 32 de ani comandant de brigadă, Tretyak se vede mai degrabă util în viitor ca transmițându-și prețioasa experiență noilor generații de ofițeri, decât general care să comande eșaloane operative și strategice. La război, vârsta medie într-un pluton este de 40 de ani, în timp ce comandantul poate avea chiar și 21 de ani și are nevoie de o pregătire de calitate pentru a controla situația.
”Nu, nu cred că voi deveni general. Din anumite motive, nu cred. Una dintre opțiunile pe care le-aș lua în considerare este formarea tinerilor ofițeri. Aceasta este una dintre opțiunile pe care le-aș face dacă aș rămâne în Forțele Armate ale Ucrainei. Aș vrea să educ ofițerii tineri folosind metode noi, uitând în sfârșit tot ce este sovietic. Chiar nu-mi plac show-urile din instituțiile de pregătire militară. Și încă mai sunt foarte multe. Nu este nevoie de ele. Nu e nevoie să fii frumos și în același timp prost. Nu este nevoie să creșteți nevertebrate. Trebuie să pregătim oamenii capabili să ia decizii dificile, pentru că viitorul țării depinde de ei... Acum, tinerii locotenenți intră în armată - vârsta lor medie este de 21 de ani. Iar vârsta medie a soldaților dintr-un pluton este în jur de patruzeci de ani... Dacă nu ești stabil din punct de vedere moral, ai un caracter slab, (proprii soldați din pluton – nota autorului) te vor rupe și te vor controla. Nu aș vrea să cresc astfel de ofițeri”, a spus Tretyak.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Publicația Washington Post (WP), într-un articol din 19 ianuarie, a anunțat că servicii de securitate americane și europene încep să abordeze ipoteza accidentelor în cazul distrugerii cablurilor din Marea Baltică.
Ucraina vrea să achiziționeze cu 600 de milioane de euro două unități de la Centrala Nucleară Belene, din Bulgaria.
Ales la alegerile din noiembrie, Donald Trump devine oficial, luni, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. După ceremonia de învestire, republicanul se va muta din nou la Casa Albă, de unde a condus deja din 2017 până în 2017 ca al 45-lea președinte.
Aeronava Atlantic 2 a fost „victima” unei încercări de bruiaj electronic. Ulterior, aeronava a fost luată în vizor de un radar al sistemului S-400.
Autoritățile ucrainene au reținut un locuitor al orașului Izmail, aflat lângă granița cu România, care furniza informații Federației Ruse, au informat Procuratura Generală a Ucrainei și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
MApN anunță rezultatele investigației în privința căderii dronelor rusești pe teritoriul României.
România a fost vizată, în intervalul iulie-august, de mai multe de astfel de tentative abandonate, SRI reușind să prevină materializarea unei operațiuni de sabotaj - cu identificarea atentatorului chiar înainte de a acționa.
Războiul Rusiei în Ucraina a determinat NATO să îşi consolideze flancul estic şi să îşi sporească cheltuielile. Polonia va aloca deja 4% din PIB pentru Apărare, iar Lituania s-a angajat să aloce cinci până la șase procente din PIB pentru apărare în perioada 2026-2030.
Noul acord ruso-iranian privind parteneriatul strategic dintre Rusia și Iran va da un impuls cooperării practice în toate domeniile, a declarat președintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea cu omologul său iranian Masoud Pezeshkyan.
Așa cum amintea și o analiză FT de săptămâna trecută, gestul președintelui Trump de a lua în calcul anexarea Groenlandei, deschide o cutie a Pandorei, având implicații geopolitice profunde. Pe de o parte, acest lucru justifică chiar și acțiunile lui Putin în Ucraina, iar pe de altă parte, gestul lui Trump vor putea fi folosit ca precedent de o serie de actori revizioniști, cum este cazul cu declarațiile liderului sârbilor bosniaci, Milorad Dodik.
Cabinetul federal al cancelarului în exercițiu Olaf Scholz a întocmit un proiect de lege care va permite Bundeswehr-ului să doboare drone care efectuează zboruri neautorizate în spațiul aerian al Republicii Federale.
În timpul unei conversații de 45 de minute cu premierul danez Mette Frederiksen, președintele ales al SUA, Donald Trump, nu a retractat amenințările sale de a impune tarife mari dacă Danemarca nu renunță la Groenlanda.
În marea tricoloră de susținători ai lui Călin Georgescu, adunată vinerea trecută în fața Palatului Parlamentului a existat o singură pată de culoare, un steag stacojiu, utilizat de obicei de militarii ruși, în luptă.
În urma unei analize riguroase, Ministerul Energiei a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul asupra securității naționale a României, generat de posibila tranzacție prin care MVM Zrt. (MVM Group), companie de stat ungară, intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România.
Tiraspolul a anunţat miercuri că a ajuns la un acord cu Rusia pentru ca aceasta să furnizeze din motive umanitare gaz Transnistriei, republica separatistă din Republica Moldova confruntată cu o criză energetică după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc, iar compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze R. Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute cu Chişinăul asupra unei datorii, relatează agenţiile EFE şi TASS, citate de Agerpres.
Statele Unite și Armenia au semnat marți la Washington un acord de parteneriat strategic care ar trebui să însemne o regiune a Caucazului de Sud mai rezilientă, mai sigură și mai independentă. Deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că semnarea acordului este un drept suveran al Armeniei, el a acuzat și SUA că încearcă să aducă cât mai multe state sub influența sa.
Apărarea Teritorială a Germaniei va fi însărcinată exclusiv cu lupta împotriva actelor de sabotaj rusesc împotriva infrastructurii critice a țării.
Pe 14 ianuarie, la Helsinki, a avut loc un summit al reprezentanților țărilor baltice membre NATO, respectiv Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Finlanda, Suedia și Estonia, pentru a discuta despre siguranța infrastructurii subacvatice din Marea Baltică.
După ce la prezidențialele din 24 noiembrie, aproape 60% dintre românii din Germania și-au dorit suveranism, iată că aceștia ar putea gusta din propriul medicament: migranții in Germania, inclusiv românii, ar putea fi chiar obligați să-și facă bagajele dacă AfD își va pune în aplicare ”planul de țară”.
Poliția germană a început să analizeze campania electorală a Alternativei pentru Germania (AfD) la Karlsruhe. Membrii organizației locale a acestui partid anti-imigrație au pus în cutiile poștale pliante care semănau cu bilete de avion și aveau imprimate cuvintele „bilet de deportare”.
Toți pentru unu, unul pentru toți. România își extinde prezenţa, cu efective şi tehnică militară, la încă două grupuri de luptă ale NATO care funcţionează în ţările aliate de pe Flancul estic.
Kremlinul a avertizat luni că cele mai recente sancțiuni anunțate de Washington împotriva sectorului energetic din Rusia riscă să destabilizeze piețele globale ale petrolului și energiei și a promis că Moscova va face tot posibilul pentru a minimiza impactul respectivelor măsuri, transmit Agerpres, Reuters și AFP.
Polonia sprijină cererea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ca membrii NATO să îşi crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, transmit Agerpres și DPA, citând o declaraţie a ministrului apărării de la Varşovia.
Cheltuielile pentru apărare ale țărilor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu sunt guvernate de dorințele niciunuia dintre liderii alianței, ci trebuie să se bazeze pe riscurile iminente care decurg din analizele relevante.
Social-democrații germani (SPD) l-au confirmat sâmbătă pe cancelarul Olaf Scholz ca principal candidat al partidului în alegerile parlamentare din februarie, relatează DPA și Agerpres.
Tranzacția prin care compania E.ON ar urma să fie preluată de MVM ar putea fi blocată din motive de securitate națională, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver. Începând cu 31 martie, anul acesta, românii pot călători în SUA fără vize. Acesta este evident un moment important şi fericit pentru toți românii, iar decizia Statelor Unite arată cât de puternică a devenit în timp legătura dintre România și SUA, a precizat ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a Embassy of România to the United States of America.
Pe 10 ianuarie, întreruperile de energie electrică din regiunea transnistreană vor avea loc o dată pe zi timp de 5 ore. Electricitatea va fi întreruptă între orele 18:00 și 23:00.
Intrarea României în programul american de scutire de vize - Visa Waiver - va fi celebrată vineri atât la Washington, cât şi la Bucureşti.
Informațiile recente potrivit cărora Qatarul are în vedere să exporte gaze naturale în Europa prin Siria și Turcia sunt “simple zvonuri”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed bin Mohammed al-Ansari.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr a declarat că îşi doreşte să crească efectivul Armatei României, care s-a redus în timp şi doreşte să ajungă la 100.000 de cadre, de la 85.000 cât sunt acum împreună cu civilii.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre bugetul apărării, în contextul în care președintele SUA Donald Trump a declarat că statele NATO ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare.
Republica Moldova a fost și este o zonă de maxim interes pentru Moscova care plănuiește o ”lume rusă” până la Gurile Dunării.
"De când sunt pe direcția Pokrovsk, nu am avut nicio zi fără atacuri. Cinci sau șase pe zi - nu sunt niciodată mai puține”, a spus locotenent-colonelul Serghei Tretyak, comandantul Brigăzii 68 Vânători, una dintre cele mai decorate mari unități ucrainene dintre cele înființate după 24 februarie 2022, data începerii invaziei rusești la scară largă.
"Nu se poate merge decât într-o singură direcție și trebuie să ne asigurăm că punem capăt conflictului" care durează de aproape trei ani, a precizat emisarul numit de președintele Donald Trump pentru războiul din Ucraina, generalul (r.) Keith Kellogg. El a vorbit de concesii de ambele părți.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Armata americană a ucis sâmbătă mai multe figuri cheie din rețeaua teroristă Daesh (ISIS) în atacuri aeriene din Munții Golis din Somalia, a anunțat duminică guvernul regiunii semi-autonome Puntland.
Premierul Lituaniei, Gintautas Paluckas, consideră că declarațiile scandaloase ale liderului formațiunii politici „Zorii lui Nemunas” („Nemuno Aušra" – în lituaniană), Remigius Žemaitaitis, disprețuitoare față de Ucraina, nu reprezintă o problemă cheie pentru activitatea coaliției de guvernare. „Repet: sunt soluții reale pe masă. Atâta timp cât sunt votate, coaliția există, lucrăm. Și nu contează deloc ce spune cineva, cum cântă privighetoarea. Dacă nu sunt voturi, asta este, e libertate. Nu va exista o coaliție”, a adăugat el.
Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a atacat o clădire a fostului internat din orașul Sudja din regiunea Kursk din Rusia, care găzduia la acel moment aproximativ 90 de persoane.
Un atac recent executat de gruparea paramilitară sudaneză Forțele de Sprijin Rapid asupra unei piețe din orașul Omdurman s-a soldat cu uciderea a 54 de persoane și rănirea altor cel puțin 158, după cum au declarat sâmbătă, 1 februarie, autoritățile locale din domeniul sănătății.
Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidenţială pornind de la convingerea "nu că partidele sunt minunate", ci de la părerea că dispariţia partidelor, promovată în discursul şi îndemnul "falsei icoane purtătoare de false minuni", înseamnă direct dispariţia democraţiei, a pluralismului, dispariţia libertăţii.
În timpul vizitei preşedintelui Masoud Pezeshkian la expoziţia Organizaţiei Aerospaţiale a Ministerului Apărării de la Teheran, Armata a prezentat două sisteme pe care le califică a fi de nouă generație.
La finalul lunii ianuarie au apărut tot mai multe informații potrivit cărora președintele Donald Trump ar urma să reia un plan pe care l-a avut și în primul său mandat, anume retragerea a mii de soldați americani din Europa.
Publicația rusă Izvestia citează ”surse occidentale” care au semnalat faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în zona Războiului din Ucraina un nou tip de rachetă pentru complexul (sistemul) operativ-tactic Iskander-M cu focos penetrant. Aceasta permite distrugerea buncărelor subterane, a clădirilor masive din beton și a posturilor de comandă inamice.
Toate investiţiile în energie curată vor continua şi vom absorbi toţi banii europeni disponibili, însă, în acelaşi timp, tranziţia energetică trebuie să fie pragmatică şi sustenabilă, iar renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României, a scris, duminică, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele american, Donald Trump, şi-a dus la îndeplinire ameninţarea cu război comercial şi a impus sâmbătă taxe vamale de 25% pentru produsele din Canada şi Mexic şi încă 10% în plus faţă de taxele existente la produsele chinezeşti, scrie Agerpres.
Suntem martorii unei situații în care o țară din UE (Grecia) cere explicații de fapt unui alt membru al UE (Franța) și îi solicită să nu furnizeze unui partener NATO comun (Turcia) rachete Meteor cu rază lungă de acțiune, deoarece Grecia are deja aceste rachete pe avioanele sale de luptă Rafale.
Polonia reacționează la atacurile rusești cu drone și rachete, care vizează ținte din vestul Ucrainei (în apropierea frontierei comune), la fel ca și România în cazul loviturilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
Structura pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova - Comisia pentru Situații Excepționale - a aprobat achiziționarea de gaze naturale pentru regiunea transnistreană și de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
Preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a denunţat sâmbătă drept "calomnie" acuzaţia lui Donald Trump că guvernul său ar avea legături cu traficul de droguri şi a anunţat impunerea de taxe vamale Statelor Unite în represalii la cele anunţate anterior de preşedintele american, transmit Agerpres și AFP.
Suedia a lansat cu succes primul său satelit de comunicații militare în spațiu în august anul trecut. Abia vineri, guvernul suedez a anunțat că acesta este primul dintre câțiva sateliți de recunoaștere militară pe care țara scandinavă vrea să-i trimită pe orbită.
Comisia Europeană va aloca aproape 1,25 miliarde euro sub formă de granturi din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) pentru 41 de proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, care au obținut statutul de proiecte de interes comun și proiecte de interes reciproc în 2024, în temeiul cadrului de politică privind rețelele transeuropene de energie (TEN-E).
După ce anterior președintele american Donald Trump a anunțat că războiul provocat de Rusia poate fi oprit în 24 de ore, iar apoi a vehiculat perioada “mai rezonabilă” de 100 de zile, ieri reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a ieșit cu declarații potrivit cărora încheierea războiului din Ucraina este „o chestiune de luni, nu de ani”.
Forțele de apărare ale Ucrainei folosesc de mult timp drone, inclusiv cele care pot transporta bombe grele FAB-250 pentru lovituri pe teritoriul Rusiei.
Rușii nu au mai putut să-și mențină prezența în largul coastelor Siriei și au evacuat navele militare.
Imediat după învestirea președintelui Trump, Elon Musk a acționat rapid pentru a-și instala aliați la agenția de Resurse Umane cunoscută sub numele de Biroul de Management al Personalului.
Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări vineri că va impune taxe vamale la produsele europene, în timp ce urmează să impună taxe de 25% pentru produsele canadiene şi mexicane şi 10% pentru produsele chinezeşti, relatează Agerpres și AFP.
Trupele ruse au preluat controlul unei localități aflate la 11 kilometri sud-vest de oraș și se pregătesc de asaltul localității.
Compania ucraineană Ukrspetssystems a prezentat o nouă versiune a dronei SHARK, e vorba de SHARK-M, într-o versiune îmbunătățită care va mări inclusiv raza de acțiune.
Președintele american Donald Trump a promis că va impune tarife de 100% asupra statelor sale membre dacă gruparea economică BRICS decide să creeze o nouă monedă care să înlocuiască dolarul.
Armele de precizie nu se pot lipsi de cipuri. Producția lor necesită galiu, germaniu și antimoniu, al căror export în Rusia este sub embargo (nu că Europa și Statele Unite ar avea din belșug rezerve din aceste materiale critice).
Coreea de Nord și-a trimis cele mai bune trupe pentru a-i ajuta pe ocupanții ruși în războiul împotriva Ucrainei. Dar, după câteva luni de pierderi grele, aceștia au fost retrași din primele linii.
Autoritatea italiană pentru protecția datelor a anunțat joi că a blocat modelul chinez de inteligență artificială DeepSeek din cauza lipsei de informații cu privire la utilizarea datelor personale.