Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
News
Data actualizării:
Data publicării:
"De când sunt pe direcția Pokrovsk, nu am avut nicio zi fără atacuri. Cinci sau șase pe zi - nu sunt niciodată mai puține”, a spus locotenent-colonelul Serghei Tretyak, comandantul Brigăzii 68 Vânători, una dintre cele mai decorate mari unități ucrainene dintre cele înființate după 24 februarie 2022, data începerii invaziei rusești la scară largă.
Foto: Armata Ucrainei
Foto: Armata Ucrainei

La doar 32 de ani, în anul 2024, Tretyak a ajuns în cea mai importantă funcție de nivel tactic – comandant brigadă de luptă. La data numirii în funcție, iulie 2024, marea unitate lupta în ceea ce avea să devină în scurt timp epicentrul războiului – direcția Pokrovsk, unde se află și acum.

Din această postură, Tretyak a văzut cum au evoluat luptele pe direcția Pokrovsk și dezminte zvonurile, din decembrie 2024 și ianuarie 2025, potrivit cărora s-a pierdut controlul unităților ucrainene care luptă în zona respectivă. Cu toate acestea, ofițerul consideră că în aria de responsabilitate a altor formațiuni ar putea fi unele probleme, deși el personal nu poate confirma informații despre activitatea celorlalte unități.

Reamintim, că în decembrie 2024, au apărut informații despre un număr mare de militari ucraineni care ar fi dezertat din Brigada 155 Mecanizată ”Anna de la Kiev” (formată începând cu martie 2024) și recent introdusă în dispozitivul ucrainean de apărare pe direcția Pokrovsk. Comandantul Brigăzii 155 a fost demis, iar pe 20 ianuarie a fost arestat.

"Acest lucru nu este în întregime adevărat (zvonurile privind pierderea controlului unităților ucrainene - nota autorului). Personal, am interacțiune cu toți vecinii mei - cu brigada 25, batalionul Da Vinci, brigăzile 155 (Anna de la Kiev – nota autorului), 32, 59, cu unitatea Maghiar. Este clar că pot vorbi doar pentru zona de responsabilitate a brigăzii pe care o comand”, a spus Tretyak într-un interviu publicat de Censor.Net, pe 30 ianuarie.

Misiunea Brigăzii 68 este de a opri atacurile rusești din fâșia sa de responsabilitate, iar lupta începe de la mare depărtare de linia întâi.

"Principalul lucru de făcut este să detectăm inamicul pe abordările îndepărtate și să-l distrugem imediat și să nu așteptăm până când ajung în tranșeele noastre”, a spus Tretyak.

În urmă cu trei săptămâni, Brigada 68  Vânători a postat, pe canalul său de Youtube, un film de aproape o jumătate de oră cu activitățile de conducere a luptei desfășurate pe parcursul unei zile în Punctul de Comandă (PC) al brigăzii. Unul dintre scopurile filmului este de a arăta activitatea personalului din punctele de comandă, personal de prea multe ori acuzat pe nedrept că nu-și face treaba.

Foto: Armata Ucrainei

În PC al Brigăzii 68, cu ajutorul dronelor și a altor caoabilități, sunt monitorizate permanent aproape toate activitățile inamice din întreaga zonă de responsabilitate a brigăzii.

"Sunt șase tipi cu mine tot timpul - fără să-mi număr adjuncții. Fiecare lucrează pe direcția lui... Eu le dau comenzi și efectuează o anumită cantitate de muncă. Merg pe rând la toaletă. Nu se pot ridica și merge să mănânce sau să ia o pauză de fumat în același timp. Pentru că trebuie să monitorizăm constant aria noastră de responsabilitate”. Sunt "cam 12 ecrane” în fața lor (...) Este ”flux (video – nota autorului) din poziții, date de recunoaștere pe distanță lungă, ajustări de artilerie, ajustări de resetare, ajustări FPV. Tot acest proces nu se oprește, continuă non-stop”, a spus Tretyak.

Filmul prezentat de Brigada 68 arată mult personal în PC, o parte din acesta urmărind un număr mare de ecrane, unele blurate din motive de securitate, iar pe altele rulând secvențele obișnuite în care forțele ruse sunt supravegheate și atacate cu drone.

Gradul de conștientizare în timp real a situației tactice din partea unui comandant de brigadă ucrainean pare să fie unul foarte mare. În cazul lovirii unui PC al unui batalion subordonat, conducerea brigăzii deține suficiente informații sigure pentru a asigura direct și neîntrerupt coodonarea companiilor, până când comanda batalionului își reia atribuțiile.

Tretyak confirmă importanța foarte mare a punctelor de comandă de brigadă, afirmând că lovirea lor duce la pierderea controlului asupra marii unități.

”Un astfel de sediu (PC de brigadă – nota autorului) este ținta cea mai atractivă pentru inamic. Din motive evidente, nu se anunță public când o rachetă lovește sediul brigăzii. Și asta, din păcate, se întâmplă. Pentru că atunci are loc pierderea controlului asupra (marii) unității”, a spus Tretyak.

Stabilitatea mare a apărării ucrainene, confirmată de ritmul lent de înaintare al forțelor ruse, este determinată și de gradul ridicat de supraviețuire al punctelor de comandă de nivel brigadă. Ele sunt cel mai bine dotate tehnic pentru a monitoriza și conduce acțiunile tactice și, în plus, în cadrul lor există suficient personal familiarizat cu evoluția evenimentelor în fâșiile batalioanelor. Acest personal pregătit, în caz de nevoie, poate fi trimis rapid să asigure continuitatea conducerii batalioanelor. Deocamdată nu se cunoaște în ce măsură punctul de comandă de nivel grupare operativ-tactică ucraineană are capacitatea de a prelua imediat și pentru suficient timp controlul operațiilor unei brigăzi subordonate în caz de lovire a unui PC de brigadă.

Esența tuturor lucrurilor este angajarea inamicului aflat la mare distanță pentru a proteja trupele din prima linie.

Infanteria desfășurată la linia de contact cu inamicul face cea mai ”grea și murdară muncă”. Dar, supraviețuirea ei este obținută prin acțiunile precise și bine coordonate desfășurate de unitățile de sprijin de luptă, dislocate mai în adâncime.

”Este clar că infanteria face cea mai grea muncă. Acesta este cel mai greu, cel mai greu, pentru că stai în poziție în orice condiții: ger, ploaie, zăpadă, soare, căldură, asalturi, artilerie care trage în tine... Aceasta este cea mai grea și mai murdară muncă. Dar am vrut să arăt că încă mai există oameni care asigură infanteria, care gândesc și fac totul pentru a se asigura că soldatul este protejat la maximum, supraviețuiește, iar misiunea de luptă de a descuraja inamicul este îndeplinită. Asta (este situația pe scurt – nota autorului) în două cuvinte”, potrivit lui Tretyak.

Situațiile, în care soldatul din linia întâi este angajat în luptă, nu ar trebui să existe, dar din nefericire mai au loc astfel de momente. Cam unul din 15 asalturi rusești reușesc să ajungă la militarii ucraineni desfășurați la contact cu inamicul.

”Trebuie să ne asigurăm că soldatul inamic nu ajunge la infanteristul nostru. Trebuie să-l omorâm devreme. Nu merge întotdeauna, bineînțeles, dar trebuie să facem totul la maximum ... Ieri am avut 16 sau 17 operațiuni de asalt într-o singură zi și o singură luptă cu arma (în care soldații ucraineni desfășurați la contact au luptat – nota autorului). Am respins 15 dintre aceste asalturi la distanțe la care inamicul nu era în apropierea infanteriei noastre. Aceasta este ceva pentru care trebuie să ne străduim. Dar încă nu am ajuns acolo (respingerea tuturor atacurilor înainte de a fi angajată infanteria desfășurată la contact – nota autorului). Când inamicul moare la un kilometru distanță de infanterie și nu va mai putea veni mai departe, voi fi fericit. Dar până acum, asta nu merge întotdeauna”, a spus Tretyak.

La fel ca majoritatea comandanților ucraineni, Tretyak vede că războiul va evolua în desfășurarea la scară mare a roboților de luptă și a altor tehnologii de automatizare, necesare pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a soldaților.

”Trebuie făcut totul pentru a preveni ca soldatul să se implice direct în focuri de armă. Există o singură opțiune pentru aceasta - robotizarea tuturor proceselor. Mine, drone, artilerie - totul trebuie să funcționeze în avans și, pentru asta, inamicul trebuie detectat în avans. Dacă îl detectezi la distanță mare, se produc pagube de foc, artileria și mitralierele grele încep să funcționeze. Inamicul se oprește, se întinde (se desfășoară pe distanțe prea mari pentru a putea fi eficient – nota autorului), începe să se ascundă - în spatele copacilor, în altă parte. În acest moment, dronele care aruncă muniții și FPV-urile sosesc și încep să demonteze inamicul, care este oprit. Acesta este modul în care un război ar trebui să se îndrepte spre unul ideal”, a spus Tretyak.

Pe direcția Pokrovsk, forțele ruse atacă permanent dar, și înregistrează pierderi mari, care determină scoaterea frecventă de pe front a unităților puternic degradate numeric, tehnic și moral și înlocuirea lor cu altele.

”În timpul cât am fost aici, nu-mi amintesc să fi avut un moment de calm. Nu a fost o singură zi fără atacuri. Cinci sau șase atacuri pe zi, nu mai puțin. Da, ei presează. Dar vedem cum se schimbă inamicul aflat în fața noastră. Acum o lună am fost luat cu asalt de brigăzile 15 și 30. S-au epuizat - acum (brigada) 35 dă năvală, inclusiv alte regimente care o urmează pentru consolidare (pozițiilor), dar coloana vertebrală, acum, este Brigada 35 și Baza Militară 201 (dislocați la pace în Tadjikistan – nota autorului), care năvălesc pe banda (sau fâșia) brigăzii mele. Același lucru se întâmplă și cu vecinii mei din dreapta și din stânga. Suntem în picioare - aceleași unități (ucrainene), iar inamicul se epuizează. Brigada 30 a schimbat trupele de două ori sub comanda mea. Adică a fost ștearsă (distrusă), scoasă (de pe linia frontului), completată, reantrenată – și a venit din nou să ne atace”, a spus Tretyak.

Experiența este esențială pe front. Un bun comandant trebuie să treacă prin toate etapele de conducere anterioare pentru a înțelege ce se întâmplă și ce trebuie să facă.

”Este foarte important ca batalionul și compania să fie conduse de cineva care are experiență și a fost comandant de pluton și comandant de companie, o persoană care a fost militar. Un astfel de comandant trebuie să fie alfabetizat, să înțeleagă tactica, ce se face și în ce scop, pentru a putea explica totul oamenilor. Un soldat nu poate fi pur și simplu urcat într-o mașină, transportat pe linia întâi, descărcat și lăsat. Sunt mai mult decât sigur că există unități unde se face asta. Trebuie doar identificat și eradicat. O persoană trebuie să știe unde se îndreaptă, care este misiunea sa, cine îi sunt adversarii, cine îi sunt vecinii din dreapta și din stânga și cine îi susține”, a spus Tretyak.

Cel mai dificil moment pentru comandantul de brigadă Serghei Tretyak este atunci când nu poate recupera cadavrele soldaților săi. Pe lângă durerea resimțită, va pune alți trei militari în pericol pentru această misiune.

”Pierderile (sunt cele mai dificile – nota autorului) Și cel mai rău lucru este când realizezi că nu poți lua cadavrul. Știi unde a murit soldatul, dar e imposibil să ajungi la el. Te sună și te întreabă (comandantul superior – nota autorului) : „De ce nu l-ai ridicat?...” Și înțeleg: ca să ridic un corp, trebuie să trimit trei luptători. Și cum iei o decizie – vor putea ei să se retragă și să ia decedatul fără pierderi sau nu vor putea? Aceasta este o linie foarte dificilă, este foarte subțire”, a spus Tretyak.

Deși a ajuns la doar 32 de ani comandant de brigadă, Tretyak se vede mai degrabă util în viitor ca transmițându-și prețioasa experiență noilor generații de ofițeri, decât general care să comande eșaloane operative și strategice. La război, vârsta medie într-un pluton este de 40 de ani, în timp ce  comandantul poate avea chiar și 21 de ani și are nevoie de o pregătire de calitate pentru a controla situația.

”Nu, nu cred că voi deveni general. Din anumite motive, nu cred. Una dintre opțiunile pe care le-aș lua în considerare este formarea tinerilor ofițeri. Aceasta este una dintre opțiunile pe care le-aș face dacă aș rămâne în Forțele Armate ale Ucrainei. Aș vrea să educ ofițerii tineri folosind metode noi, uitând în sfârșit tot ce este sovietic. Chiar nu-mi plac show-urile din instituțiile de pregătire militară. Și încă mai sunt foarte multe. Nu este nevoie de ele. Nu e nevoie să fii frumos și în același timp prost. Nu este nevoie să creșteți nevertebrate. Trebuie să pregătim oamenii capabili să ia decizii dificile, pentru că viitorul țării depinde de ei... Acum, tinerii locotenenți intră în armată - vârsta lor medie este de 21 de ani. Iar vârsta medie a soldaților dintr-un pluton este în jur de patruzeci de ani... Dacă nu ești stabil din punct de vedere moral, ai un caracter slab, (proprii soldați din pluton – nota autorului) te vor rupe și te vor controla. Nu aș vrea să cresc astfel de ofițeri”, a spus Tretyak.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani
China trimite un număr record de avioane să survoleze zona din jurul Taiwanului
Rușii se laudă că au rupt un acord „mort”: Cooperarea militară cu Germania din 1996. Moscova acuză politica militaristă germană împotriva sa
Summit-ul NATO va fi ”scurt, concis și plăcut”. Totul, pentru a-l mulțumi pe Trump
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Transparență sau diversiune? Belarusul anunță exerciții militare recalibrate pentru a reduce tensiunile cu NATO, dar scenariul pare scris la Kremlin
Escaladare fără precedent: Un diplomat român de la Delegația UE a fost bătut în Rusia, la Vladivostok. Atacatorii ar putea fi ofițeri FSB
Capul plecat, sabia nu-l taie - varianta slovacă. Premierul Fico vrea neutralitate. Teza păcii fără arme, fluturată și în România
Grup de lucru, desființat după câteva săptămâni. SUA pun pe pauză o structură creată pentru creșterea presiunii asupra Rusiei
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
SUA își retrag o parte din personalul diplomatic din țările din Orientul Mijlociu
România primește de la UE 1,3 miliarde euro. Reforma pensiilor speciale și a managementui întreprinderilor de stat, condiții obligatorii pentru deblocarea diferenței de 700 de milioane
Dezbatere online: România și testul timpului în contextul unei noi dinamici a relației UE–SUA

Ştiri Recomandate

Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
pixel