Marea Britanie sparge gheața cu Challenger 2 și plusează cu AS90. Caracteristicile celor 30 de obuziere AS90 care vor fi donate Ucrainei
Pe lângă tancurile Challenger 2, Marea Britanie fiind prima care a spart gheața și a oferit Ucrainei tancuri occidentale, Londra va întări Forțele Armate ale Ucrainei și cu autotunuri AS90 pe șenile.
Obuzier autopropulsat britanic AS90. Foto: Gagadget.com
Marea Britanie va consolida sprijinul de apărare pentru Ucraina prin trimiterea a aproximativ 30 de sisteme autopropulsate de artilerie calibru 155 mm, potrivit unui comunicat de presă al guvernului britanic.
”Trimiterea tancurilor Challenger 2 în Ucraina este începutul unei schimbări de ritm în sprijinul Regatului Unit. O companie de 14 tancuri va intra în țară în următoarele săptămâni, după ce prim-ministrul i-a spus președintelui Zelenski că Regatul Unit va oferi sprijin suplimentar pentru a ajuta în operațiile terestre ale Ucrainei. Se așteaptă să urmeze aproximativ 30 de AS90, care sunt tunuri mari, autopropulsate, operate de cinci tunari. Secretarul Apărării va prezenta, luni, mai multe detalii despre acest sprijin în Camera Comunelor”, se precizează în comunicatul de presă.
Instruirea militarilor ucraineni pentru a putea opera tancurile și autotunurile britanice va începe în următoarele zile, potrivit anunțului guvernului britanic.
Marea Britanie a intenționat și în aprilie 2022, să trimită Ucrainei sisteme de artilerie AS90 dar, din anumite motive, probabil legate de capacitatea de instruire, s-a renunțat, Londra optând la acea vreme pentru furnizarea de obuziere L118 remorcate ușoare de 105 mm.
Despre obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm
Tunul autopropulsat (se folosește inclusiv denumirea de autotun) britanic AS90 a fost adoptat în 1992. Au fost construite în total 179 de astfel de sisteme, între anii 1992 – 1995, cu care s-au echipat șase regimente de artilerie.
În 2015, mai erau în serviciu 117 tunuri autopropulsate AS90, pentru ca în prezent, numărul acestora să ajungă la 89. Este planificat ca AS90 să rămână în înzestrarea trupelor britanice până în 2032.
Are o lungime a țevii de șase metri, și poate distruge ținte cu proiectile standard până la o distanță de 24,9 km. A existat și o versiune cu o lungime a țevii de opt metri (AS90 Braveheart) cu o rază de lovire maximă de 30 km, dar ulterior s-a decis abandonarea acesteia. Poate trage primele trei proiectile în 10 secunde. Cadența de foc în condiții de tragere intensivă este de șase lovituri pe minut, iar pe timp lung scade la 2 lovituri pe minut, potrivit publicației ucrainene Defense Express.
Impulsul militar britanic pentru Ucraina vine în urma unei analize a situației operaționale de pe front, dar și după evaluarea capacității de refacere a forțelor armate ruse.
”Alături de cei mai apropiați consilieri militari ai săi, el (premierul britanic) a analizat imaginea militară, a analizat impactul strategic al sprijinului Regatului Unit și a identificat o fereastră în care consideră că Regatul Unit și aliații săi pot avea un impact maxim”, se precizează în comunicatul de presă.
Britanicii consideră că acest efort de sprijin al Ucrainei trebuie conjugat internațional, altfel războiul se va lungi și va servi doar intereselor Rusiei.
”(Pentru) prim-ministru este clar că un război lung și static servește doar scopurilor Rusiei. De aceea, el și miniștrii săi vor vorbi cu aliații noștri din întreaga lume în zilele și săptămânile următoare pentru a crește presiunea asupra lui Putin și a asigura un viitor mai bun pentru Ucraina”, potrivit anunțului guvernului britanic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News