”Marele Gustav”, tunul gigant prin care naziștii au încercat să îngenuncheze URSS
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler, conducătorul Germaniei naziste, a cerut construirea unei arme puternice, inițial obiectivul fiind străpungerea fortificațiilor franceze de pe Linia Maginot.
În 1941, la un an după invazia Franței, producătorul și metalurgistul german de armament, Gustav Krupp, a prezentat un tun imens, pe care l-a oferit gratuit armatei lui Hitler.
Schwerer Gustav sau ”Marele Gustav” avea să devină cea mai grea armă de artilerie folosită vreodată și arma cu cel mai mare calibru folosită vreodată în luptă.
”Marele Gustav” era un tun imens. Înălțimea sa era de circa 12 metri, în timp ce în lungimea era de 47 de metri, potrivit datelor preluate de pe warhistoryonline.com. Cu o greutate impresionantă de 1.350 de tone, ”Marele Gustav” trăgea cu obuze de 10 tone printr-o țeavă de 30 de metri lungime!
Tunul a fost folosit pentru prima oară în timpul Operațiunii Barbarossa (22 iunie 1941), invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.
Mai exact, în primăvara anului 1942, tunul Gustav a fost folosit pentru întâia oară în timpul asediului din Sevastopol, Crimeea, unde a tras 300 de obuze asupra orașului sovietic asediat!
Cu toate că arma era una absolut impresionantă, ”Marele Gustav” avea o serie de deficiențe majore. În primul rând ”monstrul” nazist era o țintă foarte ușor de reperat de către piloții Aliaților, din cauza dimensiunilor sale uriașe. Iar mai apoi, pentru asamblarea și manevrarea tunului era nevoie de nu mai puțin de 2.000 de oameni. Și transportul său era unul extrem de greu. Tunul Gustav nu putea fi transportat decât pe cale ferată, costurile fiind foarte mari, iar nu de puține ori naziștii au fost nevoiți să construiască în avans.
În cele din urmă arma a fost distrusă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News