În timp ce Kievul așteaptă transferul tancurilor promise de către aliați, întreprinderile Complexului Militar Industrial din Rusia intenționează să producă și să modernizeze anul acesta cel puțin 1.500 de vehicule de luptă cu diverse modificări.
În 1941, la un an după invazia Franței, producătorul și metalurgistul german de armament, Gustav Krupp, a prezentat un tun imens, pe care l-a oferit gratuit armatei lui Hitler.
Schwerer Gustav sau ”Marele Gustav” avea să devină cea mai grea armă de artilerie folosită vreodată și arma cu cel mai mare calibru folosită vreodată în luptă.
”Marele Gustav” era un tun imens. Înălțimea sa era de circa 12 metri, în timp ce în lungimea era de 47 de metri, potrivit datelor preluate de pe warhistoryonline.com. Cu o greutate impresionantă de 1.350 de tone, ”Marele Gustav” trăgea cu obuze de 10 tone printr-o țeavă de 30 de metri lungime!
Tunul a fost folosit pentru prima oară în timpul Operațiunii Barbarossa (22 iunie 1941), invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.
Mai exact, în primăvara anului 1942, tunul Gustav a fost folosit pentru întâia oară în timpul asediului din Sevastopol, Crimeea, unde a tras 300 de obuze asupra orașului sovietic asediat!
Cu toate că arma era una absolut impresionantă, ”Marele Gustav” avea o serie de deficiențe majore. În primul rând ”monstrul” nazist era o țintă foarte ușor de reperat de către piloții Aliaților, din cauza dimensiunilor sale uriașe. Iar mai apoi, pentru asamblarea și manevrarea tunului era nevoie de nu mai puțin de 2.000 de oameni. Și transportul său era unul extrem de greu. Tunul Gustav nu putea fi transportat decât pe cale ferată, costurile fiind foarte mari, iar nu de puține ori naziștii au fost nevoiți să construiască în avans.
În cele din urmă arma a fost distrusă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În timp ce Kievul așteaptă transferul tancurilor promise de către aliați, întreprinderile Complexului Militar Industrial din Rusia intenționează să producă și să modernizeze anul acesta cel puțin 1.500 de vehicule de luptă cu diverse modificări.
SUA au o prezență militară masivă în România, prezență care a fost accelerată ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, invazie generată pe 24 februarie 2022 care a generat cea mai mare criză de securitate din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a confirmat că SUA nu iau în calcul transferul rachetelor ATACMS către Ucraina, subiect care ține împreună cu trasferul de avioane F-16 prima pagină a presei internaționale.
E supărare mare la Oshkosh Defense după ce producătorul american a pierdut un contract gigant de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru producția de blindate de luptă ușoare JLTV pentru Armata SUA. Oshkosh amenință inclusiv cu închiderea liniei de producție. Amintim că România se află în proces de achiziție a JLTV.
Statele occidentale care oferă sprijin Ucrainei în domeniul apărării, organizează în aceste luni și activități de instruire militară generală pentru soldaţii Forțelor Armate Ucrainene. În special, Statele Unite au oferit Ucrainei peste 32,5 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. Această sumă include costul echipamentelor militare și al munițiilor transferate, precum și al instruirii militarilor ucraineni.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.03.2023, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu. “În perioada 01 aprilie - 15 iulie 2023, 147.000 de cetățeni ai Federației Ruse cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu se află în rezervă și nu sunt supuși conscripției, vor fi încorporați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu”, se arată în decret.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat miercuri sosirea primelor tancuri britanice Challenger 2 în Ucraina, dar a avertizat că pentru utilizarea lor eficientă, ucrainenii trebuie să urmeze un antrenament suplimentar.
Pe lângă tancurile de tip occidental, Forțele Armate Ucrainene urmează să primească și 120 de tancuri T-72 modernizate în Cehia, precum și până la 40 de tancuri T-72 și 30 de blindate PT-91 Twardy, pe care Polonia a promis ca le oferta Ucrainei. În total, acest ajutor consta în furnizarea a aproximativ 200 de tancuri din epoca sovietică, care ar trebui să aducă un mare plus forțelor armate ucrainene înainte de contraofensiva mult așteptată.
Doar zilele trecute, au ajuns în Ucraina 21 de tancuri Leopard 2A6, trimise de Germania și Portugalia, dar și o parte din cele 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder.
Tancul T-90, în versiunea T-90M Proryv rămâne cel mai modern tanc utilizat de Rusia în Ucraina. În contextul în care T-14 Armata nu a depășit statutul de „tanc fantomă”. Însă T-90 e departe de a fi confirmat pe câmpul de luptă.
Tancurile Leopard 2 promise de Germania au ajuns deja în Ucraina, a informat luni revista Der Spiegel.
România intenționează să achiziționeze tancuri americane Abrams, la nivelul unui batalion. Planul era însă, potrivit surselor DefenseRomania, mult mai mare: 200 de tancuri americane Abrams.
Forțele pentru Operații Speciale ale României, structura de elită a Armatei române, urmează să primească din SUA primele blindate de luptă de tip Joint Light Tactical Vehicle (JLTV).
Zilele trecute au apărut o serie de rapoarte despre intenția Armatei ruse de a folosi în Ucraina tancuri proiectate la începutul anilor '50.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Rusia continuă să facă ordine în depozitele de echipamente dezafectate și se pare că trimite tancuri T-54 în Ucraina, au informat canalul de Twitter Clash Report, dar și serverul specializat Oryx. T-54 a fost adoptat de armata URSS în a doua jumătate a anilor 1940, iar T-55 în 1958.
Marea Britanie intenționează să transfere în Ucraina muniție antitanc cu uraniu sărăcit, care vor ajunge împreună cu tancurile Challenger 2.
Germania a promis un lot de 40 de de vehicule de luptă, care ar trebui să sosească anul acesta.
Potrivit unei material video publicat de Ministerul rus al Apărării la 17 martie 2023, echipajele tancurilor rusești T-90M sunt supuse unui antrenament special pentru a invata care sunt punctele slabe ale tancurilor Leopard 2, Challenger 2 și M1A2 Abrams, pe care țările europene și Statele Unite le vor livra armatei ucrainene.
Un vagon care făcea parte dintr-o garnitură feroviară care transporta tehnică militară a deraiat, vineri seară, în apropierea unei staţii de cale ferată din judeţul Braşov. Traficul feroviar se desfăşoară pe un singur fir, relatează News.ro.
În vara acestui an sunt 4 ani de la Memorandumul semnat pentru producerea armelor de asalt ARX 160 de către gigantul italian Beretta. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat. În tot acest timp polonezii au anunțat că Ucraina va achiziționa arme de asalt GROT produse de Polonia.
O delegație a Radei Supreme a Ucrainei, condusă de Ruslan Oleksiiovîci Stefanciuk, intenționează să viziteze Statele Unite ale Americii pentru a face lobby la Washington în vederea transferului de avioane de luptă F-16 către Ucraina.
Până astăzi, nouă țări și-au anunțat intenția de a transfera peste 150 de tancuri Leopard în Ucraina, a anunțat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, înainte de cea de-a zecea întâlnire în format Rammstein, din 15 martie.
Ambițiile de apărare ale Poloniei au fost dezvăluite de The Telegraph într-un infografic cu echipamentele noi pe care armata poloneză speră să le primească în curând: în câțiva ani, Polonia va avea, în plus față de ce dispune în prezent, peste 1200 de tancuri noi, 1.000 de vehicule de sprijin ale infanteriei, 600 de obuziere, peste 300 de lansatoare de rachete (de tip MRL K239 Chunmoo și HIMARS). De asemenea, Forțele de Apărare Teritorială vor ajunge la efectivele pe care le are Armata română în prezent.
Trasportoarele Saur 2 și dezvoltarea Saur 3 au fost proiecte în care industria de apărare din România și-a pus mari speranțe. Fără însă ca aceste speranțe să se concretizeze.
Forțele Tereste americane (US Army) au început desfășurarea de unități în sprijinul aliaților și partenerilor europeni. Brigada 1 din Divizia 101 Aeropurtată și unitatea care deservește Cartierul General al Diviziei 10 Munte sunt în curs de dislocare în Europa pentru a înlocui unitățile aflate în misiune.
Generalul (r.) Marius Crăciun, fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României, în exclusivitate pentru DefenseRomania, a vorbit despre înzestrarea cu vehicule de luptă de tip JLTV produse de americanii de la Oshkosh Defense.
Un militar ucrainean a dorit să povestească despre perioada în care a urmat cursurile de pregătire pentru operarea unui Leopard 2 și despre utilizarea acestui tanc. Ucraina a primit deja primele 14 tancuri Leopard 2A4, iar Germania și Portugalia urmează să livreze alte 21 de tancuri Leopard 2A6 până la sfârșitul lunii martie, ceea ce înseamnă că forțele ucrainene vor avea cel puțin un batalion de tancuri Leopard 2 în această lună.
Primele tancuri de luptă Leopard 2 ale Bundeswehrului vor ajunge în luna aceasta direct pe frontul ucrainean pentru a înfrunta trupele ruse de ocupație. Va fi prima dată după 80 de ani când rușii se vor înfrunta din nou cu tancuri care au aparținut Armatei germane, dar acum sub comanda Ucrainei.
Guvernul Coreei de Sud a aprobat anul trecut licențe de export pentru Polonia pentru a furniza Ucrainei obuziere AHS Krab, care sunt construite cu componente sud-coreene, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial din industria de apărare de la Seul.
Primul grup de aproximativ 400 de militari ucraineni a început să se antreneze în Germania în operarea și întreținerea tancurilor americane M1 Abrams. Primele tancuri americane vor ajunge în Ucraina, cel mai devreme, în august-septembrie.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, în ultimele 24 de ore, NATO a efectuat o monitorizare continuă a situației din vestul Mării Negre. În acest interval, în zonă s-au rotit trei mijloace de cercetare aeriană, respectiv o dronă RQ-4B, un avion P-8A și o aeronavă EP-3E.
Șapte companii rusești supuse sancțiunilor SUA, printre care și un producător de elicoptere militare utilizate în războiul cu Ucraina, vor lua parte la întâlniri extinse în Arabia Saudită săptămâna viitoare, ca parte a unei misiuni comerciale pentru a stimula cooperarea bilaterală dintre Riad și Moscova.
Ucraina a solicitat Germaniei, în mod oficial, să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus. Președintele Zelenski și cancelarul Olaf Scholz discutaseră despre furnizarea de rachete, cu ocazia vizitei de la Berlin, efectuată de președintele ucrainean la începutul lunii mai.
Ministerul german al Apărării a anunțat pe 26 mai că va transfera sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Slovacia în Lituania, ca parte a eforturilor de asigurare a securității summitului NATO pe care țara baltică îl va găzdui în iulie.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri la Moscova despre perspectivele de soluționare a conflictului din Ucraina, a anunțat Ministerul rus de Externe.
După ce ploile din aprilie au întârziat contraofensiva forțelor Kievului, în sudul Ucrainei s-a instalat seceta, iar terenul din regiunile Zaporojie și Herson a devenit propice pentru deplasarea blindatelor grele pe șenile.
Susținătorii Ucrainei a alocat aproximativ 65 de miliarde de dolari în asistență militară pentru a consolida și perfecționa capacitatea Forțelor Armate Ucrainene, după cum a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cuvântul său de deschidere la cea de-a 12-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Fondatorul companiei „Wagner”, a început să-și retragă mercenarii din apropierea lui Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor de personal ale armatei ruse.
”Rotativa” probabil se va desfășura în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice.
Înainte de semnarea ultimului contract privind achiziția celor 32 de F-16 din Norvegia, România a achiziționat o primă escadrilă formată din 17 avioane din Portugalia. Planul era însă achiziția de avioane noi, pe modelul Poloniei, F-16 Fighting Falcon Block 52, dar pentru Guvernul român nu a fost din păcate o prioritate.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a ordonat vineri Armatei sârbe să-și ridice pregătirea de luptă la cel mai înalt nivel și să-și mute trupele mai aproape de granița cu Kosovo, după ce protestatarii și poliția s-au ciocnit în nordul Kosovo din cauza asumării mandatului de către noii primari după alegerile boicotate.
Primul an de război în Ucraina a însemnat un dezastru cap-coadă pentru Armata Federației Ruse, dar analiștii de la think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) remarcă rapiditatea cu care Kremlinul învață din greșeli.
Chiar dacă pe parcursul războiului a utilizat deja peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina, Rusia are încă suficiente rachete pentru a continua să încerce să lovească teritoriul ucrainean, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei The New Voice of Ukraine.
Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au oferit joi noi detalii cu privire la un program de pregătire pentru piloții ucraineni care vor pilota avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, spunând că acesta va include participarea a cel puțin șase state europene, dar a rămas neclar ce rol vor juca SUA în acest efort. Trimiterea de avioane F-16 în Ucraina va costa bani. Acest lucru a fost spus clar de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și de generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA. Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, la 25 mai. Aceasta a avut loc imediat după reuniunea în format online a ''Grupului de contact pentru Ucrain''.
Noul buget militar (Loi de Programmation Militaire - LPM) al Franței pentru perioada 2024-2030, va fi cel mai probabil votat în parlamentul francez la sfârșitul săptămânii viitoare. În urma unor decizii declarate de autoritățile franceze „fără precedent”, bugetul prevede 413 miliarde de euro pentru următorii șase ani, o creștere de 40% a bugetului de apărare al Franței.
Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
Ministerul britanic al Apărării susţine cel mai recent raport ca, în ultimii cel puţin 20 de ani, Rusia a înregistrat o proliferare a grupurilor paramilitare provenite din forţele sale armate regulate, iar tendinţa se accelerează
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, context în care s-a discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, informează MAE român.
Seful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat joi că avioanele F-16 nu vor acționa ca o "armă magică" pentru Ucraina, dar SUA sprijină pe deplin un grup de aliați NATO care să preia initiativa în ceea ce privește instruirea și eventualul transfer al avioanelor către Kiev.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a informat că, pe 23.05.2023, avioane de vânătoare rusești au fost ridicate în aer deasupra Mării Baltice, pentru escortarea a două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer.
După ce SUA au dat undă verde privind pregătirea piloților ucraineni pe aeronavele F-16, au apărut și primele opinii privind cum pot fi valorificate cel mai bine aceast capabilitate de luptă, în condițiile în care Rusia are una dintre cele mai bune apărării antiaeriane din lume.
Bombardierele strategice americane au început să sosească la baza aeriană Fairford din Marea Britanie pentru a asigura “coloana vertebrală” a Bomber Task Force Europe 2023, în conformitate cu rotațiile planificate în sprijinul Comandamentului European al SUA și a eforturilor de descurajare întreprinse NATO.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este 'ţinta principală dintre criminalii de război' şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi 'nu eliminarea sa fizică', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
F-16 Fighting Falcon e un avion de luptă nu doar sofisticat, cât și foarte complex, complet diferit de avioanele sovietice. Azi, când toată lumea vorbește despre antrenarea piloților ucraineni, puțini realizează ce muncă titanică vor avea de depus tehnicienii de la sol care vor fi responsabili de pregătirea avioanelor.
Norvegia avea un inventar de 57 de avioane de vânătoare F-16. România a decis să cumpere un număr mare de avioane de luptă norvegiene second-hand. Vorbim despre cele 32 de avioane F-16. Primele 16 aeronave sunt așteptate să ajungă anul acest, în timp ce Bucureștiul va aștepta cu nerăbdare al doilea lot, compus tot din 16 aeronave, să ajungă anul viitor. În prezent, mai există destul de multe avioane F-16 stocate în hangarele Royal Norwegian Air Force (RNoAF), dar unele sunt folosite și pentru piese de schimb, așa că intacte au mai rămas 12 aeronave de acest tip.
La două zile după ce autoproclamați "partizani ruși anti-Putin" au organizat o incursiune în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul acestei regiuni spune că au avut loc mai multe atacuri cu drone și sisteme de artilerie. Între timp, partizanii au revendicat o aşa-zisă victorie în regiunea rusă Belgorod, în ciuda declarațiilor Kremlinului care afirmă contrariul, iar Statele Unite au promis să investigheze circumstanțele exacte în care au fost folosite unele vehiculele americane pe timpul derulării acestei incursiuni.
Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.
Guvernul Republicii Cehe a autorizat-o pe ministrul apărării, Jana Černochová, să negocieze posibilitatea ca industria cehă de apărare se alătura achiziționării de tancuri Leopard în noua versiune 2A8, dezvoltată de Germania. Acest lucru deschide oportunitatea ca armata cehă să achiziționeze un tanc de ultima generaţie.
Miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au semnat, pe 25.05.2023, la Minsk, un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus.
În perioada 22-26 mai, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, în parteneriat cu Institutul pentru strategie și studii de război din Danemarca, a organizat conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.
eful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat joi că unităţile sale au început retragerea de pe poziţiile din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, fiind înlocuite de armata rusă, transmite Agerpres, care citează Reuters.