Marocul este prima țară africană și arabă care a intrat în clubul producătorilor de drone
Marocul a intrat în clubul producătorilor de drone în cadrul recentului acord încheiat cu Israelul. Câteva luni mai târziu, a devenit primul producător de drone kamikaze avansate din Africa și Orientul Mijlociu, după Israel.
Conform companiei de arme BlueBird, o subsidiară a companiei israeliene IAI care este specializată în proiectarea, dezvoltarea și fabricarea de drone, primul test pe teren al acestei noi drone kamikaze israeliene, cu care au fost echipate Forțele Armate Regale Marocane, a fost efectuat recent în Maroc. Potrivit unui videoclip difuzat pe site-ul său, procesul experimental a fost "foarte reușit".
Compania israeliană a subliniat că misiunea a inclus atacarea unui vehicul blindat Ratel IFV, iar drona și-a atins ținta și s-a ciocnit de vehiculul blindat, ceea ce a dus la explozia acestuia.
Drona SpyX este concepută pentru misiuni de recunoaștere și atac, are o rază de 50 de kilometri și poate evolua timp de o oră și jumătate. Drona oferă și o serie de avantaje operaționale datorită sistemului de detectare a țintei inclusiv cu senzor termic, lovește ținta cu o viteză de peste 250 de kilometri pe oră și poate fi transportată și desfășurată de un echipaj format din doar doi militari.
Wall Street Journal a informat anterior că Forțele Armate Regale Marocane vor construi două fabrici pentru a produce drone sub supravegherea și expertiza israeliană. Acest lucru va permite Regatului să producă drone avansate la un cost scăzut în comparație cu cele pe care le achiziționează în prezent din China și Turcia.
RFI a anunțat și el că Marocul a devenit prima țară africană care produce drone. Radiodifuzorul francez a dezvăluit că Marocul a achiziționat drone din mai multe țări, precum China, Turcia, Franța și Israel, constituind o flotă reală, poate cea mai avansată din Africa de Nord. Dar ambiția Rabatului nu se mai limitează doar la cumpărare și încearcă să producă drone pe teritoriul marocan cu ajutorul Israelului.
Potrivit RFI, Marocul a lucrat de câțiva ani pentru a-și accelera armamentul în diverse domenii. În acest context, dronele au fost folosite recent în deșertul marocan pentru a viza teroriștii Frontului Polisario care încearcă să se infiltreze în zona tampon pentru a lansa un atac asupra armatei marocane.
RFI a adăugat că dronele permit Marocului să beneficieze de un instrument puternic și avansat care și-a dovedit eficacitatea în zonele de conflict din întreaga lume.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News