Mass-media ucraineană aduce noi critici la adresa NATO: O alianță fără un plan de acțiune. Summitul NATO de la Vilnius a fost un eșec pentru Ucraina
Summitul NATO de la Vilnius din 2023 ar fi putut aduce o victorie geopolitică comună atât pentru Ucraina, cât și pentru Alianță - dar, din păcate, a devenit un simbol al oportunităților ratate. Deciziile luate la Summitul NATO de la Vilnius cu privire la Ucraina poat fi descrise în două cuvinte: incertitudine strategică. Aceste decizii lasă absolut deschise toate scenariile pentru viitoarele relații dintre Ucraina și NATO.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se adresează presei la summitul NATO. Sursa foto:NATO.
Merită subliniat faptul că decizia luată la Vilnius nu este catastrofală în sine și nu îndepărtează Kievul și Alianța una de cealaltă. Summitul NATO nu a închis ușa aderării Ucrainei și nici nu a complicat drumul spre aderare, dar nici nu l-a scurtat. De fapt, după Vilnius, status quo-ul în relațiile cu Alianța rămâne aproape același ca acum o săptămână, o lună, un an, precizează, în termeni critici, cotidianul ucrainean EuroIntegration.
Sursa citată precizează că este îngrijorător faptul că Alianța încearcă să facă din aderarea Ucrainei un proces lung, pe mai mulți ani. Dispoziția care prevede această posibilitate a fost adăugată la decizia summitului în ultimul moment. Potrivit unor surse, Germania a fost ideologul din spatele acestei clauze.
Ucrainenii susţin că este extrem de dezamăgitor faptul că acțiunile Statelor Unite nu se potrivesc cu imaginea lor de "lider al lumii libere" imediat ce începe să se discute despre războiul ruso-ucrainean. Evenimentele și discuțiile de la Vilnius au confirmat încă o dată acest lucru.
Un detaliu important pe care mass-media ucraineana tine să-l aducă în discuţie tine de faptul că Ucraina a fost pregătit pentru faptul că nu va exista o invitație imediată de aderare la NATO, în cadrul summitului de la Vilnius, din cauza faptului că mai multe capitale occidentale nu s-au pregătit pentru acest pas, în special la Washingtonul.
În ultimele zile sau chiar săptămâni, a fost clar că era vorba despre o "invitație amânată" sau "invitație cu condiții" - și aceasta era o opțiune perfect acceptabilă.
Dar decizia NATO arată că Alianța nu știe ce să facă cu Ucraina, dar nu poate recunoaște acest lucru.
Din fericire, în ciuda tuturor nemulţumirilor anunţate cu mult timp înainte, Zelenski a rămas la summit, iar Kievul a declarat că va continua să meargă pe drumul spre aderare - deși regretă că summitul de la Vilnius a ratat o ocazie istorică de a face acest pas mai repede.
"Calea Ucrainei spre aderare a fost simplificată"? Nu, acest lucru nu este în întregime adevărat
Una dintre nemulțumirile care au reieșit din prima zi a summitului NATO a fost lipsa de sinceritate a declarațiilor și explicațiilor făcute de conducerea Alianței.
Povestea Planului de acțiune pentru aderare (MAP) pentru Ucraina ilustrează perfect acest lucru.
Casa Albă a plănuit să facă din decizia NATO de a anula etapa MAP a parcursului Ucrainei pe calea aderării principala "realizare ucraineană" a summitului de la Vilnius. Acesta ar fi fost, într-adevăr, un rezultat extraordinar - atât Kievul oficial, cât și comunitatea de experți au susținut de mult timp că parcursul Ucrainei către aderare ar trebui accelerat în actualul mediu de securitate.
Paragraful din decizie dedicat acestei probleme începe foarte optimist.
"Viitorul Ucrainei se află în NATO. Reafirmăm angajamentul de la summitul de la București din 2008, conform căruia Ucraina va deveni membră a NATO, iar astăzi recunoaștem că drumul Ucrainei către o integrare euro-atlantică deplină a trecut dincolo de necesitatea de a pune în aplicare Planul de acțiune pentru aderare. Ucraina devine din ce în ce mai interoperabilă și mai integrată politic cu Alianța și a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește agenda sa de reformă."
Pe această bază, NATO anulează în mod oficial cerința ca Ucraina să pună în aplicare MAP, a confirmat secretarul general Jens Stoltenberg. Dar, din păcate, doar formal.
În același timp, Alianța a introdus o nouă etapă care se va aplica doar Ucrainei - un fel de "substitut pentru MAP".
După ce a lăudat Ucraina pentru succesul reformelor sale, Alianța a adăugat că, din moment ce Ucraina nu va avea un MAP, în schimb miniștrii de externe ai NATO vor "evalua în mod regulat progresele înregistrate prin intermediul unui ''program național anual adaptat''(PNA), în vederea unei viitoare aderări".
"Putem invita Ucraina să adere atunci când aliații vor fi de acord și când condițiile vor fi îndeplinite", conchide decizia summitului.
Care vor fi aceste condiții?
Se știu puține lucruri despre acest substitut și despre ce "condiții" va include. Ideea nu doar de a anula MAP, ci de a o înlocui cu exact această formulare - program național anual adaptat, a ajuns la NATO în ultimele zile, dacă nu chiar în ultima zi.
Marți, la o conferință de presă, secretarul general al NATO a evitat să răspundă la toate întrebările legate de care sunt condițiile, cine le va stabili etc.
Cu toate acestea, în discuțiile cu jurnaliștii, oficialii occidentali au fost unanimi în sublinierea lor: Alianța va înainta un set de cerințe pentru ca Ucraina să realizeze "reformele structurale pe care Kievul s-a angajat să le implementeze anterior".
În general, având în vedere că aderarea la NATO nu va avea loc în timpul războiului și că există încă destul timp pentru a finaliza procesul, legarea aderării de necesitatea de a implementa anumite reforme nu este o idee rea.
Cu toate acestea, formatul PNA pe care Alianța l-a ales, din anumite motive, este cea mai proastă opțiune posibilă. Programele naționale anuale sunt un echivalent al MAP, care a fost inventat anterior pentru ca Ucraina să ocolească prin mijloace birocratice deciziile de la București din 2008.
PNA este o listă imensă de zeci de pagini de sarcini care copiază structura MAP. Acest document, în forma sa actuală, este nerealist prin concepție și poate doar "demonstra progresul în implementare".
Cu toate acestea, unele voci subliniază că decizia NATO se referă la un "ANP adaptat", astfel încât formatul s-ar putea schimba. Deocamdată nu există o decizie privind această schimbare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News