Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mercenarii reținuți în Belarus fac parte din grupul Wagner - Video
30 iul 2020 / 10:45
Cetățenii ruși reținuți în Belarus sunt angajați ai „Companiei militare private Wagner”, relatează agenția de presă BelTA, care citează informațiile furnizate de agențiile de aplicare a legii.

Potrivit agenției de știri, miercuri 32 de persoane, pe care BelTA le numește angajați ai companiei militare private, au fost reținute într-un centru de vacanță din Belarus. Un alt bărbat a fost reținut în sudul Belarusului, se mai arată în articol. O anchetă este în curs de desfășurare.
Conform raportului, grupul a ajuns la Minsk la 25 iulie la începutul zilei și s-a stabilit într-unul din centrele de vacanță din districtul Minsk pe 27 iulie, transmite TASS. Au fost observați după îmbrăcămintea în stil militar și pentru „comportamentul necaracteristic turiștilor ruși”. 

Conform BeITA, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate. 

Reprezentanții Serviciilor Speciale au declarat agenției BelTA că au fost primite informații despre faptul că peste 200 de mercenari ruși au ajuns în Belarus pentru a destabiliza situația în perioada campaniei electorale. Fiecare mercenar rus transporta mici bagaje de mână. Grupul avea de asemenea trei valize mari, pe care mai mulți bărbați le încărcau într-un vehicul, la momentul reținerii. Reprezentanții serviciilor de informații nu au furnizat detalii despre conținutul bagajelor. Mercenarii au fost prinși în urma unei descinderi a forțelor speciale la IBB Hotel.

Belta a publicat lista şi starea civilă a celor 33 de persoane arestate în total, toţi bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 55 de ani. Belarus organizează pe 9 august alegeri prezidenţiale, iar campania electorală a fost marcată de o violentă reprimare şi mai multe arestări vizând candidaţi în alegeri sau manifestanţi ai opoziţiei.

Autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994 şi candidat pentru un al şaselea mandat, a acuzat Moscova că-i susţine pe oponenţii săi, ceea ce Kremlinul a dezminţit. Relaţiile între Rusia şi Belarus sunt în mod tradiţional cordiale, dar sunt marcate de tensiuni regulate, legate de dispute pe teme energetice.

 

Mercenarii ar fi pregătit atentate teroristeÎn ultimele luni, Aleksandr Lukaşenko şi-a înmulţit declaraţiile prin care denunţă presiunile ruse, acuzând în special Moscova că vrea să transforme ţara sa într-un vasal şi că încearcă să manipuleze scrutinul prezidenţial. "Persoanele arestate sunt suspectate de pregătirea unor acte de terorism pe teritoriul belarus", a declarat presei secretarul de stat al Consiliului Securităţii Naţionale, Andrei Ravkov, confirmând de altfel că alţi 170 de potenţiali suspecţi sunt căutaţi în continuare, transmite Agerpres.

Potrivit unora dintre candidaţi, Ravkov a avertizat împotriva unor eventuale "provocări în cursul evenimentelor publice de masă" în legătură cu scrutinul.

Principala concurentă a lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a respins ideea de a-şi anula reuniunile de campanie, care atrag mulţimi nemaivăzute până în prezent în Belarus. Una dintre acestea este prevăzută să aibă loc joi seara la Minsk.

"Toate evenimentele noastre vor avea loc, măsurile de securitate vor fi totuşi întărite cu detectoare de metale", a spus ea. "Responsabilitatea de a asigura securitatea revine statului", a mai spus Tihanovskaia.

Ambasadorul rus la Minsk a fost convocat în cursul după-amiezii la Ministerul de Externe belarus, potrivit media ruse. Moscova nu a comentat aceste arestări.

 

Citește și: Belarus anunţă arestarea a 32 de mercenari străini, în apropiere de capitala Minsk

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro