Pentru Ucraina, forţa militară nu mai este o soluţie: Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război prin mijloace diplomatice. Ce speră Putin să obţină de la Occident?
Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului prin mijloace diplomatice, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat publicaţiei Suspilne, difuzat pe 16 noiembrie. În timpul interviului, Zelenski a menţionat că nu crede că președintele rus Vladimir Putin își dorește pacea, ci va folosi negocierile pentru a se apropia de statele occidentale care l-au izolat de la începutul agresiunii militare.
"Nu cred că Putin vrea pace deloc. Dar asta nu înseamnă că nu vrea să se așeze cu unul dintre lideri" la masă pentru a negocia, a spus Zelenski.
„Pentru el, izolarea politică care a fost construită de la începutul războiului îl distruge. Și îi este benefic să se așeze, să discute și să nu ajungă la un acord.”
Cu o zi în urmă, Zelenski avertizase că un apel telefonic care a avut loc între Putin și cancelarul german Olaf Scholz – primul dialog de acest fel în ultimii doi ani – riscă să deschidă o „Cutie a Pandorei ”.
În interviul acordat lui Suspilne, Zelenski a spus că, în calitate de președinte, nu va putea negocia serios decât cu președintele Statelor Unite, ceea ce Donald Trump nu devine până nu va fi instaurat în acesta funcţie în ianuarie.
Trump s-a angajat în mod repetat să pună capăt războiului în „24 de ore”, stârnind temeri că ar putea împinge Ucraina la concesii teritoriale păguboase pentru a obține un acord de pace rapid care ar putea fi favorabil președintelui rus Vladimir Putin.
O condiție necesară pentru începerea negocierilor, a adăugat Zelenski, este ca Ucraina să nu fie „singură” cu Rusia, deoarece a vorbi doar cu Putin ar echivala cu o „poziție perdantă”.
El a mai spus că Statele Unite nu pot adopta o poziție neutră în calitate de mediator: „America trebuie să mențină poziția că Rusia este un agresor, că a încălcat integritatea noastră teritorială și dreptul internațional”.
Indiferent de situație, războiul din Ucraina „se va termina mai repede” sub o administrație Trump, crede Zelenski.
Una dintre cele mai presante preocupări pentru Putin va fi numărul considerabil de trupe ucrainene care se află încă în regiunea Kursk. Kievul a lansat o ofensivă surpriză în regiunea Kursk în luna august, trecând rapid la ocuparea a aproximativ 1 000 de kilometri pătrați din teritoriul rus. De atunci, forțele ruse au recucerit aproximativ jumătate și se îndreaptă spre recucerirea restului.
Zelenski a mai spus că țara sa este „recunoscătoare” pentru ajutorul primit, dar încă nu a primit jumătate din armele alocate de SUA. Printre armele pe care Ucraina le produce acum pe plan intern, în prezent patru tipuri de rachete sunt într-un proces de testare.
Întrebat despre situația dificilă de pe linia frontului, Zelenski a recunoscut „progresele lente, dar totuși” ale rușilor. Acesta a făcut referire al starea de oboseala resimţită în rândul militarilor ucraineni, ritmul lent de reface și echipare a brigăzilor, precum și întârzierile privind livrările de arme din străinătate.
În ceea ce privește mobilizarea de noi trupe, Zelenski a declarat că, în general, unele lucruri trebuie ajustate, dar unele lucruri merg conform planului, deși este încă nevoie de o mobilizare mai mare, deoarece numărul actual de militari nu este suficient.
Zelenski a mai spus că Ucraina se așteaptă la atacuri combinate pe tot parcursul iernii, dar consideră că ţara sa se afla „într-o poziție foarte bună” în ceea ce privește sistemele sale de apărare aeriană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News