Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul german al Apărării: Cooperarea militară mai strânsă a UE cu SUA, Canada şi Norvegia va fi un ”salt cuantic”
06 mai, 12:58
Cooperarea militară în cadrul Uniunii Europene va primi un impuls echivalent cu un ”salt cuantic” prin includerea, pentru prima dată, a unor parteneri externi precum Statele Unite, Canada şi Norvegia într-unul din proiectele sale, a apreciat joi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, transmite Reuters.

”Va fi un salt cuantic în termeni de cooperare concretă”, a declarat ministrul german, înaintea reuniunii de la Bruxelles cu omologii săi din UE, prima ce va avea loc în format fizic după mai bine de un an, transmite Agerpres.

Proiectul UE privind mobilitatea militară este menit să faciliteze deplasările de trupe în interiorul Europei, acţiuni considerate de NATO drept cruciale în cazul unui conflict cu Rusia.

În timp ce NATO a fost vârf de lance în eforturile de a reduce discrepanţele din legislaţiile statelor UE cu impact asupra transferului trupelor americane în Europa, UE dispune de un buget pentru consolidarea podurilor care nu sunt suficient de rezistente pentru a susţine trecerea tancurilor şi are mai multe pârghii asupra schimbării reglementările în blocul comunitar.

”Vorbind despre mobilitatea militară, să ne asigurăm că trupele pot fi deplasate peste frontiere în interiorul Europei este o temă foarte importantă nu doar pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru NATO”, a subliniat Kramp-Karrenbauer.

Decizia, ce va fi adoptată în mod oficial de miniştrii apărării din UE joi, va însemna că membrii NATO Norvegia, Canada şi SUA vor deveni primele ţări din afara UE care vor colabora în cadrul Cooperării Permanente Structurate (PESCO) a UE, iniţiativă menită să aprofundeze legăturile în domeniul apărării.

PESCO a fost convenită de liderii UE în decembrie 2017, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

În acest timp, UE a alocat 1,7 miliarde de euro din bugetul său comun până în anul 2028 pentru a creşte aşa-numita mobilitate militară în sprijinul NATO. Sporirea mobilităţii militare are în vedere îmbunătăţirea schimbului de informaţii între statele UE şi reducerea birocraţiei la frontiere, inclusiv prin armonizarea reglementărilor vamale pentru a permite desfăşurări rapide şi înlesnirea transportului echipamentelor militare.

La reuniunea de la Bruxelles, miniştrii apărării vor mai lua în discuţie situaţia la frontiera Ucrainei, unde Rusia mobilizase zeci de mii de militari în urmă cu câteva săptămâni, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro