Ministrul turc al Apărării neagă folosirea armelor chimice împotriva PKK, dar apără decizia Turciei de a achiziţiona sisteme S-400
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a respins marți afirmațiile conform cărora Forțele Armate Turce folosesc arme chimice împotriva luptătorilor kurzi, spunând că armata turcă nu deţine astfel de arme. Hulusi Akar a răspuns marţi şi criticilor privind achiziţia de către Ankara a sistemelor ruseşti de rachete S-400.
„Nu există absolut deloc arme chimice în inventarul Forțelor Armate Turce”, a declarat site-ul turc de știri Arti Gerçek, citând o declaraţie a Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, în timpul unei sesiuni în parlament.
Turcia este acuzată că a folosit arme chimice în operațiuni militare care vizează Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) – principala organizație militară a Comitetului Suprem Kurd despre care Ankara spune că este o ramură a PKK.
PKK a acuzat în iunie Turcia că a folosit în Irak, de cel puțin 300 de ori, arme de distrugere în masă, vizând sediul central al Partidul Muncitorilor din Kurdistan, a informat Asia News.
„În inventarul forțelor armate turce nu există absolut niciun fel de gaz sau arme chimice. Așa ceva nici nu se pune în discuție. Nu am achiziționat niciodată, nici nu ascundem. Dacă ne uităm din perspectiva experților este foarte clar și evident că în Turcia și în dotarea forțelor armate turce nu există așa ceva. Cu toate acestea, astfel de acuzații se repeta periodic pentru a păta lupta demnă și transparentă desfășurată de Republică Turcia, Forțele Armate ale Turciei și de soldații turci împotriva terorismului”, a precizat Akar.
Ministrul turc al Apărării a răspuns marţi şi criticilor privind achiziţia de către Ankara a sistemelor ruseşti de rachete S-400, a precizat ziarul turc Yenicag.
„Unele chestiuni sunt secrete de stat și nu pot fi dezvăluite”, a spus Akar ca răspuns la observațiile şi critice unor parlamentari turci care s-au declarat nemulţumiţi că Turcia nu a folosit încă sistemele ruseşti S-400 – pe care Ankara a dat 2,5 miliarde de dolari și a mai fost şi sancţionată de Statele Unite pentru decizia de a cumpăra armament din Rusia.
„A existat un atac aerian pentru care nu am reușit să folosim S-400-urile?”, a întrebat retoric Hulusi Akar, fără să confirme sau să infirme utilizarea acestor sisteme de către Forțele Armate Turce.
Achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești în 2019 a provocat tensiuni între Turcia și Statele Unite, care susțin că sistemele S-400 sunt incompatibil cu sistemele NATO și prezintă un risc de securitate pentru avioanele de luptă F-35. Washingtonul a sancționat Ankara și a decis să excludă Turcia din programul F-35.
Turcia, la rândul ei, susține că sistemele S-400 nu vor fi integrate în sistemul stratificat de apărare aeriană al NATO și că achiziționarea lor a fost o necesitate, deoarece nu a putut achiziționa sisteme de apărare aeriană de la niciun aliat NATO, în condiții satisfăcătoare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News