Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Misiune atipică: Rusia va folosi complexele de rachete Iskander pentru respingerea atacurilor dinspre mare
News
Data actualizării:
Data publicării:
Federația Rusă va începe să întrebuințeze complexul de rachete Iskander pentru îndeplinirea misiunilor de apărare de coastă.

Începând din acest an, brigăzile de rachete ale Forțelor Terestre vor desfășura activități de distrugere a desantului maritim al adversarului. Militarii ruși vor învăța să lovească navele, precum și forțele adversarului, care au debarcat pe litoral. Potrivit experților, întrebuințarea complexelor Iskander în aceste scopuri va complica în mod semnificativ un eventual atac asupra teritoriului rus dinspre mare și va crește potențialul ofensiv al Forțelor Navale proprii.

 

Întrebuințare complexelor Iskander pe direcțiile maritime

 

Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că brigăzile de rachete vor fi instruite să lovească navele și desantul maritim. De la descoperirea țintei și până la distrugerea ei cu complexul operativ-tactic de rachete Iskander vor trece numai câteva minute. În perspectivă, aceste antrenamente vor deveni activități standard în programele de pregătire pentru luptă. Inițial, astfel de ținte nu au fost incluse pe lista celor obișnuite pentru aceste complexe de rachete.

Coordonatele țintelor adversarului vor fi transmise, în regim de timp real, pe canalele sistemelor automatizate de conducere a trupelor și de la statele majore ale eșaloanelor superioare. Datorită bătăii de aproximativ 500 de kilometri a rachetelor complexului, subunitățile brigăzilor de rachete vor putea sprijini și desantul infanteriei marine ruse, primind indicarea țintelor de la aviație, flotă, mijloace tehnice de cercetare și de la aparate de zbor fără pilot.

Primele trageri “navale” cu complexele Iskander au fost executate recent, în timpul verificării inopinate a nivelului de pregătire pentru luptă al trupelor, care s-a desfășurat la ordinul președintelui. Reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că, în cadrul unui exercițiu tactic, complexele de rachete din zona Kuban a Ținutului Krasnodar au executat lansări electronice de rachete asupra unor ținte de coastă. În timpul desfășurării unui episod tactic, subunitățile de rachete au îndeplinit misiuni de zădărnicire a cuceririi litoralului Mării Negre de către desantul maritim: complexele Iskander au distrus concentrările de echipamentele militare în momentul debarcării de pe navele de desant.

 

Dotarea cu complexe Iskander

 

În luna noiembrie a anului trecut s-a anunțat finalizarea procesului de reînzestrare a tuturor brigăzilor de rachete cu noile complexe Iskander. Predecesoarele lor, complexele Tochka-U, au fost retrase din înzestrare și predate către bazele de păstrare.

Potrivit datelor publice, în perioada 2010-2019, cu noile complexe au fost reînzestrate 10 brigăzi de rachete și au fost formate alte trei brigăzi suplimentare. În ultima perioadă, au fost livrate trupelor câte două complete de nivel brigadă pe an.

Pentru prima dată, complexul de rachete Iskander a fost prezentat la salonul internațional MAKS-1999. Însă, abia în anul 2010, Ministerul Apărării a încheiat un contract pentru achiziționarea primului complet de nivel brigadă. Ulterior, au fost încheiate înțelegeri pentru alte 12 complete.

Datele prezentate de dezvoltator, societatea KBM din Kolomna, arată că un sistem la nivel brigadă de rachete Iskander include 51 de mașini. Între acestea se află 12 instalații de lansare, 12 mașini de transport și reîncărcare, 11 mașini de comandament și stat major, 14 mașini de asigurare a traiului militarilor, precum și o mașină de deservire tehnică și un punct de prelucrare a informațiilor. Complexul poate lansa, simultan, 24 de rachete.

 

Rachetele complexului Iskander

 

În dotarea complexului Iskander al Forțelor Terestre se află două tipuri de rachete. Este vorba despre o rachetă aerobalistică (în timpul zborului nu părăsește atmosfera Pământului), care se ridică la înălțimi mari și poate manevra de-a lungul traiectoriei pentru a îngreuna interceptarea de către apărarea antirachetă. Pe de altă parte, rachetele de croazieră se deplasează în apropiere de sol și își pot schimba traseul, ocolind sistemele de apărare antiaeriană. Bătaia ambelor tipuri de rachete nu depășeșete 500 de kilometri, pentru a nu încălca prevederile Tratatului privind interzicerea rachetelor cu rază mică și medie de acțiune.

În opiniile experților, combinarea celor două tipuri de rachete face ca atacurile brigăzilor Iskander să fie iremediabile pentru sistemele terestre de apărare antiaeriană și antirachetă.

Pentru dirijarea către țintă, rachetele folosesc un sistem inerțial de navigație, precum și semnalele de la sateliții GLONASS. În partea finală a traiectoriei, se activează capul optic inteligent de autodirijare, care asigură o precizie cu o eroare de câțiva metri. Racheta poate fi redirecționată în zbor, ceea ce îi permite să atace chiar și ținte în mișcare, cum ar fi navele de luptă.

Precizia loviturii permite distrugerea fiabilă atât a țintelor mari, cât și a țintelor mici de mare rezistență. Între tipurile de ținte pentru complexele operativ-tactice de rachete Iskander se află lansatoarele multiple de proiectile reactive, instalațiile de artilerie, avioanele și elicopterele aflate pe aerodromuri, punctele de comandă și nodurile de comunicații.

 

Cooperarea structurilor terestre cu Forțele Navale

 

Expertul militar Vladislav Șurygin a explicat pentru cotidianul Izvestia că, pentru ca noile complexe Iskander să funcționeze eficient împotriva țintelor navale, este necesar să se asigure transferul de date de la structurile Forțelor Navale către reprezentanții Forțelor Terestre.

„Ca urmare, dacă va fi necesar, va fi posibilă creșterea semnificativă a numărului de rachete trase la țintă. Împotriva adversarului vor lucra și complexele de rachete de coastă și sistemele din cadrul Forțelor Terestre. Câte o brigadă de rachete Iskander există la fiecare armată de arme întrunite, iar implicarea acestora în apărarea de coastă va permite constituirea unei forțe puternice de reacție. Cu cât vor fi lovite mai multe ținte navale, cu atât mai puține vor rămâne pentru a fi distruse pe țărm. Este mai facilă scufundarea unei nave pe mare, decât distrugerea ulterioară a desantului pe litoral”, a spus Șurygin.

În prezent, de apărarea litoralului sunt responsabile sistemele de artilerie și de rachete de coastă ale Forțelor Navale. Însă, complexele Iskander le depășesc în ceea ce privește raza de acțiune și nu sunt inferioare ca precizie.

Strategia străină modernă prevede efectuarea operațiilor de desant dincolo de linia orizontului, adică la o distanță de câteva zeci de kilometri de litoral. Astfel, infanteria marină este mutată din navele mari de desant pe vedete rapide și elicoptere. Mijloacele pentru transportul desantului și escorta acestora se află, în acest fel, în afara razei de acțiune a artileriei de coastă. Cu toate acestea, ele rămân vulnerabile la rachete.

 

Întrebuințarea în luptă

 

Complexele rusești au fost deja întrebuințate, cu succes, în luptă. Acestea au fost dislocate la Baza Aeriană Khmeimim din Siria, de unde au participat la atacurile împotriva obiectivelor grupărilor teroriste. După cum a declarat vicepremierul rus, Yuri Borisov, responsabil pentru problemele Complexului-Militar Industrial, în timpul operațiilor, complexele Iskander și-au demonstrat eficiența, impunându-se ca un armament simplu și de încredere.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Aderarea României la Schengen are sprijin european solid, chiar dacă decizia finală încă nu a fost luată, spune ministrul român de interne
Rusia prezintă imagini de la ultima operaționalizare a unei rachete balistice intercontinentale de tip “Yars”
"Pentagonul" european? Motorul franco-german invită câteva state europene să coopereze mai strâns în domeniul apărării
Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea: Vicepreședinta SUA l-a sunat pe Donald Trump să îl felicite pentru victorie
Ce va însemna Trump 2.0 pentru Europa
Rusia, suspectată că a orchestrat operațiuni de sabotaj asupra lanțurilor logistice din Europa
”Nu o recunoaștem pe Sandu”. Moscova vorbește despre vot fraudat în Moldova, dar alegerile de acum 4 ani arată cât minte propaganda rusă
China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei
Ucraina nu se opune încheierii unui acord cu Rusia privind securitatea energetică. Acesta ar putea fi mediat de Qatar prin discuții separate cu părțile aflate în conflict
În weekend, Forțele ruse au efectuat cel mai lung atac cu ”Shahed-uri” de la începutul războiului
Era izolaționismului Rusiei continuă: Structura care se ocupă de Europa, redenumită ca Departamentul pentru Probleme Europene
Victorie pentru Maia Sandu: Moldova și-a arătat voința și puterea prin votul fiecăruia din noi
Moldova respiră aer european. Maia Sandu, aproape de o victorie istorică pentru președinția Republicii Moldova
Sondajul din Iowa îi dă lui Harris un avantaj surpriză chiar în fieful republicanilor. Cele șapte statele cheie care vor decide alegerile din SUA
Alegeri în Moldova | S-a încheiat votul în Republica Moldova și România. Peste 310.000 de moldoveni din Diaspora au votat până la ora 21.00
Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
Pentru a-și astupa găurile din ”șvaițerul” informațional, UE intenționează să înființeze o Agenție de spionaj
Orban acuză UE de conspirație pentru răsturnarea guvernul ungar
Deși ține la ordin toată presa din Federație, Kremlinul acuză Washingtonul de încălcarea libertății presei: ”Jurnaliştii Izvestia au fost interogați 10 ore”
Încă un ”patriot” care rupe rândurile europene: Robert Fico a apărut pe canalul Rossiya 1 la o emisiune de propagandă. ”Voi negocia cu Putin fără ezitare”
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Polonia merge înainte cu fortificațiile de la granița cu Rusia și Belarus. “Scutul de Est” va costa 2,5 miliarde de dolari
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei

Ştiri Recomandate

Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Președintele României a convocat de urgență CSAT. Pe agendă, influența unor actori statali și acțiuni cibernetice pe social media după primul tur al prezidențialelor
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Lituania sprijină proiectul revoluţionar al dronei ucrainene cu rază lungă de acțiune Palianîția. Principala ţintă vor fi liniile logistice rusești şi bazele militare
Beijingul își anchetează pentru corupție al treilea ministru al apărării la rând
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Europa trebuie să se apere. Ursula von der Leyen: Rusia alocă 9% din PIB apărării, Europa 1.9%. Ceva e în neregulă
Lăsați Ucraina să-și facă propriile arme. Europa nu ține pasul, mai degrabă ar plăti pentru asta
Slovacia va fi protejată de sisteme antiaeriene Barak MX. Israelul va livra și rachete Barak ER cu rază dublă față de varianta de bază, drept compensare pentru întârzieri
Ucrainenii îi ironizează pe ruși: Le-am încălcat doctrina militară de nenumărate ori. Atac nuclear, doar dacă începe eliberarea unui teritoriu considerat sacru de Rusia
A intrat în vigoare o încetare a focului între Israel și Hezbollah. Organizația sprijinită de Iran își poate linge rănile după ce a fost decapitată de IDF și Mossad
Grecia începe ”derusificarea” sistemelor antiaeriene: S-300 nu vor pleca însă spre Ucraina, ci spre aliatul geostrategic al Atenei
Vă sună cunoscut? Generalii cehi se plâng că profesioniștii cu experiență pleacă din Armată. ”Câștigă mai mult la Kaufland”
Rusia a recunoscut că a încasat lovituri cu rachete ATACMS în Kursk și anunță represalii majore. Apărarea rusească nu a putut opri rachetele americane
Ucrainenii știu că Tomahawk rămâne un vis și lucrează activ la propriile programe de rachete. „Rusia va simți pe pielea ei rezultatul”
Rusia expulzează un diplomat britanic acuzat de spionaj
Kirilo Budanov, șeful informațiilor Armatei ucrainene, amenințat cu schimbarea. Ce i-a transmis Casa Albă lui Zelenski în septembrie pe acest subiect
SUA au lovit în Siria un depozit de arme furnizate de Iran
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Medvedev amenință din nou că Armata rusă lovește Parisul și Berlinul dacă Occidentul va livra arme nucleare Ucrainei
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
Demonstrație de forță la granițele Rusiei. Escortat de avioane F-16 și Eurofighter, un bombardier B-52 al SUA a lansat bombe ghidate de aviație JDAM
Șeful apărării din Estonia îndeamnă la ajutor financiar pentru Ucraina şi nu la desfășurarea de trupe străine pe front
Trump a promis taxe mai mari pentru mărfurile chinezești. Răspunsul Beijingului: „Nimeni nu va câștiga într-un război comercial și tarifar”
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Ayatollahul Khamenei dă de înțeles că Iranul va emite pedeapsa cu moartea pentru Bibi Netanyahu, premierul Israelului
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
pixel