MLI-84 (Mașina de luptă a infanteriei Model 1984) este un vehicul de luptă blindat destinat transportului și ducerea acțiunilor de luptă de către grupa de infanterie.
scris de
Tudor Curtifan
În 1982, pe atunci Republica Socialistă România a obținut de la URSS licența pentru construirea a 178 de vehicule.
Decizia de modernizare a mașinilor de luptă ale infanteriei MLI-84 a fost luată în 1995, iar programul a demarat un an mai târziu. MLI-84 au fost aduse la standardele NATO. Noul vehicul a fost denumit oficial MLI-84M (Mașina de luptă a infanteriei Model 1984 Modernizată) ”Jderul” iar în prezent vehiculele sunt compatibile cu standardele tehnico-tactice NATO. Modernizarea a fost efectuată atât de firme din România, cât și de producători din străinătate.
MLI-84M-Jderul are o greutate de 17 tone și poate atinge viteza maximă pe șosea de 65 km/h. Mai mult, vehiculul are o rază maximă de acțiune de 600 km, fără realimentare. MLI-84M Jderul poate traversa cursuri de apă adnci de până la 1,2 m iar principala sa armă de atac și apărare este tunul AA-KBA B007 de 25 mm. Producția sa este elvețiană.
„Mașina de luptă a infanteriei 84M - Jderul este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe șenile.
Asigură transportul protejat al grupei de infanterie și ducerea lupei de către aceasta. Nimicește forța vie a inamicului și angajează lupta cu vehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea țintelor aeriene. Se folosește și la executarea de lovituri în dispozitivul inamic. Uneori execută misiuni specifice vânătorilor de munte.
Mașina de luptă are mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., o mitralieră cal. 7,62 mm și este echipată cu aparatură performantă de vedere și conducere pe timp de noapte permițând executarea de misiuni în condiții de timp nefavorabil”, informează site-ul Forțelor Terestre Române.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul nu intenționează în prezent să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Guvernul lui Rishi Sunak nu a luat încă o decizie finală, dar dacă Marea Britanie va fi de acord cu o astfel de aprovizionare, va deveni prima țară care va răspunde cererii liderilor de la Kiev de a echipa armata ucraineană cu tancuri occidentale puternice.
Sky Spotter este un sistem pasiv de avertizare timpurie cu o probabilitate mare de detectare și o rată de alarmă falsă foarte scăzută proiectată de compania israeliană de tehnologie de apărare Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
Excentricul lider cecen Ramzan Kadîrov, un obișnuit al derapajelor în declarații, continuă seria de acuze bizare în contextul anunțului SUA cu privire la cel mai mare pachet militar pentru apărare pentru Ucraina, în valoare de 3,75 miliarde de dolari, care va include, printre altele, vehiculul de luptă al infanteriei Bradley.
La 4 ianuarie 2023, la sediul Brigăzii 1 blindate din Wesola a avut loc ceremonia de semnare a contractului de cumpărare a tancurilor Abrams pentru armata poloneză.
Germania nu vrea să rămână în off-side în cazul livrărilor de tancuri în Ucraina și spune că nu va acționa pe cont propriu în problema trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina.
U.S. Army efectuează o nouă serie de teste cu tunul de calibru 155mm - cu o lungime de 9 metri - care este instalat pe o versiune modificată a obuzierului autopropulsat M109A7 Paladin. Testele sunt efectuate pentru a înțelege mai bine modul în care noul tun de 155mm rezistă la o cadenţă de tragere mai mare.
Rheinmetall, producătorul vehiculului german de luptă pentru infanterie Puma, a anunțat că aproape toate echipamentele care s-au stricat în timpul exercițiului de luna trecută au fost reparate.
Rezultatele testului au fost anunțate de Ismail Demir, subsecretarul industriei de apărare. Racheta a fost lansată vertical și a lovit o țintă aflată la peste 100 km distanță.
În ultimele zile, presa din Germania a relatat despre situația dificilă cu care se confruntă Bundeswehr-ului (Armata germană). În pofida acestui lucru, nemții dispun de obuziere autopropulsate cu caracteristici moderne, precum PzH 2000, care au fost donate și Ucrainei.
Armele pe care SUA le-au oferit treptat Ucrainei nu doar că au reușit să oprească în primă fază invazia rusă, dar au oferit forțelor ucrainene un avantaj major pe linia frontului pentru lovirea punctelor strategice ruse și mai apoi în etapa contraofensivei în care Ucraina a reușit să elibereze o mare parte a teritoriului ocupat.
Ministrul italian al Apărării, Guido Crozetto, consideră că, dacă Rusia este amenințată cu înfrângerea în război, ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice, scrie publicația Il Fatto Quotidiano.
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Rusia a aruncat în războiul din Ucraina tot ce avea mai bun în depozite. Ezitările oficialilor militari ruși de a folosi arme cu care se lăudau în anii trecuți, arată că fie aceste arme minune sunt disponibile în cantități prea mici, fie au unele probleme care le fac vulnerabile în luptă, fie e vorba de ambele cazuri.
Guvernul Statelor Unite a elaborat un plan special, pentru desfășurarea accelerată în Ucraina a complexului de rachete antiaeriene Patriot, pe care Washingtonul l-a promis Kievului.
Letonia intenționează să achiziționeze, anul viitor, sisteme de rachete de apărare de coastă NSM, o decizie grăbită de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
La solicitarea guvernului german, Rheinmetall furnizează Ucrainei camioane HX cu tracțiune 8×8. În total, 26 de vehicule noi vor fi transferate în Ucraina în cadrul comenzii care are o valoare de aproximativ 12,5 milioane de euro.
Prezent în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va încerca la discuțiile cu președintele Joe Biden o misiune considerată imposibilă: Primirea de către Ucraina a deja celebrelor rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 kilometri, pentru care Kievul insistă de câteva luni.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că prezenţa militarilor portughezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la întărirea apărării şi securităţii României.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a convocat luni o întâlnire de urgență cu conducerea militară pentru a discuta despre ultimele evenimente identificate în funcționarea vehiculelor de luptă ale infanteriei germane.
Generalul american (r.) Barry McCaffrey consideră că dacă SUA vor decide în cele din urmă să furnizeze Armatei ucrainene tancuri Abrams și drone de luptă americane, atunci aceasta va face un pas uriaș pentru înfrângerea Rusiei.
Misiunea NATO din Kosovo, KFOR, a anunțat pe 18 decembrie că în zilele următoare va desfășura un exercițiu militar regulat în apropierea bazei sale din Novo Selo.
Forțată de împrejurări, Armata rusă a aruncat în războiul din Ucraina și tehnică modernă, deși nu vorbim despre controversatele avioane Su-57 sau celebrele tancuri T-14 Armata, de care rușii dispun de un număr mic. Forțele ruse de ocupaţie folosesc însă în Ucraina cea mai recentă versiune a obuzierului autopropulsat de 152 mm 2S19 de fabricație rusă, numită 2S19-SM2 sau 2S33.
Desigur, forțele rusești nu au învățat peste noapte să doboare rachetele lansate de sistemele HIMARS. Este vorba despre cu totul altceva, mult mai prozaic.
Analizând pe de o parte contractele uriașe de armament semnate de Varșovia, inclusiv tancuri, tunuri autopropulsate și lansatoare de rachete, iar pe de altă parte luând în calcul anunțatele creșteri de forțe active și ale rezervei de mobilizare, se poate spune că Polonia poate ajunge pe termen scurt-mediu o nouă putere militară în Europa.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.
Pe măsură ce aliații occidentali își intensifică livrările de armament către Ucraina, Elveția dezbate relaxarea reglementărilor sale stricte privind reexportul armamentului de producție proprie pentru a permite livrarea acestuia către unele state aflate în conflict, în anumite circumstanțe.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.
Turcia modernizează 280 de tancuri Leopard 2A4 aflate în serviciul forțelor terestre turce, precizează ziarul turc Savunma SanayiST. Tancurile modernizate vor primi un kit suplimentar de protecție T1, sisteme electronice moderne și un sistem de control al focului modernizat.
Bogdan Aurescu îi va primi vineri, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează în România.
Forțele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene au desfășurat o misiune în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, o unitate specială a Forţelor Armate Ucrainene a efectuat o incursiune în spatele liniilor inamice în zona Nova Kakhovka. Din câte se pare, ținta forțelor speciale a fost postul de comandă al armatei ruse din Herson.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localităţii Sfântu Gheorghe o mină marină, fiind declanşate procedurile specifice în astfel de cazuri.
Finlanda încearcă să se țină de înțelegerea încheiată la Summitul de la Madrid și eliberează prima licență comercială de export de material militar către Turcia din 2019 încoace.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
În zilele de 26-27 ianuarie 2023, are loc, la Stockholm, o reuniune informală a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, informează Agerpres, care citează Consiliul European. Este prima şedinţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.