Modernizarea avioanelor F-35 la standardul Block 4 a venit la pachet şi cu riscuri tehnologice: Sistarea programului nu este exclusă
Modernizarea F-35 la standarul Block 4 urmărește să sporească capacitățile de luptă ale acestor avioane de generaţia a V-a, aducând îmbunătățiri semnificative sistemelor de recunoaștere, țintelor și celor de război electronic. Cu toate acestea, programul se confruntă cu provocări, cum ar fi capacitatea hardware-ului și problemele legate de software, riscând întârzieri și potențiale opriri ale producție.
Pachetul de modernizări pe care îl aduce standardul Block 4 va permite avioanelor F-35 să transporte mai multe arme, să fie echipate cu noi senzori și să beneficieze de o îmbunătățire substanţială a capacităților generale. Sursa foto: BAE Systems
Ofițerul responsbabil de programul F-35, general-locotenentul Michael Schmidt, a declarat în mărturia scrisă în fața subcomitetului pentru Forțele Aeriene și Terestre Tactice al Camerei Reprezentanților pentru Servicii Armate că modernizarea cunoscută sub numele de Block 4 a avut probleme considerabile, potrivit Defense News.
În special, activitatea de cercetare şi dezvoltare a standardului Block 4 pentru integrarea sistemul de război electronic (EW) al F-35 de către BAE Systems implică actualizări substanțiale ale componentei hardware, software și ale noilor senzori. Au fost deja înregistrate întârzieri și costuri tot mai mari în cadrul programului, iar preocupările legate de lipsa de finanțare pot avea un impact asupra finalizării la timp a procesului de modernizare.
Într-o declarație pentru Defense News, compania Lockheed Martin a declarat că unele capabilități ale standardului Block 4 au fost deja livrate, începând cu 2019. Aceste capacități deja livrate, includ sistemul automat de evitare a coliziunii la sol al F-35, sau Auto GCAS, lansarea rachetelor aer-sol JSOW C-1 și capacitatea de a ataca ținte în mișcare la sol folosind bombe GBU-49 ghidate cu laser.
Îmbunătățirile aduse avioanelor F-35 de ştandardul Block 4 au că scop să aducă o actualizare semnificativă armelor şi sistemelor instalate la bordul acestor aeronave de generaţia a V-a. Programul de modernizare Block 4 al F-35 s-a confruntat cu o creștere a costurilor, dar și cu întârzieri, după cum a subliniat Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) din SUA. De asemenea, Departamentul american al Apărării se confruntă cu provocări în remedierea acestor probleme.
Efortul Departamentului Apărării (DOD) de a moderniza F-35, la standarul Block 4, continuă să înregistreze o creștere a costurilor și a duratei programului. Block 4 a fost definit inițial că fiind format din 66 de funcţii și a fost estimat la 10,6 miliarde de dolari, dezvoltarea urmând să fie finalizată în anul fiscal 2026.
În mai 2023, GAO a raportat că valoarea programului Block 4 au crescut la 16,5 miliarde de dolari, iar efortul era acum estimat a fi finalizat în 2029. În plus, Departamentul american al Apărării a adăugat noi funcţii la ştandardul Block 4 aproape în fiecare an, astfel încât noua versiune a F-35 vine cu 80 de noi capabilități.
Raportul DOD către Congres cu privire la Block 4 nu face distincția între costurile mai mari decât cele preconizate anterior și creșterea datorată adăugării de noi capacități. Prin urmare, Congresul nu are o imagine clară a motivului creșterii costurilor de modernizare a F-35.
Pachetul de modernizări pe care le aduce standardul Block 4 are că scop să permită avioanelor F-35 să transporte mai multe arme, să fie echipate cu noi senzori și să beneficieze de o îmbunătățire substanţială a capacităților generale. De asemenea, compania BAE Systems este implicată în producerea de sisteme de război electronic (EW) AN/ASQ-239 pentru versiunea Block 4 a avionului de luptă F-35.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News