Primele concluzii după summitul NATO: Ucraina va urma o cale "ireversibilă" spre aderare și va primi o finanțare de 43 de miliarde de dolari pentru anul viitor
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a clarificat calea "ireversibilă" a Ucrainei către NATO, subliniind că angajamentele actuale ale alianței față de Kiev "constituie o punte către aderarea Ucrainei".
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
,,Există un mesaj puternic din partea aliaților NATO că ne dorim cu adevărat ca Ucraina să adere și lucrăm cu Ucraina pentru a face acest lucru posibil", a declarat Stoltenberg.
,,Pachetul complet pe care îl avem cu Ucraina, angajamentul pe termen lung, livrarea de mai multe arme, inclusiv mai multe F-16, acordurile bilaterale de securitate și pachetul de interoperabilitate. Toate acestea constituie, așa cum le numim noi, o punte către aderare. Acestea sunt acțiuni concrete care vor aduce Ucraina mai aproape de aderare."
În zilele anterioare summitului, aliații NATO au anunțat planuri de a oferi Ucrainei o finanțare de bază minimă de 40 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari), un nou comandament militar în Germania pentru a antrena și echipa trupele ucrainene și angajamente suplimentare în domeniul apărării aeriene.
Într-o declarație mai lungă publicată la 10 iulie, alianța a afirmat "calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO". Statele membre NATO au subliniat, de asemenea, că deciziile luate în timpul summitului și al Consiliului NATO-Ucraina, precum și lucrările în curs ale aliaților, constituie o punte către aderarea Ucrainei la NATO.
Ucraina va urma o cale "ireversibilă" spre aderare la NATO
,,Viitorul Ucrainei este în NATO", se arată în declarație. "Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă și mai integrată politic cu Alianța. Salutăm progresele concrete înregistrate de Ucraina de la summitul de la Vilnius (2023) în ceea ce privește reformele democratice, economice și de securitate necesare. Pe măsură ce Ucraina continuă această activitate, vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO. Reafirmăm că vom fi în măsură să adresăm Ucrainei invitația de a adera la Alianță atunci când Aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite."
În cadrul unui panel cu congresmeni americani, senatorul democrat Jeanne Shaheen a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu poate avea loc atât timp cât țara se află în "conflict deschis cu Rusia".
,,Cred că obiectivul este de a oferi o punte către aderarea la NATO", a spus Shaheen. "Aceasta este o parte din ceea ce au fost acordurile noastre de securitate, cu Statele Unite și Ucraina".
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat, de asemenea, că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va numi un nou reprezentant de rang înalt al NATO la Kiev pentru a "aprofunda relația instituțională a Ucrainei cu Alianța și a servi drept punct focal pentru angajamentul NATO cu înalți oficiali ucraineni".
Kievul și-a exprimat speranța că summitul NATO din acest an va aduce un semnal mai clar cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la Alianță. Oficialii americani au precizat că este puțin probabil ca țara să primească o invitație.
Partenerii au asigurat Kievul că evenimentul va defini o poziție specifică pentru aderarea Ucrainei la Alianță, și anume ireversibilitatea acesteia și foaia de parcurs către aceasta, a declarat Olha Stefanishyna, viceprim-ministru pentru integrare europeană și euroatlantică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News