NATO: România, angajamente în flancul Estic: ”Menținem politica actuală faţă de Rusia”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că fundamentele politicii externe rămân aceleaşi. El a indicat în acest sens întărirea Parteneriatului strategic cu SUA şi creşterea rolului şi eficienţei în UE şi NATO.
"Fundamentele politicii noastre externe rămân aceleaşi", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni şi consulii generali care participă la Reuniunea anuală a diplomaţiei române, menţionând în acest sens întărirea şi extinderea Parteneriatului strategic cu SUA şi creşterea rolului şi efortului României în UE şi NATO.
Potrivit şefului statului, continuarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii rămâne o prioritate de "prim-rang".
"Această triadă defineşte comunitatea de valori din care facem parte şi ne asigură securitatea şi prosperitatea. De aceea, România trebuie să acţioneze pentru a menţine, în acelaşi timp, relevanţa strategică intrinsecă a acestor trei piloni, precum şi creşterea relevanţei României în cadrul lor. Astfel, continuarea aprofundării Parteneriatului strategic cu Statele Unite pe toate dimensiunile sale, aşa cum am decis cu preşedintele Trump anul trecut, rămâne o prioritate de prim rang", a precizat Klaus Iohannis.
Politica față de Rusia, menținută
El a salutat angajamentul crescut al Statelor Unite pentru securitatea Europei, a Flancului Estic al Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a României, şi a subliniat că Summitul NATO de la Bruxelles a fost unul de succes pentru ţara noastră.
"În ceea ce priveşte participarea României în cadrul NATO, trebuie subliniat că recentul Summit de la Bruxelles a fost unul de succes pentru România. El a dat un nou impuls procesului de adaptare a Alianţei la schimbările mediului de securitate. Postura de apărare şi descurajare a NATO a fost consolidată, inclusiv pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre. Principalele decizii în acest sens, de interes direct pentru România, au vizat consolidarea statutului
Brigăzii multinaţionale şi recunoaşterea ofertei României de găzduire a unui centru de comandă operaţional. Summitul a confirmat că Marea Neagră rămâne o regiune de interes special pentru Alianţă, conform interesului strategic al României. A fost, de asemenea, menţinută politica actuală faţă de Rusia şi au fost continuate eforturile de proiectare a stabilităţii în vecinătatea Alianţei, inclusiv în cea estică. Nu în ultimul rând, a fost reconfirmată continuitatea politicii "uşilor deschise" a NATO. Toate acestea au asigurat un pachet cuprinzător, care a reflectat pe deplin obiectivele urmărite de România", a arătat Iohannis.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News