Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO și surprinderea Rusiei: În urma invaziei din Ucraina, Alianţa își aliniază strategia la "planurile regionale"
Strategica
Data publicării:
În urmă cu aproape două săptămâni, la sediul NATO din Bruxelles a avut loc un eveniment care a trecut aproape neobservat în mijlocul luptelor de pe frontul din Ucraina și al atacurilor rusești asupra oraşelor ucrainene. Între timp, acest eveniment este important pentru a înțelege cum și de ce se schimbă strategia NATO față de Ucraina și răspunsul aliaților la agresiunea Rusiei.

Reprezentanților permanenți ai NATO și ai țărilor partenere le-a fost prezentat un raport analitic "Încotro se îndreaptă strategia NATO-Ucraina", elaborat de Fundația Potomac. Este interesant faptul că acest raport, elaborat înainte de Summitul NATO de la Vilnius, a fost prezentat într-un moment în care Rusia încearcă să escaladeze din nou tensiunile, iar Ucraina se confruntă cu o reducere efectivă a asistenței militare, în special din partea Statelor Unite, în așteptarea unei decizii fatidice a Congresului pe această temă. Concluziile la care au ajuns cercetătorii, reflectă cu acuratețe logica evenimentelor și scenariile privind evoluția lor ulterioară.

Autorii raportului, care și-au prezentat efectiv activitatea în fața aliaților și partenerilor, sunt, de asemenea, de menționat. Experții americani, Dr. Philip Karber și generalul-locotenent (în retragere) Trevor Cadieux, sunt cunoscuți pentru vasta lor experiență în domeniul relațiilor militare și pentru înțelegerea profundă a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În special, Dr. Philip Karber, fost pușcaș marin și fost consilier strategic în cadrul Biroului Departamentului american Apărării, a efectuat mai mult de 40 de vizite în Ucraina începând din 2013. El este autorul mai multor analize privind impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității SUA și a evoluției întregului sistem de securitate transatlantic. Actualul raport include concluzii și recomandări cu privire la direcția și, cel mai important, la rapiditatea cu care ar trebui să evolueze strategia NATO față de Ucraina și răspunsul aliaților la agresiunea rusă.

 

Schimbările strategice sunt inevitabile şi ireversibile

 

"La doar trei zile după începerea așa-numitei "operațiuni militare speciale" a Rusiei, noul cancelar german Olaf Scholz a ținut un discurs impresionant în Bundestag, descriind invazia rusă ca ducând la o "Zeitenwende", un "punct de cotitură în istorie". Acest semnal de alarmă a sugerat că un pericol care a fost mult timp subestimat subminează "zona de confort" a Europei. El a fost foarte curajos în a recunoaște cu onestitate consecințele multiple ale unui război la scară largă pe continent", au notat autorii raportului.

Aceștia au reamintit că, din 2014, Ucraina nu și-a făcut iluzii cu privire la intențiile ostile ale Rusiei și a ridicat în mod constant problema viitoarei aderări la NATO ca fiind un pas crucial pentru strategia de supraviețuire pe termen lung a țării. Dar această chestiune a rămas iluzorie, și nu pentru că Ucraina nu era pregătită pentru acest pas. De facto, forțele armate ale Ucrainei ar fi putut avea deja o contribuție decisivă la apărarea comună a Alianței, deoarece aveau deja personal cu experiență de luptă, care era mai mare decât cea a tuturor celor zece membri "noi" care au aderat recent la NATO.

Așadar, adevăratul motiv pentru care avansarea strategică a Ucrainei în NATO a fost pus în așteptare a fost că, într-o Alianță în care toate deciziile sunt luate în unanimitate, unele state membre s-au opus "intrării în club" pe baza propriilor interese personale, care încă reprezintă o amenințare la adresa obiectivelor strategice ale Alianței.

Între timp, raportul concluzionează că mobilizarea militară masivă a Rusiei în 2021 și agresiunea neprovocată împotriva Ucrainei au devenit un "semnal de alarmă" pentru NATO. A devenit clar că Alianța se confruntă cu un punct de cotitură în istorie care reprezintă amenințări serioase pentru întregul sistem de securitate european. "Centrul de greutate" în eforturile alianței de apărare s-a deplasat în cele din urmă spre est și a pus Alianța în situația de a avea nevoie de o nouă strategie care să țină cont de experiența eforturilor comune de la sfârșitul Războiului Rece.

Potrivit autorilor, componentele unei astfel de noi strategii ar trebui să includă dezvoltarea "apărării avansate" cu crearea a cel puțin trei "centre de putere" pe flancul estic al Alianței, consolidarea prezenței înaintate a trupelor și clarificarea "politicii de descurajare" a NATO pentru a contracara șantajul nuclear rusesc. Un astfel de șantaj a fost declarat drept "escaladare pentru dezescaladare" și a inclus amenințările Rusiei de a utiliza arme nucleare tactice. Acest lucru, la rândul său, necesită dezvoltarea eforturilor în cadrul Grupului de Planificare Nucleară (NPG) al NATO pentru a preveni repetarea unor astfel de amenințări în viitor.

Planificarea apărării pe termen lung a Alianței ar trebui să devină un domeniu separat. În ceea ce privește Rusia, potrivit raportului, aliații ar trebui să urmărească o abordare dublă - descurajarea eficientă și găsirea unor modalități de reducere a riscurilor militare, pentru care ar trebui să continue să se angajeze cu "conducerea responsabilă a Rusiei".

Potrivit autorilor raportului, șantajul exercitat în mod deschis de Rusia asupra Occidentului înainte de invazia Ucrainei, precum și amploarea pregătirilor pentru invazie și mărimea forțelor implicate, sunt dovezi că Kremlinul a considerat inițial agresiunea împotriva Ucrainei ca parte a unei campanii militare împotriva Occidentului în ansamblu. 

Potrivit raportului, războiul nou generat, care a început în 2014 cu ocuparea Crimeei, precum și războiul prin procură din Donbas, au fost preludiul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2024.

"Natura acestor acte rămâne neschimbată. Pe baza dovezilor evidente, de la o serie largă de declarații până la cele mai intense pregătiri militare pentru cea mai mare invazie din Europa din 1945 încoace, Vladimir Putin a intenționat să înceapă un război în care Ucraina era un câmp de luptă operațional, dar obiectivul său strategic era nu mai puțin decât întregul Occident", subliniază autorii studiului.

Această concluzie este motivată, în special, de cantitatea de putere militară pe care Rusia a acumulat-o înainte de invazie. Aceasta includea 12 armate, 5 corpuri de armată separate, peste 70 de brigăzi separate și 4 divizii aeropurtate, care erau pregătite să furnizeze cel puțin 150 de grupuri tactice de nivel batalion (BTG) pentru a participa la invazie. Din totalul acestora, 120 de BTG-uri au fost implicate în invazie atunci când războiul împotriva Ucrainei a început în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Aceste forțe militare de ocupaţie au fost înfrânte în Ucraina pe trei fronturi separate.

 

Victoria Ucrainei este necesară pentru tot Occidentul

 

Potrivit autorilor documentului, președintele Zelenski și autoritățile ucrainene au fost foarte clare că sunt inacceptabile față de orice opțiuni de încheiere a războiului care nu includ recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia din 2014, inclusiv a regiunilor ocupate din regiunile Donețk și Luhansk și a Crimeei ocupate.   

,,Conducerea militară ucraineană a recunoscut deja că atingerea acestor obiective ambițioase va necesita încă un an de operațiuni contraofensive. Dacă guvernele occidentale îi vor furniza Ucrainei armele de care are nevoie în prezent și de care nu dispune pentru a-și reconstrui și susține forțele operaționale, ucrainenii vor putea deschide noi fronturi pentru contraofensive în vederea respingerii Rusiei... Este clar că aceste forțe grele mecanizate, care vor trebui să opereze în stepă, vor trebui să străpungă liniile defensive rusești pentru a avansa spre Marea Azov și a diviza forțele rusești", se arată în document.

Este demn de remarcat faptul că aceste rânduri au fost scrise înainte ca Ucraina să fie nevoită să treacă la apărarea strategică în războiul cu Rusia, tocmai pentru că nu primise suficiente resurse și arme grele de la partenerii săi occidentali pentru a străpunge apărarea rusească profund fortificată, în special în direcția sud.

 

Aderarea Ucrainei la NATO este necesară atât pentru Ucraina, cât şi pentru Alianţă

 

Autorii raportului au acordat o atenție deosebită procesului de aderare a Ucrainei la NATO. Ei remarcă faptul că este important pentru NATO să recunoască țări precum Ucraina și Suedia ca membri cu drepturi depline ai Alianței.

,,NATO are nevoie de aceste țări la fel de mult cum ele au nevoie de NATO. O alianță formată din 31 de națiuni care permite uneia sau două țări să refuze în mod deliberat capacități strategice care sunt esențiale pentru securitatea europeană trebuie să găsească o alternativă la consens sau să recunoască faptul că NATO nu este o comunitate pentru discuții..... Regulamentul NATO nu are un mecanism de înlăturare a membrilor care neglijează securitatea colectivă. Dar acest lucru nu înseamnă că statelor care sabotează apărarea colectivă a Alianței ar trebui să li se permită să participe la sistemul de comandă și control militar, la exerciții comune sau la schimbul de informații", se arată în document.

Potrivit autorilor raportului, conflictul actual cu Rusia privind extinderea NATO nu este de natură militară, așa cum încearcă rușii să îl prezinte. Kremlinul se simte amenințat de exercitarea dreptului națiunilor la autodeterminare în contextul alegerii unui sistem de securitate colectivă care să blocheze orice plan imperialist expansionist al Rusiei.

Pe lângă toate discuțiile despre o încetinire pe linia frontului din Ucraina și despre un impas militar, pe care propaganda rusă nu obosește să le speculeze, există o înțelegere profundă în Occident că singura cale de ieșire din această situație este de a furniza forțelor armate ucrainene armele și echipamentele necesare pentru a elibera teritoriul Ucrainei și a îngropa ambițiile imperiale ale Rusiei. Împreună cu însuși imperiul muribund.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Blinken a numit 5 domenii de interes pentru SUA în regiunea Mării Negre: Cel mai important rămâne creșterea angajamentului politic american
Borrell: Am delegat prea mult timp securitatea noastră Statelor Unite, Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria apărare
Rușii pregătesc ofensiva asupra Regiunilor Harkov și Sumy. A fost creată cea de-a șasea grupare de trupe, Nord, pentru participarea la conflictul din Ucraina
"Ucrainenilor ar trebui să li se permită să doboare cu F-16 avioanele ruseşti când se afla în spațiul aerian al Rusiei" - analist al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
SUA își pun la treabă noile sisteme de sateliți. Comunicațiile tactice Link 16 de pe câmpul de luptă vor fi realizate prin satelit
Două greșeli de amator ale strategului Putin dau ”roade”. Rusia pare că are un sac fără fund, dar mobilizarea deplină își arată limitele
Rusia este o „amenințare cronică” pentru SUA, iar sprijinul pentru Ucraina este necesar: Ucrainenii rămân în prezent aproape în întregime dependenţi de sprijinul american
Umbrela de securitate a SUA, care ne-a protejat în timpul Războiului Rece și după, poate să nu rămână deschisă tot timpul: Europa are nevoie de o capacitate de apărare comună
Europa de Est ar putea avea nevoie de o prezență militară NATO și mai extinsă
Baloanele de cercetare aeriană oferă deja unele avantaje distincte față de sistemele ISR tradiționale bazate pe sateliți și avioane
Limitele neutralității se văd în condiții extreme. Elveția se alătură sistemului european de apărarea antiaeriană comună
Biden: Războiul din Ucraina se va încheia când ajutorul american va fi supus la vot
De ce ar putea fi nevoie de trupe NATO în Ucraina? Experții explică presiunea ce ar putea fi pusă pe Rusia și lipsurile de care se va lovi Ucraina
Secretarul american al Apărării confirmă temerile aliaţilor europeni: Dacă Ucraina va cădea, statele baltice ar putea fi în pericol
Ar putea încerca Erdogan să-și salveze viitorul politic printr-o escaladare militară în nordul Irakului?
Modul în care piața neagră aprovizionează trupele rusești cu sisteme Starlink: Achiziţia se face cu ajutorul unei reţele de contrabandă
SUA confirmă atenționarea aliaților cu privire la sprijinul pe care China l-a acordat în ultimele luni Rusiei: Complexul militar-industrial rus este principalul beneficiar
SUA intenționează să desfășoare cele mai moderne sisteme de rachete în regiunea Indo-Pacific, pe fondul amenințărilor Coreei de Nord
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune

Ştiri Recomandate

Rusia amenință că va lovi obiective britanice dacă Ucraina folosește rachete Storm Shadow sau alt armament britanic asupra teritoriului rus
Concluziile gen. Sîrski și tactica Ucrainei pe flancul Estic greu încercat unde Rusia deține superioritatea și atacă zilnic pe două direcții la vest de Donețk
Unde se vor „juca” rușii cu arme nucleare? E posibil ca Rusia să simuleze un atac nuclear la Marea Neagră, în proximitatea României utilizând rachete Kalibr
Mai ieri ridica garduri anti-migranți. Acum, Ungaria a descoperit umanitatea și protejează bărbații plecați din Ucraina: "Nu vom permite să fie trimiși la moarte”
Primul cuvânt rostit de un pilot ucrainean care a trecut de la MiG-29 la F-16: Agilitate. Până să ajungă în România, ucrainenii zboară intens în Danemarca
Era scris în manual. Dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei
von der Leyen i-a cerut lui Xi să tempereze amenințarea nucleară a Rusiei și să-și folosească influența pentru a opri agresiunea împotriva Ucrainei
IDF pregătește operațiunea la sol în Rafah și le cere palestinienilor din estul orașului să se deplaseze în zonele umanitare din orașele apropiate
Rusia vrea bază rusească la Marea Roșie. Interesantul caz al Sudanului și parteneriate rusești în Africa
Xi merge, după cinci ani, în Europa. Liderul chinez a ajuns duminică la Paris, iar pe listă mai sunt două capete de pod: Belgradul și Budapesta
Povestea distrugătorului HMS Sheffield, scufundat de o rachetă lansată de un Etendard. Era prima oară când măreața Marină britanică pierdea o navă în luptă după războiul mondial
Putin a ordonat exerciții nucleare în apropierea granițelor Ucrainei, ca răspuns la „amenințarea” NATO față de Rusia
Israelul refuză să pună capăt definitiv războiului fără să-și atingă obiectivele. Netanyahu: Mergem până la capăt în Gaza, până la distrugerea totală a Hamas
Noua dronă Bayraktar TB3 bate recordul în Turcia și atinge cu motor turcesc 10.000 metri. România așteaptă primele TB2 anul acesta
Întâlnire de gradul zero la Baza 101? Cum au ajuns militari americani și ruși în aceeași bază militară
Rusia investește masiv în războiul în spațiu și își propune scurtcircuitarea avansului tehnologic al SUA. O explozie nucleară rusă în spațiu ar paraliza întreaga rețea de sateliți a Occidentului
Peter Magyar, rupt din Fidesz, clatină pentru prima oară cu adevărat puterea lui Orban. Magyar a organizat un protest cu peste 10.000 de oameni într-un bastion al lui Orban
În timp ce Putin participa la Înviere și se ruga pentru „granițele sfinte ale Rusiei”, ocupantul a lansat un tir de rachete asupra Ucrainei, ucigând cel puțin doi civili
Kinjal rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Dar Franța a învățat lecția și plusează cu categoria hipervelocitate pentru noul sistem MAMBA
Rusia amenință statele baltice cu măsuri asimetrice după ce acestea au rupt legăturile cu Moscova. Kaja Kallas, premierul Estoniei, e și ea dată în urmărire
Hamas folosește ostaticii ca scuturi umane pentru a supraviețui ofensivei IDF. Gruparea teroristă eliberează ostaticii doar cu încheierea războiului
Cum arată superioritatea aeriană a Rusiei: Ucraina a forțat „măreața” aviație militară rusă să-și disperseze avioanele, inclusiv Su-34, cu costuri mai mari
Rusia cumpără din 22 de țări piese pentru avioane. Intermediarii joacă rolul principal
Rusia l-a dat în urmărire pe Volodimir Zelenski
SUA bifează încă o premieră în aviația mondială: Un înalt oficial a zburat cu un F-16 versiunea X-62A VISTA controlat exclusiv de AI
Logica defectă a Mariei Zaharova: Cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece e dovada că Alianța pregătește un război împotriva Rusiei
Rușii susțin că au interceptat rachete ATACMS lansate de Ucraina asupra Crimeei. Propaganda rusă insinuează că noile sisteme S-500 au interceptat ATACMS
Ministerul de Externe al Franței a raportat numărul estimativ al rușilor morți în Ucraina. Cifra e imensă deși mai aproape de realitate decât datele prezentate de Ucraina
Ucraina nu mai este în război cu Rusia, ci cu o alianță de regimuri autocratice. O nouă ofensivă rusă ar putea fi fatală pentru ucraineni
Geoană: Rusia a lansat un război hibrid total împotriva noastră. Nu va rata nicio secundă ocazia de a schimba direcția României
Bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS au zburat în apropiere de Alaska. NORAD a confirmat detectarea și escortarea aeronavelor
Dinamica războiului din Ucraina | Șeful Forțelor Terestre Ucrainene vorbeşte despre noile tactici de luptă: Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria
pixel