Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO și surprinderea Rusiei: În urma invaziei din Ucraina, Alianţa își aliniază strategia la "planurile regionale"
Strategica
Data publicării:
În urmă cu aproape două săptămâni, la sediul NATO din Bruxelles a avut loc un eveniment care a trecut aproape neobservat în mijlocul luptelor de pe frontul din Ucraina și al atacurilor rusești asupra oraşelor ucrainene. Între timp, acest eveniment este important pentru a înțelege cum și de ce se schimbă strategia NATO față de Ucraina și răspunsul aliaților la agresiunea Rusiei.

Reprezentanților permanenți ai NATO și ai țărilor partenere le-a fost prezentat un raport analitic "Încotro se îndreaptă strategia NATO-Ucraina", elaborat de Fundația Potomac. Este interesant faptul că acest raport, elaborat înainte de Summitul NATO de la Vilnius, a fost prezentat într-un moment în care Rusia încearcă să escaladeze din nou tensiunile, iar Ucraina se confruntă cu o reducere efectivă a asistenței militare, în special din partea Statelor Unite, în așteptarea unei decizii fatidice a Congresului pe această temă. Concluziile la care au ajuns cercetătorii, reflectă cu acuratețe logica evenimentelor și scenariile privind evoluția lor ulterioară.

Autorii raportului, care și-au prezentat efectiv activitatea în fața aliaților și partenerilor, sunt, de asemenea, de menționat. Experții americani, Dr. Philip Karber și generalul-locotenent (în retragere) Trevor Cadieux, sunt cunoscuți pentru vasta lor experiență în domeniul relațiilor militare și pentru înțelegerea profundă a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În special, Dr. Philip Karber, fost pușcaș marin și fost consilier strategic în cadrul Biroului Departamentului american Apărării, a efectuat mai mult de 40 de vizite în Ucraina începând din 2013. El este autorul mai multor analize privind impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității SUA și a evoluției întregului sistem de securitate transatlantic. Actualul raport include concluzii și recomandări cu privire la direcția și, cel mai important, la rapiditatea cu care ar trebui să evolueze strategia NATO față de Ucraina și răspunsul aliaților la agresiunea rusă.

 

Schimbările strategice sunt inevitabile şi ireversibile

 

"La doar trei zile după începerea așa-numitei "operațiuni militare speciale" a Rusiei, noul cancelar german Olaf Scholz a ținut un discurs impresionant în Bundestag, descriind invazia rusă ca ducând la o "Zeitenwende", un "punct de cotitură în istorie". Acest semnal de alarmă a sugerat că un pericol care a fost mult timp subestimat subminează "zona de confort" a Europei. El a fost foarte curajos în a recunoaște cu onestitate consecințele multiple ale unui război la scară largă pe continent", au notat autorii raportului.

Aceștia au reamintit că, din 2014, Ucraina nu și-a făcut iluzii cu privire la intențiile ostile ale Rusiei și a ridicat în mod constant problema viitoarei aderări la NATO ca fiind un pas crucial pentru strategia de supraviețuire pe termen lung a țării. Dar această chestiune a rămas iluzorie, și nu pentru că Ucraina nu era pregătită pentru acest pas. De facto, forțele armate ale Ucrainei ar fi putut avea deja o contribuție decisivă la apărarea comună a Alianței, deoarece aveau deja personal cu experiență de luptă, care era mai mare decât cea a tuturor celor zece membri "noi" care au aderat recent la NATO.

Așadar, adevăratul motiv pentru care avansarea strategică a Ucrainei în NATO a fost pus în așteptare a fost că, într-o Alianță în care toate deciziile sunt luate în unanimitate, unele state membre s-au opus "intrării în club" pe baza propriilor interese personale, care încă reprezintă o amenințare la adresa obiectivelor strategice ale Alianței.

Între timp, raportul concluzionează că mobilizarea militară masivă a Rusiei în 2021 și agresiunea neprovocată împotriva Ucrainei au devenit un "semnal de alarmă" pentru NATO. A devenit clar că Alianța se confruntă cu un punct de cotitură în istorie care reprezintă amenințări serioase pentru întregul sistem de securitate european. "Centrul de greutate" în eforturile alianței de apărare s-a deplasat în cele din urmă spre est și a pus Alianța în situația de a avea nevoie de o nouă strategie care să țină cont de experiența eforturilor comune de la sfârșitul Războiului Rece.

Potrivit autorilor, componentele unei astfel de noi strategii ar trebui să includă dezvoltarea "apărării avansate" cu crearea a cel puțin trei "centre de putere" pe flancul estic al Alianței, consolidarea prezenței înaintate a trupelor și clarificarea "politicii de descurajare" a NATO pentru a contracara șantajul nuclear rusesc. Un astfel de șantaj a fost declarat drept "escaladare pentru dezescaladare" și a inclus amenințările Rusiei de a utiliza arme nucleare tactice. Acest lucru, la rândul său, necesită dezvoltarea eforturilor în cadrul Grupului de Planificare Nucleară (NPG) al NATO pentru a preveni repetarea unor astfel de amenințări în viitor.

Planificarea apărării pe termen lung a Alianței ar trebui să devină un domeniu separat. În ceea ce privește Rusia, potrivit raportului, aliații ar trebui să urmărească o abordare dublă - descurajarea eficientă și găsirea unor modalități de reducere a riscurilor militare, pentru care ar trebui să continue să se angajeze cu "conducerea responsabilă a Rusiei".

Potrivit autorilor raportului, șantajul exercitat în mod deschis de Rusia asupra Occidentului înainte de invazia Ucrainei, precum și amploarea pregătirilor pentru invazie și mărimea forțelor implicate, sunt dovezi că Kremlinul a considerat inițial agresiunea împotriva Ucrainei ca parte a unei campanii militare împotriva Occidentului în ansamblu. 

Potrivit raportului, războiul nou generat, care a început în 2014 cu ocuparea Crimeei, precum și războiul prin procură din Donbas, au fost preludiul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2024.

"Natura acestor acte rămâne neschimbată. Pe baza dovezilor evidente, de la o serie largă de declarații până la cele mai intense pregătiri militare pentru cea mai mare invazie din Europa din 1945 încoace, Vladimir Putin a intenționat să înceapă un război în care Ucraina era un câmp de luptă operațional, dar obiectivul său strategic era nu mai puțin decât întregul Occident", subliniază autorii studiului.

Această concluzie este motivată, în special, de cantitatea de putere militară pe care Rusia a acumulat-o înainte de invazie. Aceasta includea 12 armate, 5 corpuri de armată separate, peste 70 de brigăzi separate și 4 divizii aeropurtate, care erau pregătite să furnizeze cel puțin 150 de grupuri tactice de nivel batalion (BTG) pentru a participa la invazie. Din totalul acestora, 120 de BTG-uri au fost implicate în invazie atunci când războiul împotriva Ucrainei a început în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Aceste forțe militare de ocupaţie au fost înfrânte în Ucraina pe trei fronturi separate.

 

Victoria Ucrainei este necesară pentru tot Occidentul

 

Potrivit autorilor documentului, președintele Zelenski și autoritățile ucrainene au fost foarte clare că sunt inacceptabile față de orice opțiuni de încheiere a războiului care nu includ recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia din 2014, inclusiv a regiunilor ocupate din regiunile Donețk și Luhansk și a Crimeei ocupate.   

,,Conducerea militară ucraineană a recunoscut deja că atingerea acestor obiective ambițioase va necesita încă un an de operațiuni contraofensive. Dacă guvernele occidentale îi vor furniza Ucrainei armele de care are nevoie în prezent și de care nu dispune pentru a-și reconstrui și susține forțele operaționale, ucrainenii vor putea deschide noi fronturi pentru contraofensive în vederea respingerii Rusiei... Este clar că aceste forțe grele mecanizate, care vor trebui să opereze în stepă, vor trebui să străpungă liniile defensive rusești pentru a avansa spre Marea Azov și a diviza forțele rusești", se arată în document.

Este demn de remarcat faptul că aceste rânduri au fost scrise înainte ca Ucraina să fie nevoită să treacă la apărarea strategică în războiul cu Rusia, tocmai pentru că nu primise suficiente resurse și arme grele de la partenerii săi occidentali pentru a străpunge apărarea rusească profund fortificată, în special în direcția sud.

 

Aderarea Ucrainei la NATO este necesară atât pentru Ucraina, cât şi pentru Alianţă

 

Autorii raportului au acordat o atenție deosebită procesului de aderare a Ucrainei la NATO. Ei remarcă faptul că este important pentru NATO să recunoască țări precum Ucraina și Suedia ca membri cu drepturi depline ai Alianței.

,,NATO are nevoie de aceste țări la fel de mult cum ele au nevoie de NATO. O alianță formată din 31 de națiuni care permite uneia sau două țări să refuze în mod deliberat capacități strategice care sunt esențiale pentru securitatea europeană trebuie să găsească o alternativă la consens sau să recunoască faptul că NATO nu este o comunitate pentru discuții..... Regulamentul NATO nu are un mecanism de înlăturare a membrilor care neglijează securitatea colectivă. Dar acest lucru nu înseamnă că statelor care sabotează apărarea colectivă a Alianței ar trebui să li se permită să participe la sistemul de comandă și control militar, la exerciții comune sau la schimbul de informații", se arată în document.

Potrivit autorilor raportului, conflictul actual cu Rusia privind extinderea NATO nu este de natură militară, așa cum încearcă rușii să îl prezinte. Kremlinul se simte amenințat de exercitarea dreptului națiunilor la autodeterminare în contextul alegerii unui sistem de securitate colectivă care să blocheze orice plan imperialist expansionist al Rusiei.

Pe lângă toate discuțiile despre o încetinire pe linia frontului din Ucraina și despre un impas militar, pe care propaganda rusă nu obosește să le speculeze, există o înțelegere profundă în Occident că singura cale de ieșire din această situație este de a furniza forțelor armate ucrainene armele și echipamentele necesare pentru a elibera teritoriul Ucrainei și a îngropa ambițiile imperiale ale Rusiei. Împreună cu însuși imperiul muribund.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific

Ştiri Recomandate

Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
Rușii avansează rapid pe front, profitând de lipsa de sisteme de apărare cu care se confrunta forţele ucrainene: Aviaţia rusă ataca nestingherită orașului Chasiv Yar
Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
Kaan, primul avion cu caracteristici stealth dezvoltat de Turcia: Al doilea prototip se apropie de finalizare, urmează testele de zbor
Atacul Israelului asupra Iranului - Mass-media a difuzat imagini realizate din satelit cu stația radar avariată
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
pixel