NATO-UE, la granița Rusiei?: „Alianțele de ieri s-ar putea să nu mai fie alianțele de mâine”
Europarlamentarul român Renate Weber a vorbit cu Defense România despre extinderea Uniunii Europene și a NATO în zona estică.
Extinderea Uniunii și a Alianței Nord Atlantice în Balcanii de Vest, dar mai ales în zonele din est aflate înainte de 1990 în spatele Cortinei de Fier, irită extrem de puternic Federația Rusă care simte că Occidentul se apropie de granițele sale.
În tot acest context, privind extinderea Uniunii, Renate Weber amintește că „la Starea Uniunii președintele Juncker se referea la Balcanii de Vest, spunând cât de importantă este această zonă pentru noi”, dar „a uitat probabil că la începutul mandatului său mesajul transmis a fost 'stop extindere'. Acest mesaj a făcut foarte mult rău”.
„A fost nevoie de ani pentru a putea să lucrăm în așa fel încât țările din Balcanii de Vest să înțeleagă că trebuie să se apropie de UE. Sunt greșeli, Juncker le-a recunoscut în ceasul trecut de 12, dar e bine și așa”, ne-a mai precizat Renate Weber.
Moldova, Ucraina și destabilizarea Uniunii
„Când vorbim de statele din zona de Est, Moldova, Ucraina, e altceva. Federația Rusă simte că i-am ajuns până la graniță. Din acest motiv forțele pro-ruse, filoruse, rusofone, sunt foarte puternice. Sigur, la nivel politic clar că sunt interese, dar și la nivelul societății foarte multă forță de muncă din aceste state merge și lucrează în Rusia unde nu au barieră de limbă. Există inclusiv la nivelul populației o percepție că apropierea lor de Rusia este justificată. În realitatea sunt interese politice foarte mari. Dincolo de faptul că suntem adversari, Rusia dorește o destabilizare a UE pentru a se asigura că nu ne apropiem geografic prea mult de ei”, consideră Renate Weber.
„Alianțele de ieri s-ar putea să nu mai fie alianțele de mâine”
În ceea ce priveșe extinderea NATO în zonă, europarlamentarul român a precizat că „toate aceste structuri suferă ele însele transformări”.
Situația mondială se schimbă. În sfârșit și Comisia Europeană a descoperit asta. La Starea Uniunii a spus-o exact în felul acesta Jean Claude Juncker: 'alianțele de ieri s-ar putea să nu mai fie alianțele de mâine'. Trebuie să fim evaluăm în permanență foarte bine și să fim pregătiți să facem față acestor provocări”, a concluzionat europarlamentarul român.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News