Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, se află în vizită oficială la Chişinău, luni şi marţi, la invitaţia viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, informează MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, se află în vizită oficială la Chişinău, luni şi marţi, la invitaţia viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, informează MAE.
Miniștrii apărării din NATO au pregătit la reuniunea din 15 iunie un acord de consolidare a apărării antiaeriene pe flancul estic al NATO.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 19.06.2023, că echipajele fregatei Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord și cargoului Pizhma au salvat pasagerii unei ambarcațiuni civile aflată în primejdie în Marea Mediterană, care avea arborate drapelele Germaniei și Greciei.
Un tribunal rus a decis luni desfăşurarea cu uşile închise a unui nou proces în care este inculpat opozantul încarcerat Alexei Navalnîi, care a anunţat în aceeaşi zi că lansează o "campanie electorală" pentru a-i convinge pe cetăţenii ruşi să se ridice împotriva războiului din Ucraina şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează Reuters şi CNN.
Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a declarat partidul pro-rus ”Șor” ca fiind neconstituțional.
Un vehicul submersibil folosit pentru a transporta turişti să vadă epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic, declanşând o misiune de căutare şi salvare.
Un atac militar rusesc împotriva Suediei nu poate fi exclus, potrivit unui raport al comisiei de apărare a parlamentului suedez care urmează să fie publicat luni.
Amenințările de acest tip sunt în creștere, spun oficialii NATO despre activitățile Rusiei pe mare. Alianța Nord-Atlantică a înființat o nouă unitate - un centru pentru a colecta informații și a proteja infrastructura subacvatică a țărilor occidentale.
Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit sâmbătă liderilor africani care doresc să medieze în războiul din Ucraina o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greșite. În planul de pace cu care au venit statele africane se vede mâna Beijingului și a fost deja respins în mare măsură de Kiev.
DefenseRomania a avut prilejul să participe în exclusivitate la o serie de prezentări derulate la unul dintre sediile companiei Thales, localizat în nordul Franței.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, trebuia să rămână în funcție până la sfârșitul lunii septembrie, dar a lăsat deschisă perspectiva ca mandatul său să fie prelungit. Se pare că summitul de la Vilnius, în loc să aprobe un nou șef al Alianței, are mari șanse să prelungească încă o dată mandatul lui Stoltenberg.
Miniştrii apărării din ţările NATO s-au reunit joi şi vineri la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privitoare la sprijinul pentru Ucraina şi la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei.
Miniștrii apărării din țările membre NATO nu au reușit, vineri, să ajungă la un acord asupra noilor planuri cu privire la modul în care Alianța va răspunde la un atac rusesc, iar un diplomat a învinuit Turcia pentru blocarea acestora, potrivit Reuters.
Înaltul Parchet din Kraljevo - un oraș din sudul Serbiei - a emis un ordin de investigații împotriva a trei polițiști kosovari arestați de forțele sârbe pe 14 iunie. Potrivit autorităților sârbe, aceștia sunt acuzați de producerea, deținerea și traficul ilegal de arme și explozibili.
Consumul de gaze al României se va dubla şi, la orizontul anilor 2027-2028, gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru consumul care va fi în ţara noastră, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
Ministerul rus al Justiţiei a lansat o anchetă în legătură cu un muzeu dedicat fostului preşedinte Boris Elţîn, bănuit că a acţionat ca posibil "agent străin", au relatat joi media de stat ruse citate de Reuters, potrivit Agerpres.
Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova o asistenţă macrofinanciară în valoare de 145 de milioane de euro, a anunţat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit Agerpres, care citează Deschide.md.
A avut loc inaugurarea oficială a modernului Aeroport Internațional de la Brașov din Transilvania.
Belarusul nu va ezita să folosească armele nucleare desfăşurate de Rusia pe teritoriul său dacă va fi atacat, a avertizat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat, marţi, în funcţia de prim-ministru pe Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, din coaliţia de guvernământ, în cadrul unui acord de rotaţie a premierilor, menit să asigure stabilitatea politică.
Liderii Franței, Germaniei și Poloniei s-au întâlnit luni la Paris pentru discuții axate pe sprijinul militar pentru contraofensiva Ucrainei, dar și pe viitoarele garanții de securitate care urmează să fie acordate țării, înainte de un summit NATO din iulie, scrie DW.
Statele Unite, împreună cu aliații, au efectuat, săptămâna trecută, un exercițiu naval de amploare în Pacificul de est.
Ministerul Apărării Naționale din Lituania a anunțat, pe 12.06.2023, că, în cursul săptămânii trecute, avioanele de vânătoare ale statelor membre NATO, care îndeplinesc misiuni de poliție aeriană în zona Mării Baltice, au fost ridicate în aer de 15 ori pentru a escorta diverse aeronave militare rusești.
Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO. Acesta e condus de Franța și se află constituit în România la Cincu.
Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat oficial demisia din fruntea Guvernului României.
În 2022, securitatea globală s-a deteriorat semnificativ, în comparație cu acum zece ani. Războaiele au devenit mai frecvente în lume, cheltuielile militare au crescut, iar problema securității alimentare s-a agravat, notează experții de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).Revenirea la fricile Războiului Rece: Numărul focoaselor nucleare ajunge aproape de cota 10 mii (Raport SIPRI)
În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei au în serviciu doar două astfel de baterii complete - Germania și Statele Unite fiind primele state care au anunțat furnizarea echipamentelor antiaeriene. Ulterior, s-a adăugat Olanda, care a ”lipit” elemente din Patriot (în special lansatoare și rachete) la sistemele furnizate de două state.
Institutul Italian pentru Studii Politice Internaționale a prezentat experiențele țărilor din Golf legate de introducerea armatei obligatorii pentru cetățeni pe parcursul unui deceniu.
La acest moment se consideră că un eventual eșec al contraofensivei ucrainene ar fi ușor de observat. Dacă aliniamentele de contact rămân relativ neschimbate sau Ucraina nu poate recuceri un oraș semnificativ, este de așteptat să apară voci care vor avea îndoieli cu privire la succesul acesteia, mai ales dacă ucrainenii pierd prea multe trupe, iar o mulțime de echipamente este distrusă.