Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Neagră, cheia pentru strategia României. Daniel Fîță (CE-SSSE): Putem deveni furnizor regional de securitate energetică dar cu condiția unor politici clare în interes național
News
Data actualizării:
Data publicării:
Marea Neagră. Un punct strategic nu doar pentru România, din perspectivă economică și energetică, dar și pentru întreaga regiune, martora unui război fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, conflict declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Foto: Forțele Navale Române
EXCLUSIV
Foto: Forțele Navale Române

Din perspectiva României și a resurselor pe care România le deține în Marea Neagră, importanța strategică a Mării Negre e colosală. Subiectul a fost abordat de DefenseRomania, într-un dialog cu prof. Daniel Fîță, președintele Centrului European STUDII STRATEGICE DE SECURITATE ENERGETICĂ (CE-SSSE).

În ceea ce privește securitatea energetică și posibilitatea ca țara noastră să devină un furnizor de energie în regiune, datorită resurselor uriașe de care dispune, un factor esențial în vor juca decidenții politici, inclusiv prin asigurarea securității la nivel regional și NATO. Expertul Daniel Fîță e de părere că asigurarea și creșterea securității energetice naționale, europene și NATO pot fi consolidate inclusiv prin înființarea Colegiului European de Securitate Energetică, a Autorității Naționale de Securitate Energetică, aflată direct în subordinea Președintelui României și Consiliului Suprem de Apărare al Țării, a unui Centru de Coordonare a Securității Energetice și înființarea de calificării profesionale.

Redăm integral interviul acordat publicației noastre de către președintele CE – SSSE, Șef lucr.dr.ing. DANIEL N. FÎȚĂ, Universitatea din Petroșani.

I. DefenseRomania: Ce reprezintă think tank-ul CE – SSSE și pe ce considerente v-ați înființat? 

Daniel Fîță: CE – SSSE reprezintă un think tank european născut din inițiativa unui grup de reprezentanți ai mediului universitar și de cercetare, mediului de afaceri, instituțiilor publice și societății civile cu activitate sau preocupări în domeniul securității și ingineriei energetice.

CE – SSSE a apărut din următoarele considerente:

* apariția tot mai frecventă a cazurilor de terorism energetic – black-out la nivel local, regional, național, european și global (ieșirea totală din funcțiune a unor subsisteme energetice sau a întregului Sistem Energetic European), precum și reziliența acestuia;

* folosirea energiei (în toate aspectele și dimensiunile ei) ca posibilă armă energetică sau instrument de presiune în scop de profitabilitate sau șantaj pe tot mapamondul;

* anumite infrastructuri critice energetice pot fi telecomandate de la mare distanță prin atacuri cibernetice sau pot fi ținta unor atacuri teroriste;

* vulnerabilitatea infrastructurilor critice duce la nealimentarea cu energie a consumatorilor și la declanșarea unor crize naționale și europene, prin faptul că toate sectoarele economiei depind de energie;

* crizele declanșate generează stările de dezechilibre societale și concomitent aduc daune extreme asupra securității naționale și europene, precum și asupra siguranței și bunăstării cetățeanului.

În acest context, Sistemul Energetic European, prin celelalte subsisteme aferente (resurse, rezerve și înmagazinare energetică, petrol, gaze naturale, minier, nuclear, energie electrică), devine obiectiv strategic de importanță europeană prin faptul că este un generator de infrastructuri critice europene și NATO și asigură accesul populației și societăților la energie.

II. DefenseRomania: Vorbim de cel mai important Think Tank din România care se axează pe studii strategice de securitate energetică; Care este misiunea voastră și ce obiective v-ați trasat?

2. Foto: Cent... (centrul-european---studii-strategice-de-securitate-energetica_13790100.jpg)

Foto: Centrul European - Studii Strategice de Securitate Energetică 

Daniel Fîță: Misiunea CE – SSSE este de a construi un viitor energetic sigur, sustenabil și rezilient pentru toți cetățenii Europei prin recomandări de politică publică națională și europeană, desfășurarea de cercetări fundamentale și aplicative, furnizarea de programe de instruire și formare, organizarea de evenimente și oferirea unei platforme de excelență pentru dialog și diseminare.  

CE – SSSE se dedică consolidării și promovării securității energetice europene printr-o abordare integrată care îmbină politica inclusivă, cercetarea inovativă, cooperarea interdisciplinară, multidisciplinară, transdisciplinară și educația activă. CE – SSSE își imaginează o Europă unde securitatea energetică este garantată pentru fiecare cetățean, o Europă unde interdependența energetică generează solidaritate, inovație și prosperitate durabilă, o Europă în care tehnologiile sustenabile și cooperarea transfrontalieră alimentează progresul și prosperitatea comunităților noastre.

CE – SSSE își propune să fie catalizatorul acestor transformări, pentru un viitor în care energia nu doar luminează căminele noastre, ci și înlătură negura incertitudinilor și neîncrederii între oameni, guverne și națiuni.

Obiectivul CE – SSSE  este să devină cel mai important pilon de cunoaștere și expertiză științifică europeană, prin elaborarea de studii strategice de securitate energetică pentru NATO, UE, Președintele României, Guvernului României și tuturor structurilor naționale cu atribuții de asigurare a securității energetice.

 

Securitatea energetică reprezintă o componentă vitală a securității naționale și internaționale în actualul context geopolitic

 

III. DefenseRomania: Ce reprezintă securitatea energetică din perspectiva CE – SSSE? 

Daniel Fîță: CE – SSSE consideră că securitatea energetică reprezintă o componentă vitală a securității naționale și internaționale în actualul context geopolitic, geoeconomic și tehnologic global, care asigură stabilitatea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă a societății moderne, fiind un pilon central al unei economii reziliente și competitive.

Securitatea energetică presupune nu numai garantarea accesului continuu la resursele de energie, dar și diversificarea surselor, reducerea dependențelor geopolitice și promovarea tehnologiilor sustenabile. Securitatea energetică reprezintă mai mult decât accesul la sursele de aprovizionare cu energie, este un ecosistem holistic complex de politici, strategii și tehnologii care asigură un viitor mai sigur și prosper pentru omenire.

Relațiile diplomatice, comerțul, drepturile omului și mediul sunt interconectate și influențează direct securitatea energetică, care necesită o colaborare fără precedent între guverne, industrie, cercetători și societatea civilă. CE – SSSE își propune să aibă un rol crucial în modelarea politicilor, direcționarea educației și cercetării și informarea publicului despre provocările și oportunitățile din domeniul securității energetice.

IV. DefenseRomania: După invadarea Ucrainei lucrurile au luat o turnură diferită în Europa în domeniul energetic prin ruperea brutală de gazul rusesc. Ce credeți că reprezintă în acest moment securitatea energetică pentru Uniunea Europeană?

4. Foto: Cent... (romania-energie_20938900.jpg)

Foto: Centrul European - Studii Strategice de Securitate Energetică 

 

Războiul dintre Rusia și Ucraina a complicat lucrurile

 

Daniel Fîță: Războiul dintre Ucraina și Federația Rusă a schimbat total poziția și politica UE față de energia provenită din est prin intermediul unor conducte magistrale de gaze naturale, lucru care a necesitat o altă abordare și orientare, prin faptul că energia a fost folosită ca armă energetică pentru unele state europene, fapt ce a generat creșterea intempestivă a energiei și implicit criza energetică la nivel global.

Nivelul de securitate energetică al Uniunii Europene este dat de capacitatea de a agrega resursele la nivel intern și de a câștiga și a-și menține accesul la resursele economice externe, iar orice întrerupere mai îndelungată a alimentării cu energie are efect negativ asupra creșterii economice, stabilității politice și bunăstării cetățenilor europeni. Securitatea energetică joacă un rol foarte important în securitatea economică a UE, din acest motiv ele trebuie privite în cel mai serios mod, iar neacordarea importanței securității energetice poate genera daune catastrofale cu efect de insecuritate și instabilitate, periclitând starea de bunăstare a UE. Pentru a avea o Uniune Europeană securizată energetic, trebuie să existe următoarele premise:

*explorarea și exploatarea tuturor zăcămintelor de hidrocarburi de la Marea Neagră, prin intermediul unor companii naționale pe cât posibil;

*orientarea către energia regenerabilă, stocarea și eficientizarea ei;

*promovarea culturii de raționalizare a energiei;

*existența, accesibilitatea și asigurarea (re)surselor finite de materii prime (petrol, gaze naturale, cărbune, hidrocarburi, uraniu, etc.) și regenerabile, suficiente și disponibile;

*acorduri internaționale comerciale clare și stabile privind accesul la aceste (re)surse finite de materii prime din import;

*stabilitatea prețurilor acestor (re)surse finite de materii prime;

*controlul rutelor de transport și distribuție și al alternativelor (re)surselor finite de materii prime;

*siguranța și securitatea transformării acestor (re)surse finite de materii prime în energie electrică;
acorduri comerciale clare și stabile privind schimbul comercial de energie electrică cu țările din Uniunea Europeană și externe;

*stabilitatea prețului energiei electrice;

*controlul rutelor de transport și distribuție al energiei electrice;

*accesibilitatea fiecărui consumator (casnic/industrial) la energia electrică;

*stoparea și eliminarea accidentelor de muncă și incidentelor tehnice din diferite cauze.

Securitatea energetică în cadrul Uniunii Europene trebuie să reprezintă o prioritate strategică, având în vedere dependența crescută de importurile de energie și nevoia de diversificare a surselor și resurselor energetice. Acesta este un domeniu esențial pentru asigurarea securității comune, consolidând poziția UE pe scena geopolitică și reconfirmând angajamentul său față de autonomia și interdependența energetică în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. 

 

Daniel Fîță: România poate deveni furnizor regional de securitate energetică dar cu condiția să avem politici clare, coerente, transparente și benefice interesului național

 

V. DefenseRomania: România dispune de resurse importante la Marea Neagră, având posibilitatea să devină un furnizor energetic pentru Europa de Est. Desigur, acest lucru intră în contradicție cu interesele Federației Ruse, în contextul în care Moscova ar avea un competitor. Însă credeți că poate România deveni un jucător energetic în regiune, inclusiv cu un rol determinant pentru Republica Moldova și Ucraina?

Daniel Fîță: Deoarece România deține resurse bogate de hidrocarburi la Marea Neagră, desigur că poate deveni furnizor regional de securitate energetică dar cu condiția să avem politici clare, coerente, transparente și benefice interesului național.

3. Photo sour... (marea-neagra-romania_66958000.png)

Foto: NSC

Pentru a avea securitate energetică extinsă, trebuie să continuăm și să creștem producția energiei electrice din surse regenerabile de energie dar și să păstrăm ca back-up, producerea din surse neregenerabile de energie (cărbune și gaze naturale), în contextul prevenirii unor crize energetice (black-out). Trebuie să investim masiv în realizarea de infrastructuri critice energetice noi sau să retehnologizăm cele existente și să stocăm energia electrică care are rol de acoperire a consumului intern în orele de vârf și de control al pieței de energie.

După cum se cunoaște Ucraina și Republica Moldova au fost conectate la sistemul energetic rusesc IPS/UPS (sistem atipic de tensiuni foarte și ultra înalte de transport față de sistemul european), dar o dată cu începerea războiului dintre Federația Rusă și Ucraina, sistemele energetice din Ucraina și Republica Moldova s-au conectat la sistemul european ENTSO-E, prin intermediul rețelelor noastre electrice, din cadrul Sistemului Energetic Național, prin intermediul Rețelei Electrice de Transport.

VI. DefenseRomania: S-a vorbit din februarie 2022 tot mai des de reziliență, inclusiv energetică. Azi, componenta energetică e strâns legată de cea militară. În contextul unor resurse uriașe de care dispunem, are România și o viziune strategică energetică și ce ne-ar lipsi în acest sens? 

Daniel Fîță: Se știe foarte bine că reziliența a devenit un factor hotărâtor în toate analizele de securitate extinsă a statelor moderne, de aceea statul român trebuie să creeze pârghii de acțiune către un sistem energetic sigur, securizat și mai ales rezilient, desigur cu o viziune națională, pragmatică și proactivă.

Desigur că România deține Strategia energetică a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, elaborată de Ministerul Energiei, care este o strategie bună cu condiția ca ea să fie corect implementată și cuantificată care generează stabilitate și siguranță energetică. CE – SSSE poate deveni un partener de încredere pentru Ministerul Energiei, găsind împreună căi și mijloace de comunicare care converg către securitate energetică și implicit națională.

 

Propuneri pentru decidenții noștri privind asigurarea unei securități energetice la nivel național, regional sau NATO

 

VII. DefenseRomania Aveți ceva propuneri pentru decidenții noștri privind asigurarea unei securități energetice la nivel național, regional sau NATO?

5. -imagine fara descriere- (strategic_black_sea_falls__04118200.jpg)

Daniel Fîță: CE – SSSE vine în interesul cetățeanului și bineînțeles a statului privind asigurarea și creșterea securității energetice naționale, europene și NATO, prin următoarele propuneri necesare și pragmatice:

*înființarea Colegiului European de Securitate Energetică, care vine în context occidental având ca sursă de inspirație instituții de învățământ superior europene și internaționale similare din țări membre UE/NATO și instituții de învățământ superior din România, precum: Colegiul European de Securitate și Apărare / European Security and Defence College, din cadrul Uniunii Europene; Colegiul European de Informații / Intelligence College in Europe, din cadrul Uniunii Europene; Colegiul Național de Apărare, din cadrul Universității Naționale de Apărare "Carol I"; Colegiul Național de Informații, din cadrul Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" și Colegiul Național de Afaceri Interne, din cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", conform creșterii calității sistemului de învățământ prin formarea continuă a resursei umane specializate pe domeniul energetic, punctului II.6. din Strategia energetică a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, elaborată de Ministerul Energiei;

*înființarea Autorității Naționale de Securitate Energetică, aflată direct în subordinea Președintelui României și Consiliului Suprem de Apărare al Țării, care să concentreze, monitorizeze, gestioneze și controleze tot lanțul energetic național, creând factori de stabilitate, siguranță, securitate și confort celui mai important și strategic sector industrial din România și pentru a putea face față oricând unor situații speciale de pandemie, criză sau de război;

*înființarea calificării profesionale (standard ocupațional) de Ofițer de Securitate Energetică, la Autoritatea Națională de Calificări;

*înființarea Centrului de Coordonare a Securității Energetice, în cadrul unei autorități a statului.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Destabilizarea R. Moldova: Transnistria se pregătește să ceară alipirea la Rusia în această lună
Rusia reacționează și denunță o încercare de stil „cowboy american” după ce Biden l-a numit pe Putin un „ticălos nebun”
MAE român l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București pentru a protesta împotriva represiunii politice din Rusia
Ana Cătăuță, discuții cu amiraul Rob Bauer privind apărarea colectivă. Europa accelerează procesul de transformare a armatelor
Cristian Pîrvulescu: „NATO e azi mult mai pregătită să facă față Rusiei”. Poate rezista regimul dispariției lui Putin în următorii 10 ani?
Continuă seria horror pentru aviația Rusiei: Un nou Su-34 a fost doborât, în timp ce un Su-35 a scăpat la limită după manevre ale pilotului
CSAT se reunește azi. Înzestrarea Armatei României, dar și războiul declanșat de Rusia, vor fi pe ordinea de zi
Ultimul hop înainte de aderare: Parlamentul ungar ar putea ratifica lunea viitoare intrarea Suediei în NATO
Misiune imposibilă? Armenia a pregătit o strategie pentru a scăpa de bazele militare rusești de pe teritoriul ei
Prezent în Cuba, Lavrov „sare la gâtul ordinii mondiale” și a SUA pe care o acuză de „hegemonie agresivă”
Premierul moldovean Dorin Recean declară că George Simion ”participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova”
Un război cu Rusia ar putea începe printre calotele de gheață. Arctica, noul obiectiv militar și economic al Rusiei, poate fi începutul unui război major
Comisia Europeană vrea să-și protejeze sediul cu un sistem anti-dronă
Ungaria nu va bloca noul pachet de sancțiuni anti-ruse
Șefa Comisiei ar dori înființarea postului de comisar european pentru apărare. Portofoliul ar putea merge către o țară din est
Dezastru pentru aviația rusă: Ucraina doboară încă două Suhoiuri moderne, inclusiv Su-35, cel mai promovat avion. Bilanțul după 2 zile e crunt
Berlinul s-a trezit la timp sau e deja prea târziu? Ministrul german al apărării: Două procente pentru apărare nu sunt suficiente, avem nevoie de mai mult
Zeci de ruși au fost condamnați la închisoare pe repede înainte pentru omagiul adus memoriei opozantului Aleksei Navalnîi
Biden acuză Congresul de inacțiune pentru pierderea Avdiivka
Un mare protest la Budapesta. Zeci de mii de oameni au ieșit în piață, după decizia controversată a fostului președinte ungar
Germania, al doilea stat care semnează un acord bilateral de securitate cu Ucraina. Urmează Franța
EXCLUSIV
Ambasadorul Israelului în România, dezvăluiri despre implicarea personalului UNRWA în masacru: Lideri importanți ai Hamas s-au infiltrat în Agenția ONU pentru refugiații palestinieni
Moartea lui Navalnîi cimentează frica în Rusia, iar Putin are două griji în minus
UE va încerca să ajute industria europeană de apărare, spune șefa Comisiei
A murit Alexei Navalnîi. Principalul opozant al lui Putin se afla închis din motive politice, de regimul de la Moscova
Comandantul Aviației SUA din Europa numește cele 5 obiective pentru ca aviația militară aliată să-și consolideze superioritatea
Anul 2024 va fi unul complicat pentru R. Moldova. Kremlinul pare hotărât să nu-i lase pe vecinii de peste Prut să-i scape printre degete
Ungaria este singura țară UE care blochează un alt pachet de sancțiuni anti-ruse și tergiversează aderarea Suediei la NATO. Concluzia vine de la sine

Ştiri Recomandate

Un propagandist rus enumeră podurile din Germania pe care Rusia le-ar putea lovi ca răspuns la un atac cu rachete germane Taurus asupra Podului Crimeei
Macron revine asupra iniţiativei trimiterii de forţe militare în Ucraina: Nu luptăm împotriva poporului rus și refuzăm să ne angajăm în logica escaladării
Italia va retrage sistemul SAMP/T Mamba dislocat temporar în Slovacia. Pro-rusul Robert Fico întreabă: „Cine va păzi centralele noastre nucleare”
Un semnal pentru Putin | Unde ar putea fi desfășurate forțele NATO în Ucraina dacă s-ar da curs iniţiativei lui Macron: Graniţele cu Transnistria şi Belarus sunt luate în calcul
Lipsa prafului de pușcă, o mare problemă în sprijinul Ucrainei. Țările din nord vin cu o alternativă la materia primă adusă din China
Un alt tanc M1 Abrams a fost distrus de ruşi în apropiere de Avdiivka (Foto/Video): Ucrainenii ar fi pierdut în total trei astfel de tacuri
Fost pilot american, mesaj pentru ucraineni: F-16 este o primadonă, este foarte sensibil și are nevoie de o întreținere deosebită
Trump poate candida la președinția SUA după o victorie spectaculoasă cu 9-0. Curtea Supremă obligă statul Colorado să-l repună pe buletine
„Aripa robot” a făcut primul zbor. Noua dronă XQ-67A a marcat în SUA trecerea la cea de-a doua generație de avioane de luptă colaborative
NATO continuă exercițiile militare până la Cercul Polar. „Dacă acum 2 ani mi-ai fi spus că prima vizită a președintelui finlandez va fi la un exercițiu NATO, nu aș fi crezut”
Surpriză într-un program hipersonic anunțat ca anulat. SUA au publicat o imagine cu o rachetă hipersonică AGM-183 sub aripa unui bombardier B-52
Ministerul britanic al apărării: Pierderile Rusiei în Ucraina nu au fost niciodată atât de mari. Bilanțul, mai negru chiar și decât cel înregistrat la Bahmut
GUR ucrainean a lovit un pod de cale ferată de lângă Samara, Rusia
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Serviciile secrete ucrainene spun că au spart serverele Ministerului rus al Apărării
SUA au testat apărarea Europei cu bombardiere strategice B-1B. Toate scenariile au fost luate în calcul, inclusiv un atac nuclear surpriză
Netanyahu: Israelul nu va capitula în fața cererilor delirante ale Hamas
Continuă negocierile de pace în Fâșia Gaza, se așteaptă un răspuns din partea Hamas
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Berlinul se află într-o situație incomodă, a spus ministrul apărării: „Putin vrea să destabilizaze Germania”
Nikki Haley a obținut prima victorie în fața lui Donald Trump însă decalajul rămâne unul uriaș
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Surprinzător sau nu, și viitoarele fregate olandeze cu capacități de apărare hipersonică ar putea fi construite în România
Israelul a acceptat un armistițiu de 6 săptămâni în Gaza mai mult pentru SUA. Mingea e în terenul grupării teroriste Hamas
Maia Sandu, despre aderarea R. Moldova la UE: Avem mult de muncă, dar împreună putem depăși orice obstacol
Cum a penetrat Rusia o convorbire între înalți generali germani ai Bundeswehr. Radu Carp: Rușii se tem de rachetele Taurus mai mult decât orice
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală Yars pentru a-i testa caracteristicile, o premieră în 2024 (Video). Rușii se laudă cu o rază de acțiune de 11.000 km
Chinezii testează portavionul Liaoning, momentan cu machete J-35. China e optimistă că modificarea navelor va integra avioanele
Germania susține că vor exista „consecințe drastice” după scandalul interceptărilor generalilor nemți de Rusia
Trump a câștigat și în Missouri și Michigan și e aproape sigur că-l va înfrunta din nou pe Biden. „Super Tuesday” va aduce cel mai probabil înfrângerea finală pentru Nikki Haley
Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
pixel