Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum și când s-a activat Rețeaua S la Revoluție. „Securiștii noștri”, lupte de gherilă împotriva Armatei după 22 decembrie 1989?
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
„Cine a tras în noi, după 22?” e una din marile întrebări care nu-și găsesc răspunsul în Revoluția română din Decembrie 1989, în ciuda unui rechizitoriu extrem de vast făcut public de Parchetul Militar. Problema securiștilor, care s-au activat după arestarea lui Nicolae Ceaușescu, cu scopul readucerii acestuia la putere, așa numita Rețea S, rămâne deschisă.
Revoluția din Decembrie 1989. Sursă foto: Wiki Commons, autor Urbán Tamás
EXCLUSIV
Revoluția din Decembrie 1989. Sursă foto: Wiki Commons, autor Urbán Tamás

Dacă morții dinainte de 22 decembrie 1989 au căzut la ordinele directe ale lui Nicolae Ceaușescu, lucru evidențiat cât se poate de clar și din stenogramele ședinței CPEx a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, din 17 decembrie 1989, peste 800 de oameni au murit după ce Nicolae Ceaușescu a fost deposedat de putere, deci după 22 decembrie 1989, ora 12:06, când Ceaușescu părăsește sediul puterii, cu un elicopter ce a decolat de pe Comitetul Central (CC).

 

„Cine a tras în noi, după 22?”

 

2. Decembrie ... (revolutie-decembrie-1989-revolutionari_33262700.jpg)

Decembrie 1989: Revoluția română

În rechizitoriul Parchetului Militar se precizează că cei căzuți după 22 decembrie sunt victimele unei lupte fratricide, cauzată de o diversiune militară, pusă la cale în special prin Direcția de Informații a Armatei (DIA), de noua conducere politică cu scopul de a crea un dușman fictiv iar liderii militari care au participat la represiunea de dinainte de 22 decembrie să evite tragerea la răspundere.

Parchetul Militar precizează că nu au existat așa-zișii teroriști, cu alte cuvinte unități speciale ale DSS (Departamentul Securității Statului), care au încercat eliberarea lui Nicolae Ceaușescu.

Istoricul Andrei Ursu, autor al mai multor studii de cercetare, are o altă opinie. Andrei Ursu precizează că studiile, care s-au concretizat în mai multe volume, precum „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989” sau „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989”, prezintă dovezi și mărturii ale implicării Securității în luptele de după 22 decembrie, prin diversiune și lupte de gherilă urbană, inclusiv împotriva Armatei.

„Noi am publicat o serie de documente, mărturii pe care le-am avut la dispoziție până în 2018, inclusiv documente ale Securității de la CNSAS, documente ce vorbeau de o luptă de rezistență a Securității pe teritoriul vremelnic ocupat. Era de fapt viziunea lui Nicolae Ceaușescu de a încerca revenirea la putere printr-un război hibrid și o luptă de gherilă urbană, prin care să creeze teroare în rândul populației, în cazul unei revolte populare de genul celei de la Brașov din 1987, la care ar putea fraterniza și Armata română. Ei știau foarte bine starea de spirit din rândul Armatei care nu era pe placul lor. (...) Suspiciunea lui Ceaușescu față de Armată era cunoscută și era profundă”, arată Andrei Ursu, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania.  

 „Ați numit-o probabil bine, Rețeaua S, aceasta e și presupunerea noastră. Ei între ei se numeau „rezistenți”” - Andrei Ursu

„Era rețeaua pregătită pentru cazul în care Nicolae Ceaușescu ar fi fost înlăturat de la putere de o revoltă populară la care s-ar ralia Armata. Fără fraternizarea Armatei cu revolta populară nu se punea problema pierderii puterii”, precizează Andrei Ursu. 

 

Să nu confundăm. Rețeaua S, adică „securiștii noștri”, nu e Rețeaua R, care implica rezistența în spatele frontului în cazul unui război, inclusiv prin implicarea Armatei, rețea care însă nu s-a activat la Revoluție

 

4. -imagine fara descriere- (revolutie-decembrie-1989-romania_43272600.jpg)

Cercetătorul Andrei Ursu precizează diferențele dintre Rețeaua R și ceea ce numim Rețea S, care implica luptă inclusiv împotriva Armatei, o luptă asimetrică, fapt pentru care unitățile de elită ale acestei rețele ale Securității erau antrenate pentru diversiune, panică, lupte de gherilă urbană, etc, în scopul recăpătării puterii.

„Rețeaua S este o prelungire a structurii Rețeaua R. În fond Rețeaua R era destinată unui atac extern, care ar fi trebuit să rămână în spatele frontului, rețea pe care au avut-o multe state comuniste sau occidentale. Nu a inventat Nicolae Ceaușescu această Rețea R de rezistență pe teritoriul vremelnic ocupat de un inamic extern, dar nici Rețeaua S care era o prelungire de fapt a rețelei principale și li se spunea tot „rezistenți”.

Securiștii îi numeau între ei pe cei din Rețeaua S ca „securiștii noștri”.  Avem astfel de documente la CNSAS. Șefii Securității erau hotărâți în 19-20 decembrie, când și-au dat seama ce s-a întâmplat la Timișoara și că au pierdut orașul. Ei au avut presupunerea că Ceaușescu poate pierde puterea dacă ceea ce s-a întâmplat la Timișoara se generalizează. (...) Se pregăteau de lupta de rezistență. În agendele de luptă ei scriu „rezistenții noștri”, „luptătorii noștri”, cu referire la o formațiune de elită, această Rețea S. Ei erau pregătiți pentru a-și da viața pentru comandantul suprem în misiunea de maximă importanță care urma să aibă loc în următoarele zile.

Acestea erau planurile începând din data de 18 decembrie. Prima notă a fost inclusiv în Scânteia Tineretului, celebrul articol care a fost un semnal de punere în gardă a Rețelei S. Această luptă nu mai conținea și elemente ale Armatei. Nu era rețeaua R care întrunea și contingente ale Armatei române ce rămâneau în spatele frontului pentru sabotaj și rezistență împotriva dușmanului extern, care nu s-a activat și care oricum nu era foarte bine pregătită”, precizează Andrei Ursu.

Procesul de identificare a acestor luptători și, ulterior procesul de mistificare, au fost cauzate și de faptul că în ianuarie 1990, noua conducere politică a României a făcut un pact cu structurile fostei securității, arată Andrei Ursu.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care cercetătorul Andrei Ursu vorbește despre Revoluția din Decembrie 1989, Rețeaua S și cine au fost teroriștii

Youtube video image

 

Rețeaua S a fost implicată și în represiunea de dinainte de 22 decembrie 1989

 

5. Decembrie ... (revolutie-decembrie-1989-steag_63317800.jpg)

Așa-zisa Rețea S a fost implicată nu doar în represiunea de dinainte de 22 decembrie, dar și în luptele de după 22 decembrie, când de data aceasta s-a activat după ce Armata a fraternizat cu revoluționarii. 

Mărturiile civililor, militarilor din dispozitive, sunt sute de astfel de mărturii, care spun că a existat o diversiune, o acoperire a focurilor de armă letale, care au țintit în cap sau în inimă. În momentul în care Armata trăgea focuri de avertisment (n.r. - înainte de 22 decembrie), Securitatea trăgea țintit. Le-am putea spune prototeroriști. Un cercetător de la noi, Dumitru Lăcătușu, a propun acest termen care mi se pare rezonabil.

S-a tras disimulat din mașini Dacia albe sau Aro în mișcare, din poduri de case, din etaje superioare ale cădirilor unde erau manifestații, din Hotel Intercontinental în noaptea de 21 spre 22 decembrie. S-a întâmplat același lucru ca la Timișoara. Trăgători specializați au tras disimulat, ei nu urmăreau decât să creeze panică, teroare ca lumea să părăsească strada și să se retragă, dar și să externalizeze vinovăția către Armată.

Au fost nenumărate cazuri în care Armata trăgea focuri în plan vertical sau la 45 de grade, deodată cădeau oameni. Manifestanții surprinși vedeau trasoare în sus, dar în același timp erau oameni împușcați în jurul lor. Sunt mărturii masive și covârșitoare astfel de cazuri. Aceeași oameni au tras și după 22 decembrie, dar de această dată și împotriva Armatei, când Armata a fraternizat cu revolta populară”, mai arată Andrei Ursu.

Rechizitoriul Parchetului Militar nu precizează nimic de implicarea Securității în represiunea de după 22 decembrie 1989, precizând că după arestarea lui Nicolae Ceaușescu Securitatea a depus armele iar comunicațiile Securității au fost tăiate complet încă din 22 decembrie.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă

Ştiri Recomandate

Călin Gerogescu și Elena Lasconi
BREAKING NEWS
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din România. Ciolacu: Singura soluție corectă / Lasconi: Statul român a eșuat să apere democrația
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
România are vehicule Dagor mici, dar înarmate până în dinți. De ce noile vehicule ale forțelor speciale române au un nivel minim de protecție
U.S. Air Force amână decizia asupra programului NGAD, menit să înlocuiască flota de F-22 Raptor, trecând responsabilitatea către administrația Trump
Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Comisia Europeană somează TikTok să trimită, în 24 de ore, clarificari despre sprijinul acordat lui Călin Georgescu
Cazul ''Spy Cell'': O reţea de spionaj cu ramificaţii în Bulgaria a acţionat la îndemnul Rusiei, vizate fiind şi sistemele Patriot din Germania
Garanții de securitate NATO pentru Ucraina: Cum și de ce Kievul și-a schimbat poziția în relațiile cu Alianța
Rusia atacă Siria și de pe mare din Mediterană. Un submarin și două fregate au lovit cu rachete de croazieră Kalibr
În ciuda cererii ridicate, vânzările industriei europene de apărare au dificultăți în a înregistra o creștere: Majoritatea companiilor produc „sisteme de arme complexe”
Siria, terenul de încercare al Kremlinului pentru războiul din Ucraina: De la rotația generalilor, la testarea de noi arme rusești
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Rebelii sirieni au capturat orașul-cheie Hama. Armata lui Assad a reușit să fugă
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Desecretizarea documentelor CSAT: Ministerul Afacerilor Externe a informat aliaţii României cu privire la tentativele de interferenţe externe în campania electorală
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Avioanele ucrainene Su-25 au fost adaptate pentru a lansa bombe franceze AASM Hammer
Statele Unite, ingrijorate de implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze alegerile din România
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Dacă vrem pace în Ucraina, militarii ucraineni ar trebui să fie bine echipaţi pentru a se impune pe câmpul de luptă și la masa negocierilor
Bătrânele avioane A-10 Warthog ale U.S. Air Force îşi fac resimţită prezența în Siria, în luptă cu milițiile afiliate Iranului (Video)
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
General Atomics a primit un contract pentru dezvoltarea unui proiectil cu o rază de acțiune de 150 de kilometri
Agentul „Alice”. O rusoaică din New York, acuzată că a mințit cu privire la legăturile sale cu FSB: A participat constant la evenimente anti-Putin la ordinul spionajului rusesc
Pentru a menține capacitățile de descurajare, statele membre NATO trebuie să cheltuiască pe viitor peste 2% din PIB pentru apărare
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall au încheiat un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri Leopard 2A4. Blindatele vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
pixel