Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum și când s-a activat Rețeaua S la Revoluție. „Securiștii noștri”, lupte de gherilă împotriva Armatei după 22 decembrie 1989?
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
„Cine a tras în noi, după 22?” e una din marile întrebări care nu-și găsesc răspunsul în Revoluția română din Decembrie 1989, în ciuda unui rechizitoriu extrem de vast făcut public de Parchetul Militar. Problema securiștilor, care s-au activat după arestarea lui Nicolae Ceaușescu, cu scopul readucerii acestuia la putere, așa numita Rețea S, rămâne deschisă.
Revoluția din Decembrie 1989. Sursă foto: Wiki Commons, autor Urbán Tamás
EXCLUSIV
Revoluția din Decembrie 1989. Sursă foto: Wiki Commons, autor Urbán Tamás

Dacă morții dinainte de 22 decembrie 1989 au căzut la ordinele directe ale lui Nicolae Ceaușescu, lucru evidențiat cât se poate de clar și din stenogramele ședinței CPEx a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, din 17 decembrie 1989, peste 800 de oameni au murit după ce Nicolae Ceaușescu a fost deposedat de putere, deci după 22 decembrie 1989, ora 12:06, când Ceaușescu părăsește sediul puterii, cu un elicopter ce a decolat de pe Comitetul Central (CC).

 

„Cine a tras în noi, după 22?”

 

2. Decembrie ... (revolutie-decembrie-1989-revolutionari_33262700.jpg)

Decembrie 1989: Revoluția română

În rechizitoriul Parchetului Militar se precizează că cei căzuți după 22 decembrie sunt victimele unei lupte fratricide, cauzată de o diversiune militară, pusă la cale în special prin Direcția de Informații a Armatei (DIA), de noua conducere politică cu scopul de a crea un dușman fictiv iar liderii militari care au participat la represiunea de dinainte de 22 decembrie să evite tragerea la răspundere.

Parchetul Militar precizează că nu au existat așa-zișii teroriști, cu alte cuvinte unități speciale ale DSS (Departamentul Securității Statului), care au încercat eliberarea lui Nicolae Ceaușescu.

Istoricul Andrei Ursu, autor al mai multor studii de cercetare, are o altă opinie. Andrei Ursu precizează că studiile, care s-au concretizat în mai multe volume, precum „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989” sau „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989”, prezintă dovezi și mărturii ale implicării Securității în luptele de după 22 decembrie, prin diversiune și lupte de gherilă urbană, inclusiv împotriva Armatei.

„Noi am publicat o serie de documente, mărturii pe care le-am avut la dispoziție până în 2018, inclusiv documente ale Securității de la CNSAS, documente ce vorbeau de o luptă de rezistență a Securității pe teritoriul vremelnic ocupat. Era de fapt viziunea lui Nicolae Ceaușescu de a încerca revenirea la putere printr-un război hibrid și o luptă de gherilă urbană, prin care să creeze teroare în rândul populației, în cazul unei revolte populare de genul celei de la Brașov din 1987, la care ar putea fraterniza și Armata română. Ei știau foarte bine starea de spirit din rândul Armatei care nu era pe placul lor. (...) Suspiciunea lui Ceaușescu față de Armată era cunoscută și era profundă”, arată Andrei Ursu, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania.  

 „Ați numit-o probabil bine, Rețeaua S, aceasta e și presupunerea noastră. Ei între ei se numeau „rezistenți”” - Andrei Ursu

„Era rețeaua pregătită pentru cazul în care Nicolae Ceaușescu ar fi fost înlăturat de la putere de o revoltă populară la care s-ar ralia Armata. Fără fraternizarea Armatei cu revolta populară nu se punea problema pierderii puterii”, precizează Andrei Ursu. 

 

Să nu confundăm. Rețeaua S, adică „securiștii noștri”, nu e Rețeaua R, care implica rezistența în spatele frontului în cazul unui război, inclusiv prin implicarea Armatei, rețea care însă nu s-a activat la Revoluție

 

4. -imagine fara descriere- (revolutie-decembrie-1989-romania_43272600.jpg)

Cercetătorul Andrei Ursu precizează diferențele dintre Rețeaua R și ceea ce numim Rețea S, care implica luptă inclusiv împotriva Armatei, o luptă asimetrică, fapt pentru care unitățile de elită ale acestei rețele ale Securității erau antrenate pentru diversiune, panică, lupte de gherilă urbană, etc, în scopul recăpătării puterii.

„Rețeaua S este o prelungire a structurii Rețeaua R. În fond Rețeaua R era destinată unui atac extern, care ar fi trebuit să rămână în spatele frontului, rețea pe care au avut-o multe state comuniste sau occidentale. Nu a inventat Nicolae Ceaușescu această Rețea R de rezistență pe teritoriul vremelnic ocupat de un inamic extern, dar nici Rețeaua S care era o prelungire de fapt a rețelei principale și li se spunea tot „rezistenți”.

Securiștii îi numeau între ei pe cei din Rețeaua S ca „securiștii noștri”.  Avem astfel de documente la CNSAS. Șefii Securității erau hotărâți în 19-20 decembrie, când și-au dat seama ce s-a întâmplat la Timișoara și că au pierdut orașul. Ei au avut presupunerea că Ceaușescu poate pierde puterea dacă ceea ce s-a întâmplat la Timișoara se generalizează. (...) Se pregăteau de lupta de rezistență. În agendele de luptă ei scriu „rezistenții noștri”, „luptătorii noștri”, cu referire la o formațiune de elită, această Rețea S. Ei erau pregătiți pentru a-și da viața pentru comandantul suprem în misiunea de maximă importanță care urma să aibă loc în următoarele zile.

Acestea erau planurile începând din data de 18 decembrie. Prima notă a fost inclusiv în Scânteia Tineretului, celebrul articol care a fost un semnal de punere în gardă a Rețelei S. Această luptă nu mai conținea și elemente ale Armatei. Nu era rețeaua R care întrunea și contingente ale Armatei române ce rămâneau în spatele frontului pentru sabotaj și rezistență împotriva dușmanului extern, care nu s-a activat și care oricum nu era foarte bine pregătită”, precizează Andrei Ursu.

Procesul de identificare a acestor luptători și, ulterior procesul de mistificare, au fost cauzate și de faptul că în ianuarie 1990, noua conducere politică a României a făcut un pact cu structurile fostei securității, arată Andrei Ursu.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care cercetătorul Andrei Ursu vorbește despre Revoluția din Decembrie 1989, Rețeaua S și cine au fost teroriștii

 

Rețeaua S a fost implicată și în represiunea de dinainte de 22 decembrie 1989

 

5. Decembrie ... (revolutie-decembrie-1989-steag_63317800.jpg)

Așa-zisa Rețea S a fost implicată nu doar în represiunea de dinainte de 22 decembrie, dar și în luptele de după 22 decembrie, când de data aceasta s-a activat după ce Armata a fraternizat cu revoluționarii. 

Mărturiile civililor, militarilor din dispozitive, sunt sute de astfel de mărturii, care spun că a existat o diversiune, o acoperire a focurilor de armă letale, care au țintit în cap sau în inimă. În momentul în care Armata trăgea focuri de avertisment (n.r. - înainte de 22 decembrie), Securitatea trăgea țintit. Le-am putea spune prototeroriști. Un cercetător de la noi, Dumitru Lăcătușu, a propun acest termen care mi se pare rezonabil.

S-a tras disimulat din mașini Dacia albe sau Aro în mișcare, din poduri de case, din etaje superioare ale cădirilor unde erau manifestații, din Hotel Intercontinental în noaptea de 21 spre 22 decembrie. S-a întâmplat același lucru ca la Timișoara. Trăgători specializați au tras disimulat, ei nu urmăreau decât să creeze panică, teroare ca lumea să părăsească strada și să se retragă, dar și să externalizeze vinovăția către Armată.

Au fost nenumărate cazuri în care Armata trăgea focuri în plan vertical sau la 45 de grade, deodată cădeau oameni. Manifestanții surprinși vedeau trasoare în sus, dar în același timp erau oameni împușcați în jurul lor. Sunt mărturii masive și covârșitoare astfel de cazuri. Aceeași oameni au tras și după 22 decembrie, dar de această dată și împotriva Armatei, când Armata a fraternizat cu revolta populară”, mai arată Andrei Ursu.

Rechizitoriul Parchetului Militar nu precizează nimic de implicarea Securității în represiunea de după 22 decembrie 1989, precizând că după arestarea lui Nicolae Ceaușescu Securitatea a depus armele iar comunicațiile Securității au fost tăiate complet încă din 22 decembrie.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'

Ştiri Recomandate

Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
pixel