La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, din judeţul Galaţi, se derulează, începând de astăzi, un important exerciţiu militar internaţional, relatează RadioRomânia.
La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, din judeţul Galaţi, se derulează, începând de astăzi, un important exerciţiu militar internaţional, relatează RadioRomânia.
Conflictul din Ucraina ar putea fi soluționat dacă Kievul ar opta din nou pentru statutul său neutru, dacă s-ar recunoaște „noile realități teritoriale” și s-ar declara limba rusă ca limbă de stat, după cum a declarat adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin într-un interviu publicat sâmbătă în presa rusă.
Preşedintele turc în funcţie Recep Tayyip Erdogan conduce cu o diferenţă de peste cinci procente în faţa contracandidatului său Kemal Kiliçdaroglu, după numărarea a peste 90% din buletinele de vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale, potrivit rezultatelor parţiale comunicate de agenţia oficială de presă Anadolu, citată AFP şi Reuters.
O analiză publicată de platforma "The New Arab" evidențiază rolul în creștere al Indiei în Orientul Mijlociu, prin intensificarea cooperării cu aliații tradiționali ai SUA din regiune, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel și Egipt, precum și încercările Washingtonului de a profita de acest impuls și de a-l transforma într-un instrument de rezistență la escaladarea influenței chineze în regiune.
Conflictul dintre Iranul șiit și fundamentaliștii suniți talibani, care conduc Afganistanul, se intensifică. După ciocniri transfrontiere, care au făcut mai mulți morți, unul dintre liderii regionali ai talibanilor a publicat un videoclip în care amenință că va marșălui până în Teheran. Tensiunile dintre cele două țări musulmane au escaladat din cauza disputelor privind accesul la resursele de apă.
Președintele Joe Biden și președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, au convenit, în principiu, să ridice plafonul datoriei SUA. Dacă democrații și republicanii nu ar ajunge la un acord, SUA s-ar confrunta cu un default, iar o incapacitate de plată a Statelor Unite ar avea consecințe teribile pentru economia globală.
Președintele belarus Alexander Lukașenko ar fi fost dus la Spitalul Clinic Central din Moscova după o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin. Medicii spun că starea lui este critică, susține opoziția belarusă.
Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (05 GMT) în Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, informează agenţiile de presă internaţionale.
Șapte companii rusești supuse sancțiunilor SUA, printre care și un producător de elicoptere militare utilizate în războiul cu Ucraina, vor lua parte la întâlniri extinse în Arabia Saudită săptămâna viitoare, ca parte a unei misiuni comerciale pentru a stimula cooperarea bilaterală dintre Riad și Moscova.
Ministerul german al Apărării a anunțat pe 26 mai că va transfera sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Slovacia în Lituania, ca parte a eforturilor de asigurare a securității summitului NATO pe care țara baltică îl va găzdui în iulie.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Președintele sârb Aleksandar Vučić a ordonat vineri Armatei sârbe să-și ridice pregătirea de luptă la cel mai înalt nivel și să-și mute trupele mai aproape de granița cu Kosovo, după ce protestatarii și poliția s-au ciocnit în nordul Kosovo din cauza asumării mandatului de către noii primari după alegerile boicotate.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, context în care s-a discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, informează MAE român.
În perioada 22-26 mai, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, în parteneriat cu Institutul pentru strategie și studii de război din Danemarca, a organizat conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.
Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul vizitei de stat a acestuia în România, discuţiile fiind axate pe continuarea dezvoltării cooperării în plan bilateral şi în contextul UE şi NATO.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
Armenia este pregătită să recunoască enclava Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului, dacă autorităţile de la Baku se angajează să garanteze securitatea populaţiei de etnie armeană din această regiune montană, transmit agenţia de presă de stat rusă TASS şi canalul Telegram "Ostorojno, novosti!", citându-l pe premierul armean Nikol Paşinian, informează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o întrevedere cu omologul său slovac, Miroslav Wlachovsky, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, transmite MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), context în care a accentuat necesitatea continuării izolării internaţionale a Rusiei şi a susţinut adoptarea cât mai rapidă a celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa statului agresor, transmite MAE.
"Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă", a declarat duminică preşedinta Maia Sandu în deschiderea mitingului "Moldova Europeană" de la Chişinău, relatează RadioChisinau.md.
Potrivit oficialilor din Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a epuizat mare parte din stocul de rachete , iar industria rusă s-ar părea că nu reușește să țină pasul cu nivelul consumului de muniție, în special în cazul rachetelor care încorporează un nivel ridicat de tehnologie.
Așa cum arăta acum câteva luni și publicația Foreign Policy, în geopolitică, rare sunt momentele când o schimbare tectonică se observă în momentul în care se produce. Războiul din Ucraina este, alături de căderea Zidului Berlinului sau atacurile de la 11 septembrie, una dintre puținele excepții.
Agresiunea militară din estul Europei, coroborată cu relația strânsă dintre Rusia și China, au fost motive suficiente pentru ca Japonia să ia o decizie care, în sine, marchează un punct de cotitură, și care o va transforma într-un actor geopolitic major.
În perioada 21 mai - 2 iunie, Kosovo va găzdui exercițiul internațional în regiunea balcanică, "Defender Europe 23". Colonelul, Ejup Maqedonci, din cadrul Forțelor de Securitate din Kosovo (FSK), în emisiunea "Lajmet e Fundit" a televiziunii kosovare RTK, a declarat că "Defender Europe '23" este un exercițiu desfășurat de Armata Statelor Unite pentru Europa și Africa, la care vor participa diverse țări NATO, dar și țări din Europa și Africa.
Războiul din Ucraina împotriva forţelor ruseşti oferă lecţii Taiwanului, arătând cum o armată mai mică poate rezista unei forţe mai mari, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, transmite Agepres, care citează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin, a prezidat, luni, 15 mai, reuniunea Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse în cadrul căreia au fost analizate relaţiile dintre Rusia şi statele ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, CSI.
Aeronave de luptă de generația a cincea, F-22 Raptor, ale Aviaței SUA au fost dislocate la baza aeriană Amari din Estonia, la aproximativ 200 de km de spațiul aerian al Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că se așteaptă ca aliații să cadă de acord asupra unui program multianual pentru a ajuta Ucraina să îndeplinească standardele alianței la următoarea întâlnire de la Vilnius.
DefenseRomania vă invită să urmăriți luni, 15 mai 2023, de la ora 12.00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministerul de Externe al Africii de Sud l-a convocat vineri pe ambasadorul SUA din cauza acuzațiilor pe care le-a făcut cu o zi mai devreme, potrivit cărora statul african a furnizat Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina.