Cererea de petrol rusesc nu scade, iar India are un rol hotărâtor în asta.
Cererea de petrol rusesc nu scade, iar India are un rol hotărâtor în asta.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a anulat vineri participarea personală la mitingurile de campanie electorală pentru a treia zi consecutiv din cauza unei boli.
La Centrul Militar Internațional de la Moscova a avut loc un eveniment solemn dedicat împlinirii a 20 de ani de la înființarea Statului Major Comun al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.
Ministerul ungar al Apărării a anunțat joi prin agenția MTI că președinta Ungariei Katalin Novak l-a demis pe șeful Statului Major General, Romulusz Ruszin-Szendi.
Presa speculează că demiterea, care are efect imediat, ar putea fi legată de difuzarea unui videoclip care arată elicoptere franceze cu destinația Ucraina care decolează de pe aeroportul Gyor. Între timp, guvernul maghiar refuză cu obstinație să ofere ajutor militar țării vecine, poziție pe care o menține încă de la începutul războiului din Ucraina.
Rusia va spori capacitatea de luptă a bazelor sale militare din Kârgâzstan și Tadjikistan, a anunțat vineri ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la New Delhi, India, la o întâlnire a miniștrilor apărării din țările Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO).
Compania britanică MBDA, unul din jucătorii importanți ai industriei europene de apărare, care produce și sisteme de rachete, semnează un acord de 2,37 miliarde de dolari cu Polonia pentru livrarea de rachete CAMM și iLaunchers pentru programul polonez PILICA+ de modernizare a apărării aeriene.
Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, actualul vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a lansat un atac la adresa autorităţilor de la Chişinău ca urmare a declaraţiei prim-ministrului moldovean Dorin Recean, conform căreia mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv actualul preşedinte rus Vladimir Putin, ar avea interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Agerpres, care citează portalul Deschide.md.
Pe 25 aprilie, în Camera Reprezentanților din SUA a fost depus un proiect de rezoluție prin care se propune ca Statele Unite să susțină victoria totală a Ucrainei asupra Rusiei în teritoriile ucrainene.
Liderul prorus al socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a promis în cadrul unei întâlniri electorale cu locuitorii din Comrat - centrul administrativ al Găgăuziei - că, dacă va ajunge cândva din nou preşedinte, îl va aduce în vizită în Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia pe preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează Jurnal.md.
Expertul armean Benyamin Poghosyan atrage atenția că Armenia are un potențial uriaș de a deveni un exportator de energie regenerabilă către UE. Și, participarea Armeniei într-un proiect energetic în Marea Neagră, din care face parte și România, ar putea aduce stabilitatea și pacea în Caucaz.
Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost desemnat drept șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EUPM - EU Partnership Mission).
După ce secretarul-adjunct al Trezoreriei SUA, Elizabeth Rosenberg, a zburat, pe 25 aprilie, la Astana și a avertizat cu privire la un risc tot mai mare de sancțiuni secundare, Kazahstanul a anunțat condiții mai dure pentru cetățenii ruși la efectuarea tranzacțiilor financiare.
Președintele Republicii Moldova a acuzat Rusia de imixtiune în treburile interne ale țării sale, în ajunul alegerilor regionale.
Aliaţii NATO şi partenerii lor au furnizat Ucrainei 230 de tancuri de luptă şi 1.550 de vehicule blindate pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă şi să-şi recucerească teritoriul, a anunţat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Rador, care citează AFP.
Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit relevanţa inclusiv pentru coordonarea transatlantică şi unitatea aliată, în special în actualul context de securitate, a declarat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, miercuri, transmite MApN.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus care sunt cele cinci concluzii principale, după mai bine de un an de război pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin decisese încă din februarie-martie 2021 că va ataca Ucraina. Potrivit interlocutorilor portalului independent rus Vjorstka, motivul lui Putin era în mare măsură un fel de resentiment personal si dorința sa de răzbunare.
"Orice reconstrucție a Ucrainei trebuie să prevadă că Rusia plătește pentru ceea ce a distrus. Italia dorește să identifice cele mai potrivite instrumente financiare pentru a pune bazele reconstrucției", a adeclarat ministrul de externe italian Antonio Tajani.
Președintele chinez Xi Jinping a avut o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează postul de televiziune chinez CGTN.
Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Kraner, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat miercuri că nu poate să ofere o dată privind aderarea României la Spaţiul Schengen.
Ucraina a primit din Marea Britanie obuze perforante cu uraniu sărăcit, a anunțat subsecretarul ministerului Apărării al Marii Britanii, James Heappey.
Republica Moldova este, în mod sigur, cel mai vulnerabil stat din Europa, din punct de vedere securitar, fapt conștientizat și de către oficialii de la Chișinău, care încearcă în ultimele luni să crească capacitatea de apărare a țării.
După declanșarea așa-numitei “operații militare speciale” a Rusiei în Ucraina, au apărut o serie de prognoze privind evoluția evenimentelor, care au mers până la împărțirea țării. Dacă în faza inițială a războiului ucrainean astfel de idei păreau cumva nerealiste, astăzi acestea arată destul de serios pentru oficialii radicali de la Moscova.
Președintele american Joe Biden a confirmat că va candida la alegerile prezidențiale din 2024. "Sunt candidat la realegerea mea", declară Biden într-un mesaj video publicat pe reţeaua Twitter, însoţit de imagini de la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, a fost convocat marţi la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, informează agenţiile de presă ruse.
Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni în Luxemburg pentru Consiliul Afaceri Externe (CAE), urmează să ajungă la un acord politic pentru stabilirea unui nou regim de sancţiuni împotriva celor care acţionează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astăzi Consiliului de Securitate al ONU că lumea a ajuns într-o situație mai periculoasă decât a fost în timpul Războiului Rece. Lavrov a prezidat o reuniune privind multilateralismul și Carta ONU, în vreme ce Rusia prezidează Consiliul de Securitate format din 15 membri.
Ucraina are conducătorii și moralul pentru a putea învinge Rusia, declara săptămâna trecută generalul Mark Milley, șeful Armatei SUA, la baza aeriană Ramstein, Germania, după cea de-a 11-a reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Mandatul inițial al misiunii este de doi ani, iar sediul operațional va fi situat în Moldova.
Pe 24 aprilie, Consiliul Uniunii Europene a înființat Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Decizia vine în urma solicitării din luna ianuarie a acestui an, prin care prim-ministrul Moldovei a adresat șefului diplomației europene cu o solicitare de asistență.
Militarii americani i-au felicitat pe militarii români după ce americanii au încercat fără succes să „captureze” un blindat al Armatei române în cadrul unor ample exerciții militare.