Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a semnat ieri ordonanța de introducere a nivelului 3 de alertă CRP (CHARLIE-CRP) în toată țara.
Panelul dedicat Inteligenței Artificiale s-a axat pe beneficiile pe care IA le aduce, precum și pe oportunitățile pentru România și regiune.
Discuția a abordat principiile cheie care ar trebui să ghideze dezvoltarea etică și responsabilă a IA.
În cadrul panelului Gabriela Popescu, Director Corporate, External and Legal Affairs, Europa Centrală al Microsoft a analizat impactul pe care Inteligența Artificială îl are asupra societății în ansamblu, vorbind despre încercările Microsoft de a integra IA pentru a ajuta oamenii, nu pentru a-i înlocui.
”Trebuie să ne asigurăm că Inteligența Artificială nu va fi o armă ci un instrument. IA trebuie să îți ajute munca, nu să îți fure jobul”, explică reprezentantul Microsoft. ”Când vorbim de IA și de implementarea inteligenței artificiale, trebuie să ne gândim că e vorba de o muncă intersectorială”.
În privința cadrului de reglementare , companii precum Microsoft lucrează cu mai mulți parteneri pentru a stabili un cadru de utilizare sigură a Inteligenței Artificiale.
Gabriela Popescu explică faptul că Microsoft are șase principii de bază privind Inteligența Artificială: corectitudine, confidențialitate și securitate, transparenţă, siguranță, incluziune și responsabilitate.
Aceasta recunoaște că procesul de IA comportă și unele riscuri, dar subliniază că Microsoft încearcă să le minimizeze. În acest sens, spune reprezentantul Microsoft, compania are un Comitet de etică privind aspectele legate de IA. Fiecare produs pe care Microsoft îl lansează trebuie să treacă printr-un proces de verificare, iar structura de etică are un rol foarte important în acest sens.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a semnat ieri ordonanța de introducere a nivelului 3 de alertă CRP (CHARLIE-CRP) în toată țara.
Ucraina a afirmat duminica aceasta că are "dovezi" privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat săptămâna aceasta mai multe ministere şi site-uri guvernamentale ucrainene, într-un context de puternice tensiuni între Kiev şi Moscova, informează Agerpres, care citează AFP.
Jurnalistul militar Radu Tudor a abordat pe blogul său subiectul atacurilor cibernetice lansate din Est, atât către Polonia, stat membru NATO, dar și către Ucraina, țară sfâșiată de conflict după agresiunea Federației Ruse din 2014 și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat în termeni fermi, vineri, atacul cibernetic comis asupra guvernului ucrainean, subliniind că Alianţa susţine Ucraina în răspunsul său, transmite DPA.
După 44 de ani de la trimiterea pe orbită a primului satelit GPS, cunoscutul sistem de poziționare globală a ajuns deja la a treia generație.
Securitatea cibernetică reprezintă un set de măsuri și programe de protecție pentru toate datele cu caracter personal legate de o companie și clienții săi. Aceste date pot fi: conturi bancare, e-mail-uri, documente confidențiale, conturi online sau parole. Necesitatea unei astfel de securități a apărut odată cu creșterea din ultimii ani a atacurilor cibernetice, accesului neautorizat sau criptarea datelor din cadrul firmei în favoarea atacatorului.
NATO va începe luni cel mai mare exerciţiu anual al său de apărare cibernetică, denumit ''Cyber Coalition 21'', care va testa capacităţile aliaţilor de a combate atacurile cibernetice, relatează miercuri agenţia Agerpres, care citează EFE.
E-mailuri false atribuite Departamentului de Securitate Internă al SUA au fost trimise sâmbătă de pe un server informatic securizat al FBI, a confirmat poliţia federală americană, după informaţii furnizate de experţi ai organizaţiei europene Spamhaus, transmite Agerpres, citând AFP.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat luni crearea unui departament şi a unui emisar însărcinaţi cu securitatea cibernetică, pentru a consolida diplomaţia Statelor Unite în faţa acestor "provocări ale secolului XXI" pe fondul atacurilor crescânde ale hackerilor apropiaţi de ţări rivale, notează AFP.
Adjunctul secretarului american al trezorerie Wally Adeyemo a insistat marţi asupra importanţei ca Statele Unite să colaboreze cu aliaţii săi pentru a combate atacurile cibernetice, la o zi după publicarea unui raport al administraţiei potrivit căruia criptomonedele slăbesc sancţiunile economice, informează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a participat joi, 14 octombrie, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului „CETATEA 2021”, desfășurată la sediul Comandamentului comunicațiilor și informaticii din București. La activitatea de astăzi au participat și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul - locotenent Dumitru Scarlat, șefii categoriilor de forțe și ai comandamentelor de sprijin.
Statele Unite ale Americii au pierdut deja bătălia pentru inteligenţa artificială cu China, care se îndreaptă către dominaţie pe plan global datorită progreselor sale în ce priveşte noile capabilităţi cibernetice, afirmă fostul director de software al Pentagonului, Nicolas Chaillan, într-un interviu acordat Financial Times, citat luni de agenţia Reuters.
UE a denunţat vineri activităţile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni şi ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancţiona, relatează AFP.
Oficialii de securitate i-au avertizat pe parlamentarii din Bundestag în legătură cu noi atacuri cibernetice provenite de la servicii de informaţii străine, odată cu apropierea alegerilor parlamentare de la 26 septembrie din Germania, relatează vineri Agerpres, citând DPA.
Cunoscuta publicație specializată în informații de apărare din surse deschise - Janes, a informat, pe 25 august, că a jucat un rol major în prima utilizare a inteligenței artificiale (AI - Artificial Intelligence) în operațiile desfășurate de Forțele Terestre britanice (British Army), pe parcursul exercițiului „Furtună de primăvară”.
Cotidianul ebraic Haaretz, citat de mass-media arabe, a dezvăluit că o serie de companii israeliene și instituții de securitate și tehnologie, atât guvernamentale, cât și private, au fost supuse unui intens atac cibernetic chinez în urmă cu doi ani.
Israelul a avut nu mai puţin de şapte unicorni în securitate cibernetică în prima jumătate a anului 2021, iar unul din trei unicorni din lume în domeniu este israelian - este rezultatul la care a ajuns acest stat la zece ani după ce a întocmit o strategie naţională prin care guvernul a stimulat iniţiativa şi investiţiile în domeniu, totul în cadrul unui ecosistem care are la bază o caracteristică unică a Israelului, notează într-un amplu material agenția de presă Agerpres.
Rusia a testat deconectarea de la internetul global în iunie şi iulie, a relatat joi cotidianul RBC, citând documente ale grupului de lucru însărcinat cu îmbunătăţirea securităţii internetului rus, ca parte a legislaţiei privind aşa-numitul "internet suveran" rus.
Al treilea experiment din seria GIDE (Global Information Dominance Experiments – Experimente de Dominanță în Informația Globală) a avut loc în perioada 8-15 iulie și a fost conceput pentru a dezvolta colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă (cross-combatant command collaboration), în scopul generării de efecte la nivel global prin folosirea informațiilor validate de inteligența artificială (AI), se precizează într-un comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane (US AF), din 22 iulie 2021.
Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că, în cooperare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, a investigat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS, care a vizat serverele spitalului.
Parlamentul din Israel a creat o comisie pentru a ancheta acuzaţiile conform cărora programul de spionaj Pegasus a fost folosit "în mod abuziv" de unele state pentru a spiona personalităţi, a transmis joi un deputat israelian, potrivit AFP.
Îngrijorările cresc la nivel internaţional după dezvăluirile apărute în mass-media potrivit cărora jurnalişti, activişti şi politicieni ar fi fost spionaţi prin intermediul programului informatic israelian Pegasus, ONU anunţând marţi la New York că se află în discuţii cu autorităţile SUA în legătură cu acest caz, relatează miercuri dpa.
Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, a transmis marţi, în prima zi a conferinţei Cyber Week 2021 de la Tel Aviv, un mesaj de fermitate faţă de "duşmanii" ţării, afirmând că, indiferent dacă e vorba de "rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul", lansând însă în acelaşi timp şi un apel la cooperare în domeniul securităţii cibernetice între statele partenere.
Ministerul de Externe a luat poziție în privința atacurilor cibernetice împotriva serverelor Microsoft Exchange, care au afectat peste 250.000 de servere din întreaga lume.
Norvegia a convocat luni un responsabil al Ambasadei Chinei la Oslo, în urma unei intruziuni informatice ”inacceptabile” săvârşită împotriva parlamentului norvegian dinspre China, potrivit autorităţilor norvegiene, citate de France Presse.
Opoziţia ungară şi mai multe organizaţii de presă au cerut luni guvernului condus de Viktor Orban clarificări asupra presupusei spionări a jurnaliştilor prin intermediul programului informatic israelian Pegasus, dezvăluită duminică de o investigaţie atribuită unor mass-media internaţionale.
SUA şi aliaţii lor vor condamna luni, într-un demers comun, activităţile cibernetice ”răuvoitoare” ale Chinei, acuzată de operaţiuni de extorcare a unor companii ale lor şi de faptul că le-ar pune în pericol securitatea, potrivit unui responsabil american, citat de AFP sub rezerva anonimatului.
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a fost ţinta unui atac cibernetic de tipul DDoS (acronimul pentru Distributed Denial of Service Attack), lansat din străinătate, ceea ce a făcut site-ul său web indisponibil cel puţin o oră vineri, relatează Reuters şi TASS.
Preşedintele american Joe Biden i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să acţioneze împotriva atacurilor cibernetice cu "ransomware" venite din Rusia, a anunţat Casa Albă, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
FBI şi alte autorităţi federale sunt în contact cu Comitetul Naţional Republican (RNC) american după un atac cibernetic legat de un contractor extern al RNC, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează Reuters.
Președintele american Joe Biden este dispus să facă un compromis în ceea ce privește politica SUA privind migrația, iar această schimbare este condiționată de republicani din Congres pentru a începe negocierile pentru aprobarea unui ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina.
Se strânge lanțul pentru liderii Hamas responsabili la nivel decizional de atrocitățile fără precedent comise de comandourile teroriste ale Hamas în teritoriile israeliene pe 7 octombrie 2023.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.
Numărul de dezertări a crescut semnificativ în ultimele luni, scrie The Moscow Times, care citează reprezentanții unui proiect rusesc numit Idita Lesom, ce îi ajută pe ruși să evite luptele în Ucraina.
Potrivit șefului organizației, Grigory Sverdlin, majoritatea soldaților au decis să dezerteze după ce au fost răniți în timpul luptei, au primit tratament în spitalele rusești, și au fost trimiși înapoi pe front.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă, avertizând că neaprobarea ajutorului ar "deschide cutia Pandorei a agresiunii în întreaga lume". Blinken a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei pentru ca Rusia să nu poată continua agresiunea militară.
Încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, Rusia crede mai mult ca oricând că pacea presupune o Ucraină amputată de regiunile sale estice şi sudice, a declarat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.
În mijlocul apărării împotriva unui atac rusesc de-a lungul direcției Avdivka, vehiculul de luptă al infanteriei ucrainene M2 Bradley a suferit o lovitură directă de la o rachetă ghidată antitanc (ATGM).
Guvernul de la Roma intenționează să renunțe la colaborarea din cadrul Inițiativei Belt and Road, un proiect economic promovat de China.
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
Turcia respinge planurile de a stabili o "zonă tampon" post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Concernul american de apărare BAE Systems va relua producția de vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere de artilerie M777.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
Președintele rus Vladimir Putin a criticat Letonia pentru tratamentul acordat minorității ruse și a amenințat voalat țara baltică.
An de an, parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României aduce premieri militare în ceea ce privește tehnica. În anii precedenți, Armata a defilat în premieră cu sisteme Patriot, sisteme HIMARS și, ducându-ne mai mult în urmă, avioane F-16 Fighting Falcon.
Recent, în estul Ucrainei au fost descoperite resturi ale unei drone ADM-160 MALD, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea acestora în conflict. ADM-160 MALD (Miniature Air Launched Decoy) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) utilizat ca momeală pentru a proteja propriile aeronave de apărarea aeriană inamică. Forțele Armate Ucrainene par să utilizeze aceste ''misterioase drone momeală'', pentru suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele lansate să-şi poată lovi mai uşor ţintele. Descoperirea acestor resturi și utilizarea de către Ucraina a ADM-160 MALD evidenţiază rolul pe care aceste drone momeală îl au în strategiile militare moderne.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, frontul a devenit unul static, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei. Cu un progres redus și schimburi teritoriale tot mai limitate, conflictul a fost caracterizat de unii ca fiind static. În timp ce progresele pot fi încetinite pe uscat, în Marea Neagră, Ucraina continua să reprezinte o ameninţare destul de serioasă pentru Flota rusa din Marea Neagră. Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a declarat că principalul succes al Ucrainei din ultima jumătate de an a fost ''victoria navală'' din Marea Neagră.
Două companii finlandeze sunt suspectate că furnizează Rusiei produse care ar putea face obiectul sancțiunilor U.E, inclusiv drone, precizează autoritatea vamală din Finlanda.
Statele Unite discută cu alte țări partenere pentru a înființa o forță maritimă care să protejeze navele din Marea Roșie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă. Posibilitatea creării unui nou grup operativ, în afara Grupului Operativ 51 anti-piraterie, deja înființat, vine în urma atacurilor de duminică asupra a două nave comerciale aflate în Marea Roșie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a menționat, luni, despre existență discuțiilor, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, dar a spus că nu are nimic de anunțat.
Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.
Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.
Ucraina urmează să primească bombe de înaltă precizie cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) din SUA, livrarea fiind prevăzută pentru 2024. GLSDB, o rachetă cu rază lungă de acțiune, va spori capacitățile militare ale Ucrainei, oferind o rază de lovire de 160 km, depășind caracteristicile pe care le au alte tipuri de muniţii utilizare de ucraineni pe front. Boeing și Saab au adaptat GLSDB pentru lovituri sol-sol, oferind Ucrainei un sistem nou de rachete rentabil și eficient din punct de vedere al costurilor împotriva unei varietăți de ținte. În ciuda întârzierilor, această nouă armă este așteptată cu nerăbdare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.