Soldaților taiwanezi li se va permite în curând să se antreneze și să participe la pregătiri pe teritoriul american pentru a se pregăti în vederea unui posibil conflict armat cu China, potrivit informațiilor furnizate de The Defense Post.
Documentația publicată include informații tehnice despre produse, informații despre companiile implicate în procesul de producție și informații personale ale angajaților.
În plus, hackerii au precizat că, în ciuda cantității mari de documentație tehnică, au trecut cu uşurinţă de măsurile de securitate şi au putut să acceseze informații clasificate. Hackerii susţin că au reușit să pătrundă fără probleme în baza de date internă a ONG-ului High-Precision Systems and Technologies.
1/7 Хэд Марэ пришла в гости к НПО «Высокоточные системы и технологии» из города @Izh_gov, которую отжал #калашников. В нашем распоряжении секретная документация на оружие и информация о сотрудниках и поставщиках pic.twitter.com/eulsgZvpDV
— Head Mare (@head_mare) February 17, 2024
Documentația tehnică publicată include informații detaliate despre noua rachetă hipersonică Gvozdika, care este dezvoltată pentru sistemele de apărare aeriană care trebuie să intercepteze ţinte care zboară cu viteze mari.
Documentele publicate includ un model 3D al rachetei Gvozdika, caracteristicile rachetei, rezultatele testelor efectuate asupra componentelor individuale și o listă a persoanelor responsabile pentru acest program.
Documentația publicată include, de asemenea, informații privind testarea și producția de componente pentru racheta sol-aer 9M333.
Racheta 9M333 este utilizată ca parte a sistemului de rachete antiaeriene 9K35M4 Strela-10M4 și este echipată cu un cap de orientare în infraroșu. Deși racheta a fost în curs de dezvoltare încă din anii 1980, racheta 9M333 a început oficial producția în masă abia în decembrie 2020.
La acel moment, Concernul Kalașnikov, care include ONG-ul High-Precision Systems and Technologies, a anunțat finalizarea cu succes a testelor și începerea producției de serie.
Trebuie precizat faptul că nu este pentru prima dată când informații clasificate despre echipamente militare ruseşti sunt publicate online.
PAID IN GOLD: @Gerashchenko_en reports that the hacker group 'Prana Network' breached the servers of the manufacturer of Shahed drones. Leaked documents reveal that RU signed a $1.75 billion contract w/ Iran for 6,000 Shaheds. Russian paid with over 2 tons of gold bullion! https://t.co/xFvrjE2NUr pic.twitter.com/fP4WCdxdPc
— Chuck Pfarrer | Indications & Warnings | (@ChuckPfarrer) February 6, 2024
Anterior, un grup de hackeri de la Prana Network a postat date despre producția de drone de atac iraniene Shahed-136 pentru Rusia și a arătat cu decurge procesul tehnologic de producție.
Cele mai multe informații au fost publicate despre producția componentelor din materiale compozit pentru drone Shahed, despre asamblare și testarea ulterioară a acesteia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Soldaților taiwanezi li se va permite în curând să se antreneze și să participe la pregătiri pe teritoriul american pentru a se pregăti în vederea unui posibil conflict armat cu China, potrivit informațiilor furnizate de The Defense Post.
Cea de-a 12 a ediție a Forumului Aspen – GMF Bucharest, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States (GMF) a abordat și impactul Inteligenței Artificiale asupra societății moderne.
Pe 01.10.2023, într-un discurs susținut la CNews FORUM 2023 de la Moscova, ministrul dezvoltării digitale din Federația Rusă, Maksut Shadayev, a sprijinit ideea înființării Trupelor Cibernetice în armata rusă.
Compania IBM a gândit ”în afara cutiei” și a realizat un microprocesor complet diferit de tot ceea s-a făcut până acum, deschizând noi posibilități și accelerând dezvoltarea inteligenței artificiale.
Dezvoltatorii ucraineni au demonstrat că dronele lor pot efectua acum lovituri autonome asupra forțelor ruse, fără operare umană. Este pentru prima dată când se cunoaște că astfel de drone au fost folosite în luptă, dacă nu luăm în calcul acuzațiile ONU privind atacurile autonome din Libia, din 2020, care au rămas nedovedite.
Implicarea armatei americane în SpaceX se referă în primul rând la dezvoltarea retelei de comunicații prin satelit (satcom) Starlink. US Army's 5th Security Force Assistance Brigade (SFAB) se numără printre primele unități ale armatei americane care testează in scopurti militare sistemul de comunicații prin satelit Starlink al companiei SpaceX
În primele șase luni ale anului 2023, Serviciul Federal pentru Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media, prescurtat ca Roskomnadzor (RKN), a decis blocarea a peste 885.000 de site-uri web rusești care ar fi conținut informații interzise de legislația rusă.
Războiul din Ucraina a arătat că în mod cert un conflict nu mai poate fi dus fără utilizarea dronelor aeriene. Extrem de diversificate, de la artizanale la ultra-sofisticate și acoperind aproape în întregime plaja de misiuni aeriene de luptă, UAV-urile au devenit esențiale pe câmpul actual de luptă. Mai mult, dronele au determinat extinderea acestui câmpului în adâncimea teritoriilor controlate de combatanți, impunând noi concepții de organizare a apărării antiaeriene și măsuri de apărare a facilităților importante aflate chiar la sute de kilometri depărtare de linia frontului.
În timp ce domeniul militar explorează modul în care poate utiliza cel mai bine inteligența artificială pentru a îmbunătăți operațiunile de pe câmpul de luptă, Armata SUA testează modul în care un instrument specific de tip ''social media'' cu inteligență artificială poate ajuta comandanții să ia cele mai bune decizii pe baza unor informații verificate.
SUA nu pot aproba încă transferul de echipamente specifice pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv simulatoare de zbor și manuale de instruire. Administrația SUA nu a primit încă de la partenerii săi europeni planul final de pregătire pentru piloții ucraineni pentru avioanele de luptă F-16 și, prin urmare, nu poate certifica transferul echipamentului necesar, a precizat CNN cu referire la mai mulţi oficiali.
Autoritățile britanice au anunțat vineri că investighează trimiterea din greșeală de e-mailuri ale Ministerului Apărării către un alt destinatar, după ce s-au informat că mesajele destinate serviciilor de informații militare americane au ajuns la aliatul Rusiei, Mali.
Hackeri având legături cu Beijingul au accesat contul de e-mail al ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, într-o operaţiune de spionaj concepută pentru a compromite cel puţin câteva sute de mii de adrese de e-mail individuale ale angajaţilor guvernului Statelor Unite, a relatat joi cotidianul american Wall Street Journal (WSJ), citat de Reuters, potrivit Agerpres.
În ciuda progreselor slabe în diferite domenii, armata rusă rămâne excepțional de puternică în războiul electronic. La conferința internațională Globsec de la Bratislava, generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa, a avertizat marți împotriva acestui lucru.
Guvernul SUA a oferit profesioniștilor în securitate cibernetică o privire rară asupra modului în care funcționează malware-ul creat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că o rețea de calculatoare compromisă de FSB a fost dezafectată după ce a funcționat mai bine de 20 de ani.
Oficialii americani spun că experții FBI au identificat și dezactivat programele de soft, de tip malware, utilizate de serviciul de securitate rus FSB împotriva unui număr nedezvăluit de computere americane. Biroul federal de investigații dă o lovitură puternică unuia dintre cele mai importante programe de spionaj cibernetic din Rusia, dar rămâne de văzut dacă măasura nu e prea tardivă, având în vedere că sistemul operaționalizat de serviciul rus de spionaj funcționa de două decenii.
România a început să miște lucrurile în relația cu un jucător uriaș precum Japonia, fapt demonstrat și de semnarea, în luna martie, a Documentului privind Parteneriatul strategic dintre cele două țări.
Inteligența artificială generativă (GenAI), software-ul capabil să poarte o conversație convingătoare asemănătoare unui om sau să creeze conținut, cum ar fi codul computerului, îi va face pe hackeri mai sofisticați, ridicând în cele din urmă ștacheta pentru apărarea cibernetică americană potrivit șefului Agenţiei pentru Sisteme de Informații a Apărării (DISA).
Ministerul Apărării are în vedere crearea de infrastructuri de tip cloud, în regim privat sau hibrid, a declarat, joi, generalul Mihai Burlacu, şeful Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Statului Major al Apărării (SMAp).
Comandantul Grupului de Luptă Est a Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski, a declarat că unităţile de asalt ruse care lupta în Bakhmut folosesc smartphone-uri cu un software special, numit Alpine Quest GPS, care oferă comandanții lor informaţii despre coordonatele pozițiilor trupelor ucrainene.
Regatul Unit a cerut furnizorilor specializați din industrie să propună soluții pentru un senzor optoelectronic (EO) puternic cu bazare terestră capabil să asigure observare și avertizare în domeniul spațial pentru sateliții Regatul Unit plasați pe orbită geosincronă (GEO).
Potrivit „documentelor interne”, compania de software Vulkan lucrează pentru întregul aparat de informații rusesc: serviciul secret intern FSB, cel extern SVR și cel militar - GRU.
Guvernele și-au exprimat îngrijorarea că TikTok ar putea pune în pericol datele sensibile ale utilizatorilor, dar ar putea reprezenta un risc și pentru infrastructura critică, în ipoteza în care aplicația este instalată pe telefoanele mobile utilizate de oficiali guvernamentali.
Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
Primul summit internațional privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în armată, desfășurat la Haga, Olanda a reunit zeci de țări, scrie Reuters.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
În decurs de 24 de ore, documente clasificate despre F-16 Fighting Falcon și F-15E Strike Eagle au fost publicate online pe o platformă virtuală de discuţii asociată jocului video War Thunder. La 17 ianuarie 2023, pe forumul jocului WarThunder au apărut documente care conțineau informații despre racheta aer-aer AIM-120 care face parte din dotarea avionului F-16 Fighting Falcon Pe 18 ianuarie, tot pe același forum, au apărut o mulțime de informaţii confidenţiale despre avionul de luptă american F-15E Strike Eagle.
Cu sprijin masiv din partea Statelor Unite, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice din partea Rusiei, după ce forţele armate ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, a arătat joi generalul Aymeric de Bonnemaison, comandantul apărării informatice a Franţei, citat de AFP.
Un grup de hackeri ruşi, cunoscut sub numele de Cold River, a atacat trei laboratoare de cercetări din domeniul nuclear din SUA vara trecută, relatează vineri Reuters, care are la baza anchetei sale înregistrări de pe internet şi declaraţiile a cinci experţi în securitate cibernetică.
Revoluția digitală se bazează pe sisteme computerizate folosite de companii private și de organizații guvernamentale pentru a-și gestiona activitățile de zi cu zi. În acest context, securitatea cibernetică are un rol crucial în direcția protejării datelor în fața atacurilor online sau a încercărilor de acces neautorizat.
Regimentul 53 de Cercetare și Război Electronic al armatei Cehe a prezentat ieri prototipul noului sistem mobil de război electronic (EW) STARKOM. Acesta este un sistem modular de bruiaj de comunicații dezvoltat și fabricat de către Institutul de cercetare militară de stat VVU Brno în doar trei ani.
România are planuri ambițioase pentru înzestrarea armatei, dar rămâne de văzut câte dintre acestea se vor concretiza. Până acum, barierele birocratice, politice și legislative au făcut ca o serie de proiecte majore pentru Armata României să se amâne cu anii.
Ucrainenii au dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Bars, care este un hibrid între o rachetă de croazieră și o dronă.
Kremlinul a afirmat miercuri că 'nu este pregătit' să spună când va expira moratoriul fragil privind atacurile asupra infrastructurii energetice, convenit cu Kievul sub presiunea Washingtonului, relatează Agerpres și AFP.
Aviația militară de azi a SUA operează 142 de bombardiere și puțin peste 2.000 de avioane de vânătoare. Mult sub perioada de glorie, de apogeu, dar din punct de vedere tehnologic SUA sunt vârf de lance. În timpul Războiului Rece, când SUA erau pregătite pentru un conflict cu Uniunea Sovietică, Forțele Aeriene Americane dețineau 422 de bombardiere și peste 4.000 de avioane de vânătoare. Problemele însă nu sunt cu numărul de avioane.
Marea Britanie dorește să încheie un acord de apărare cu UE pe fondul politicilor tensionate ale președintelui american Donald Trump. Regatul Unit caută acces la noul fond de apărare al UE.
Doi soldați chinezi, a căror capturare a fost anunțată de Ucraina săptămâna trecută, și-au avertizat luni compatrioții să nu se alăture războiului din Ucraina de partea Rusiei.
În timpul negocierilor, Statele Unite au redus semnificativ estimarea cuantumului ajutorului acordat Ucrainei, evaluat inițial la peste 300 de miliarde de dolari.
Hanwha Aerospace România a semnat un memorandum trilateral pentru colaborare în domeniul tehnologiei de apărare și al forței de muncă cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Națională Pusan.
Directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia SVR(), Serghei Narîșkin, a acuzat Polonia și statele baltice că ”zăngănesc armele”.
Franța a anunțat pe 15 aprilie că va expulza 12 membri ai personalului diplomatic și consular algerian și și-a rechemat ambasadorul din Alger, adâncind criza care amenință să anuleze luni de încercare de reconciliere între cele două țări.
Chiar dacă noi oamenii nu vedem legăturile dintre lucruri, nu înseamnă că aceste legături nu există. Este doar o incapacitate a noastră de a înțelege mai profund realitatea fie pentru că deocamdată nu avem instrumentele necesare, fie pentru că am obosit să gândim creativ devenind ignoranți.
Iranul trebuie să înceteze complet toate activitățile de îmbogățire a uraniului dacă dorește să ajungă la un acord cu Statele Unite, a declarat marți emisarul președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, clarificând afirmații făcute cu o zi înainte, relatează Agerpres și AFP.
Propagandiștii ruși au publicat un material video în care apar operatori de drone FPV care stau întruna dintre clădirile de birouri ale centrului de afaceri Moscow City și coordonează atacuri de la distanţa asupra Ucrainei. Potrivit presei ruse, „o dronă de atac FPV controlată de la Moscova a lovit pentru prima dată o facilitate militara a forțelor armate situată în Ceasiv Iar.
Surse de monitorizare a navigației au informat, pe 15.04.2025, că nava rusească de cercetare radioelectronică Viktor Leonov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, este invitatul de miercuri al DCNews și DCNewsTV. În contextul situației internaționale actuale, interviul cu ministrul de Externe al României va fi preluat și de DefenseRomania.
Statul agresor Rusia plănuiește în continuare să lanseze o ofensivă în vară, a scris, pe 15 aprilie, pe Telegram, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, Andrii Kovalenko. Declarația sa reia afirmațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Rusia încearcă să prelungească războiul prin efectuarea cu cinism a unor atacuri în fiecare zi.
Președintele Donald Trump a promulgat la 9 aprilie o nouă politică menită să revitalizeze industria americană de construcții navale, care a rămas mult în urma nivelurilor de producție stabilite de Republica Populară Chineză. Textul ordinului executiv, care menționează necesitatea de a consolida „capacitatea de construcții navale comerciale și forța de muncă din domeniul maritim”, reflectă multe dintre preocupările exprimate în rândul omologilor din domeniul apărării din industrie.
Administraţia preşedintelui Donald Trump propune închiderea a 10 ambasade şi 17 consulate care sunt situate, în principal, în Europa şi Africa, relatează Agerpres.
La începutul anului 2025, exportul gazului rusesc în Europa a atins cote minime istorice. Ruta Yamal prin Polonia a fost oprită de Varșovia, acordul de tranzitare cu Ucraina a expirat, iar sistemul de gazoducte Nord Stream a fost paralizat după exploziile din 2022, când doar o ramură disponibilă a Nord Stream 2 a scăpat să nu fie complet secționată.
Reprezentanţii Congresului american prezenţi marţi la Bucureşti au fost "mulţumiţi" de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, informează surse politice.
Demersul Rusiei de a căuta noi locații pentru a-și desfășura aviația strategică în regiunea Indo-Pacific este un semnal de alarmă pentru Occident. În ultimii ani, Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au înaintat mai multe cereri Indoneziei pentru că avioanele lor cu rază lungă de acțiune Il-76 și Tu-95 să aterizeze la baza aeriană Manuhua din Biak Numfor, provincia Papua. Unele dintre aceste cereri au fost satisfăcute.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a informat că, pe 15.04.2025, flota a început desfășurarea unor exerciții de amploare, care au ca scop protejarea navigației.
Un acord privind vânzarea a douăzeci și patru de avioane de luptă avansate către Indonezia, un partener-cheie al SUA în Asia de Sud-Est, atârnă de un fir de ață, deoarece noile tensiuni comerciale amenință să destrame ani de negocieri. În august 2023, compania Boeing a semnat un acord-cadru cu Indonezia pentru furnizarea a 24 de avioane F-15EX Eagle II, o inițiativă care promitea să consolideze legăturile dintre Washington și Jakarta, consolidând în același timp apărarea arhipelagului.
China a ordonat companiilor sale aeriene să nu mai accepte livrări de avioane de la compania americană Boeing. Decizia a fost luată într-un moment în care asistăm la un război tarifar fără precedent între China și Statele Unite, în care președintele american Donald Trump a impus Chinei tarife de importuri de până la 145%, iar Beijingul a impus taxe de 125% pe mărfurile americane.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 12 aprilie că NATO „și-a pierdut sensul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și Alianța „ar fi trebuit să fie dizolvată”, adăugând că această chestiune este încă relevantă în prezent.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, în cadrul unui interviu, a declarat că americanii au pe masă la Pentagon mutarea bazei de la Ramstein din Germania, la Mihail Kogălniceanu, în România (MK). Potrivit înaltului oficial român informații în acest sens au venit pe canalele militare americane.
Eficiența pe câmpul de luptă a sistemelor de rachete HIMARS nu a trecut neobservată, iar în următorii ani Armatele statelor occidentale vor avea în dotare tot mai multe lansatoare de rachete multiple.
Trupele ruse au efectuat, recent, un atac nereușit cu blindate în zona localității Velika Novosilka, din regiunea Donețk.
România nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să încerce un atac împotriva unui stat NATO în următorii ani, a avertizat generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, într-un interviu difuzat de Pro TV, în cadrul emisiunii România, te iubesc!.
Legendarele tancuri americane Abrams au deja 40 de ani. Desigur, ele sunt modernizate în diferite versiuni. Însă recent SUA au decis să schimbe strategia: În loc de update-uri treptate, industria va lansa o nouă versiune a Abrams. Iar Armata cere ca procesul să fie accelerat la maximum.
Ceremoniile de 9 mai, de anul aceasta, marchează 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, fiind un nou prilej de propagandă pentru Kremlin.
Relațiile diplomatice dintre Ucraina și Statele Unite se tensionează după ce președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat public pe vicepreședintele american J.D. Vance că ar justifica într-un fel acțiunile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Declarațiile vin în contextul unei dispute deschise privind poziționarea Washingtonului în conflictul ruso-ucrainean, aflat deja în al patrulea an.