Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Hackerii coordonați de China pot pune la pământ sectoare întregi din infrastructura critică a SUA, lasă să se înțeleagă directorul FBI, care vine cu o declarație mai mult decât îngrijorătoare - China plănuiește să-și folosească grupările de hackeri, pe care le-a infiltrat deja în rețelele informatice ale companiilor de infrastructură critică, pentru a destabiliza SUA.
SUA și China sunt angajate în prezent într-o luptă globală pentru dominație în industria semiconductorilor, care a devenit un sector vital pentru orice, de la smartphone-uri la tehnologie militară avansată. Sursa Foto: The European Institute for International Law and International Relations (EIIR).
Hackerii legați de guvernul chinez au pătruns deja în infrastructura critică a SUA și așteaptă „momentul potrivit pentru a da o lovitură devastatoare”. Așa sună declarația directorului FBI, Christopher Ray, citat de Reuters.
Potrivit acestuia, un grup chinez de hackeri cunoscut sub numele de Volt Typhoon a obținut cu succes acces la rețelele informatice a numeroase companii americane din telecomunicații, energie, alimentare cu apă și alte sectoare critice.
Potrivit directorului FBI, China dezvoltă „capacitatea de a ne distruge fizic infrastructura critică în orice moment pe care îl alege”.
„Planul său este să lanseze atacuri nefaste asupra infrastructurii civile pentru a încerca să provoace panică”, spune Christopher Wray.
În opinia sa, intențiile grupului de hackeri sunt în concordanță cu intenția mai largă a Chinei de a împiedica SUA să protejeze Taiwan.
După cum notează Reuters, la începutul acestei săptămâni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat că grupul de hacking Volt Typhoon nu este afiliat guvernului chinez și face parte dintr-un grup criminal specializat în ransomware.
În ultimii ani, relațiile dintre Statele Unite și China s-au înrăutățit brusc, situație la care a contribuit în special invazia rusă a Ucrainei. Totuși, principala tensiune dintre cele două state vine din lupta pentru influență din Asia de Sud-Est și partea de vest a Oceanului Pacific.
China susține că Taiwanul este guvernat democratic și este propriul său teritoriu. Beijingul nu a renunțat niciodată la ideea de a aduce insula sub controlul său, inclusiv prin utilizarea forței. Taiwanul se opune ferm la revendicările de suveranitate ale Chinei și spune că numai locuitorii insulei pot decide viitorul lor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News