Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Rusia desfășoară cel mai mare atac hibrid din ultimele decenii și apelează la toate armele, exceptând forța militară.
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Suntem victimele celui mai mare atac hibrid asupra țării noastre din ultimele decenii. Acesta este unul dintre fronturile acestui război. Înregistrăm atacuri cibernetice și spionaj - este concluzia ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski, transmite canalul polonez TVN24.
Mașinăria de război hibrid a Kremlinului caută să provoace teamă în rândul decidenților și a cetățenilor europeni, mai ales în perspectiva alegerilor europene care se vor desfășura peste câteva zile.
Cum? Dezinformare, sabotaj, atacuri cibernetice, spionaj, folosirea migranților ca mijloc de presiune la granițele UE - aceste sunt câteva direcții majore pe care se concentrează Moscova, dar nu putem exclude nici acțiuni extreme precum utilizarea unor elemente teroriste pentru a produce panică în statele europene.
Armele hibride ale Rusiei
Suntem victimele celui mai mare atac hibrid sau combinat asupra țării noastre din ultimele decenii. Acesta este unul dintre fronturile acestui război. Înregistrăm incendieri, atacuri cibernetice și spionaj”, a spus șeful MAE polonez
1. Dezinformarea este la putere în Europa. Misreport, un proiect românesc pentru identificarea știrilor false, care citează un studiu CEDMO, arată că în luna martie, slovacii s-au confruntat cu mai multe știri false decât adevărate.
Fenomenul este răspândit în toată Europa. Autoritățile franceze spun că Kremlinul dorește să divizeze societatea din Franța, utilizând campanii de dezinformare, pentru a slăbi sprijinul pentru Ucraina în timp ce aceasta rezistă invaziei ruse.
Aproximativ 275 de postări anti-Ucraina și anti-UE, sponsorizate pe ascuns, au ajuns la peste 3 milioane de utilizatori de Facebook, arată și Politico.
2. Dezinformarea se poate realiza și în combinație cu atacurile cibernetice. Unul din ultimele exemple este știrea apărută pe agenția poloneză de știri, în care se susținea că premierul Donald Tusk mobilizează 200.000 de bărbați începând cu 1 iulie. Atacul a fost probabil opera hackerilor sponsorizați de Rusia, susțin autoritățile din Polonia.
Atacurile cibernetice sunt deja o amenințare majoră pentru infrastructura critică a Europei. Danemarca ridică nivelul de amenințare pentru atacurile cibernetice la 3 din 5, după cum relatează și Reuters. Cauza o reprezintă amenințările tot mai mari din partea Rusiei, a declarat marți ministrul danez al apărării. „Vedem din ce în ce mai mult o Rusie care este dispusă să provoace țările NATO prin sabotaj, campanii de influență și atacuri cibernetice”, a declarat ministrul Apărării Troels Lund Poulsen într-o conferință de presă.
3. Apropo de sabotaj, Rusia a crescut numărul unor astfel de atacuri. Scopul său este de a diviza aliații Ucrainei, de a întrerupe livrările militare către Kiev și de a testa hotărârea Occidentului, arată o analiză Financial Times, preluată de publicația ucraineană NV.
Tăierea unor cabluri subacvatice critice din Marea Baltică nu este decât o chestiune de timp. Un răspuns care nu ar duce la escaladarea situație ar putea fi creșterea patrulelor maritime ale NATO, a declarat președintele leton Edgars Rinkevics.
4. Spionajul este unul dintre domeniile în care Rusia își continuă eforturile. Unul dintre ultimele exemple în acest sens a fost și cazul cetățeanului român arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Federației Ruse. Acesta furniza unui membru al personalului Ambasadei ruse de la București informații despre echipamentele militare dislocate în estul României.
Limitarea vizelor pentru diplomații ruși astfel încât aceștia să nu poată călători în afara țării în care sunt acreditați este o măsură propusă de ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky. ”Sute de ruși continuă să fie acreditați la Viena, de unde pot călători oriunde în Europa. „Și nu pot să o opresc”, a subliniat Lipavsky.
5. Folosirea migranților ca mijloc de presiune la granițele UE este un exemplu mai mult decât elocvent privind scenariul unei granițe comune cu Rusia. Fnlanda a decis să-și închidă toate granițele terestre cu Rusia din cauza presiunii migranților aduși de autoritățile ruse la punctele comune de frontieră.
În Polonia, situația este și mai gravă. Serviciile de securitate din Belarus transportă migranții direct la frontiera comună polono-belarusă. Migranții atacă forțele poloneze de frontieră.
Astfel, un nou incident a avut loc marți dimineață, după ce un grup de 10 migranți extrem de agresivi a încercat să pătrundă în partea poloneză, lângă Białowieża, în Voievodatul Podlaskie, marți, în jurul orei patru dimineața. Amintim că săptămâna trecută, la Dubicze Cerkiewne, unul dintre militari a fost înjunghiat și a fost transportat la spital cu răni grave, doi polițiști de frontieră fiind răniți ușor în alte două atacuri.
După incidentul de săptămâna trecută de lângă Dubicze Cerkiewne, premierul Donald Tusk a anunțat crearea unei zone tampon suplimentare la granița cu Belarus.
Numărul migranților care încearcă să treacă ilegal în Polonia și, prin urmare, pe teritoriul UE este în continuă creștere. De la începutul anului 2024, au fost aproape 17 mii de refugiați de diferite naționalități, concentrați anterior în Belarus, care sunt direcționați la granița cu Polonia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News