Franța pariază pe inteligența artificială militară care va face diferența curând. Francezii construiesc cel mai rapid supercomputer din Europa
Franța intenționează să construiască cel mai puternic supercomputer clasificat din Europa pentru a prelua conducerea în inteligența artificială (artificial intelligence – AI) destinată scopurilor de apărare, a anunțat ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, la expoziția de apărare Eurosatory de la Paris, potrivit Defense News (18 iunie).
Un elicopter francez Fennec și un elicopter britanic CH-47 Chinook, într-un zbor deasupra Parisului în 2016. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Supercomputerul va fi folosit și de alte ministere, precum și de companiile private franceze de apărare.
Ministerul Forțelor Armate Franceze va pune la dispoziție timp de calcul Ministerului Educației Superioare și altor departamente guvernamentale și va permite, de asemenea, firmelor franceze de apărare să ruleze soluții de inteligență artificială într-un mediu sigur și protejat, conform lui Lecornu. Ministrul a spus că nu va oferi detalii despre capacitatea supercalculatorului, care este planificat să fie operaționalizat în 2025.
Inteligența artificială va fi un factor de diferențiere între țări, creând o ruptură între cei rămași în urmă și cei care reușesc să se mențină, potrivit ministrului Lecornu.
”Provocarea pentru echipa franceză este, evident, să fie printre cei care se remarcă în acest domeniu,” a spus Lecornu. ”Când vine vorba de inteligența artificială militară, vom fi puterea europeană cea mai bine pregătită, care va dedica cele mai multe resurse pentru aceasta.” Franța, cu armata sa care se desfășoară operațional, va fi capabilă să dezvolte „nu AI teoretică, ci AI de luptă, și asta va schimba fundamental jocul.”
Lecornu a spus că tehnologia este deja folosită „pretutindeni” în armata franceză, obuzierul Caesar folosind AI pentru achiziționarea țintelor de către drone - o dezvoltare rezultată din nevoile artileriștilor ucraineni în războiul lor împotriva Rusiei, în timp ce Forțele Aeriene folosesc AI în antrenamentul piloților.
În ceea ce privește partajarea capacității cu aplicațiile civile, ministerul va folosi același model folosit de Comisia Franceză pentru Energie Atomică în anii 1960, a spus Lecornu. ”Este o revoluție atât de mare, inteligența artificială, în multe privințe la fel de profundă ca atomul după Al Doilea Război Mondial,” a spus Lecornu. ”Particularitatea activității noastre constă în faptul că este de neconceput să rulăm AI pe materiale potențial clasificate într-o rețea care nu este complet sigură.”
Franța alocă 2 miliarde de euro către dezvoltarea inteligenței artificiale
Armata Franței, defilând la Paris pe sub Arcul de Triumf. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța @Ministère des Armées
Franța a anunțat în martie planurile de a realoca două miliarde de euro din bugetul de apărare 2024-2030 către AI, iar Ministerul Forțelor Armate a anunțat crearea unei agenții ministeriale pentru AI de apărare, cunoscută sub acronimul francez AMIAD (Agence ministérielle pour l’IA de défense).
Nu se știe încă puterea de calcul a viitorului supercomputer francez de apărare. Potrivit Defense News, cel mai rapid supercomputer din Europa este LUMI din Finlanda, cu o performanță evaluată la 380 Petaflop/s (380 x 10 la puterea a 15-a sau 380 de milioane de miliarde) sau 380 de cvadrilioane de operații în virgulă mobilă pe secundă, ceea ce îl situează pe locul cinci la nivel global, conform clasamentului Top 500 din iunie. Două dintre cele mai puternice supercomputere din lume – ale Leonardo din Italia și MareNostrum din Spania - folosesc arhitectura de la Eviden, o unitate a companiei franceze Atos.
O provocare cu care se confruntă Franța este menținerea inginerilor calificați, ceruți și de companiile gigant precum Google și Apple care oferă salarii mai bune, a spus Lecornu. Menținerea talentelor este o chestiune de suveranitate și este o problemă pe care agenția pentru AI o va aborda, conform ministrului, care nu a oferit detalii despre cum ar putea fi realizat acest lucru.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News