O măsură care trebuia luată demult: Adio Telegram pentru structurile militare și guvernamentale ucrainene
Ucraina interzice instituțiilor sale să folosească Telegram. Centrul Național de Coordonare pentru Securitate Cibernetică a decis să limiteze utilizarea Telegramului în autoritățile de stat, structurile militare și instalațiile de infrastructură critică.
Utilizarea serviciului de comunicare Telegram, foarte răspândit în Ucraina, a fost restricționată pentru structurile militare și guvernamentale ucrainene, o măsură pe care autoritățile ucrainene au întârziat-o nepermis de mult. De fapt, putem spune că utilizarea Telegram de către populație chiar a fost încurajată în ultimii 2 ani și jumătate. Astfel, aproape nicio structură militară și guvernamentală a statului ucrainean nu privilegia Facebook și Twitter în fața Telegram. Toate autoritățile aveau cont de Telegram, iar informațiile relevante erau postate acolo, în același timp cu postările postate pe rețelele occidentale de socializare.
Nu este clar de unde vine schimbarea bruscă de poziție a oficialilor ucraineni și dacă are cumva legătură cu informațiile pe care șeful Telegram, Pavel Durov, le-ar fi putut dezvălui autorităților franceze însă, după reuniunea din 19 septembrie a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, s-a decis interzicerea Telegram pentru autoritățile publice și structurile militare ale Ucrainei.
La ședința din 19 septembrie au participat reprezentanți din Serviciul pentru Comunicații Speciale, Poliție, Armată, SBU, Ministerul Apărării, Banca Națională, Ministerul Transformării Digitale, Ministerul de Externe, alte agenții de informații și de reglementare în domeniul comunicațiilor, precum și parlamentari.
Cât de periculos ar putea fi Telegram
În cadrul ședinței, reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și ai Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au remarcat că Telegramul este utilizat în mod activ de către Rusia pentru atacuri cibernetice, distribuirea de phishing și software rău intenționat, stabilirea geolocalizării utilizatorilor, corectarea loviturilor cu rachete etc.
La rândul său, Kirilo Budanov a declarat că serviciile speciale ruse au acces la corespondența personală a utilizatorilor Telegram, chiar la mesajele șterse, precum și la datele lor personale.
„Întotdeauna m-am ridicat și am susținut libertatea de exprimare, dar problema Telegramului nu este o chestiune de libertate de exprimare, este o chestiune de securitate națională”, a subliniat Budanov.
Pentru a minimiza aceste amenințări, a fost luată decizia de a interzice instalarea și utilizarea Telegramului pe dispozitivele oficiale ale angajaților autorităților de stat, personalului militar, angajaților din sectorul de securitate și apărare, precum și ale întreprinderilor - operatori de infrastructură critică .
O excepție vor fi numai acele persoane pentru care utilizarea acestui serviciu de comunicare face parte din atribuțiile oficiale.
TȘeful Centrului de combatere a dezinformării al NSDC Andrii Kovalenko a clarificat că interdicția de utilizare a Telegramului în Ucraina nu se aplică smartphone-urilor personale, ci se aplică doar computerelor funcționarilor publici, personalului militar și angajaților infrastructurii critice.
Telegramul ar putea fi interzis în Ucraina
Se pare că declarațiile oficialilor ucraineni din ultimele luni converg spre ideea că Telegramul ar putea fi interzis în Ucraina.
La 25 martie, Rada Supremă a înregistrat un proiect de lege pentru reglementarea platformei Telegram.
Pe 27 martie, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei Kirilo Budanov a declarat că mesagerul Telegram este o problemă pentru Ucraina din punctul de vedere al securității naționale.
Pe 5 august, șeful Comisiei parlamentare pentru politica umanitară și informațională, Mykyta Poturaev, a declarat că din cauza amenințărilor pe care Telegram le prezintă Ucrainei, aceasta ar trebui închisă.
Pe 6 septembrie, șeful Budanov a declarat că Telegramul este o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News