Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Orbitele satelitare din jurul Pământului sunt tot mai aglomerate. SUA folosesc AI pentru a detecta armele spațiale și sateliții spion
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Orbitele satelitare din jurul Pământului au devenit foarte aglomerate, iar conștientizarea traiectoriilor anormale ale sateliților a început să depășească capacitatea echipelor umane de analiză.

Pe acest fond, DARPA a inițiat un proiect de detectare automată a navelor spațiale anormale în constelațiile mari de sateliți. În această categorie, pe lângă situațiile datorate erorilor tehnice, intră și sateliții spion și cei care sunt folosiți ca arme spațiale.

Tehnologia de detecție a sateliților cu comportament anormal a fost dezvoltată de compania Slingshot Aerospace și se bazează pe software care folosește inteligența artificială (AI).

Pe 5 iunie 2024, Slingshot Aerospace a anunțat că a colaborat cu Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA) pentru a crea cu succes un nou sistem de inteligență artificială (AI), numit Agatha, care identifică nave spațiale anormale în constelațiile mari de sateliți.

Pe lângă identificarea anormalităților, tehnologia creată de Slingshot Aerospace răspunde și la întrebarea de ce respectivii sateliți se comportă anormal.

„Agatha reprezintă un mare pas înainte în modul în care AI-ul poate oferi o conștientizare de neegalat a domeniului spațial, deoarece abilitatea sa de a găsi aceste ace în carul cu fân este ceva ce niciun om sau echipă de oameni nu ar putea face”, a spus doctorul Dylan Kesler, director pentru Data Science și AI la Slingshot Aerospace.

„Identificarea obiectelor care funcționează defectuos sau potențial nefaste și a scopurilor lor în cadrul constelațiilor mari de sateliți este o provocare complexă care ne-a impus să depășim abordările tradiționale și să dezvoltăm un algoritm AI nou și scalabil. Modelul nostru Agatha și-a dovedit, de asemenea, abilitatea de a oferi informații de înaltă calitate care oferă „explicabilitate” sau context pentru motivul pentru care anumite obiecte au fost semnalate.”

Compania Slingshot a simulat o mare varietate de scenarii, echivalată cu aproape toată experiența umanității în materie de constelații și traiectorii de sateliți. Ulterior, algoritmul AI, pus în fața situațiilor reale, a confirmat așteptările identificând comportamentele anormale, numite și aberante.

„Agatha a fost antrenată pe mai mult de 60 de ani de date de constelație simulate pe care Slingshot le-a creat. Slingshot a făcut apoi saltul de la simulare la realitate prin așa-numitul „transfer sim-to-real”, sistemul demonstrând o funcționalitate corectă prin găsirea de valori aberante nefaste în constelații comerciale operaționale, din lumea reală. După identificarea unui număr de sateliți anormali în acele constelații, Slingshot a confirmat cu succes cu operatorii sateliților respectivi că sateliții identificați diferă de ceilalți în hardware, misiune și/sau parametri operaționali”, a precizat Compania Slingshot.

Metodele ”transfer sim-to-real” folosesc software de simulare care realizează reproduceri virtuale ale mediului țintă. Reproducerile sunt apoi folosite pentru a antrena sistemele AI. În ultimul pas, sistemul AI antrenat anterior cu date simulate, este pus să lucreze cu date din realitate, etapa fiind denumită  depășirea decalajului de realitate sau a discrepanței dintre simulare și realitate.

Soluția propusă de Slingshot nu are nevoie de îndrumare privind zona de căutare, deoarece analizează foarte rapid cantități mari de date și oferă răspunsuri în timp real.

„Agatha AI încorporează abordări de ultimă oră pentru analiza datelor AI, inclusiv învățarea cu consolidare inversă (inverse reinforcement learning - IRL) – o tehnică care utilizează AI pentru a evalua comportamentele și a identifica politicile și intențiile obiectelor pe care le urmărește. IRL face mai mult decât identificarea manevrelor aberante ale unui satelit (vezi raportarea Slingshot asupra satelitului rus Luch 2) și se concentrează pe răspunsul la întrebările strategice de ce sateliții prezintă comportamente specifice și care sunt intențiile lor. În plus, Agatha nu necesită indicii despre unde să caute valori aberante - modelul agnostic de date ingerează cantități masive de informații spațiale și identifică anomalii pe măsură ce le găsește”, a precizat compania.

Întrebuințarea sateliților va crește exponențial în următorii ani, deja existând cereri pentru peste 1 milion de sateliți.

Câteva constelații mari de sateliți de peste 10.000 de nave spațiale sunt programate pentru desfășurare de către guvernele ale diferitelor țări și operatorii spațiali comerciali în următorii ani, ceea ce va crește dramatic numărul de sateliți pe orbita joasă a Pământului (în engleză Low Earth orbit, prescurtat LEO). Cu atât de mulți sateliți, devine din ce în ce mai important să se poată verifica dacă sateliții funcționează în scopurile declarate ale constelațiilor. 

Având în vedere amploarea desfășurărilor planificate de sateliți în următorii ani – până la începutul anului 2023, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a primit dosare pentru mai mult de 300 de constelații, reprezentând peste 1 milion de sateliți – tehnologiile AI precum Agatha sunt necesare pentru a monitoriza constelațiile de sateliți și a urmări un număr tot mai mare de obiecte în spațiu.

Sistemul de analiză Agatha a fost creat în doar nouă luni și evaluează un volum mare de date diverse, pentru a compune un tablou cât mai apropiat de realitate.

Programul PRECOG al lui Slingshot, care a produs sistemul Agatha, a început în martie 2023, iar rezultatele au fost livrate către DARPA în ianuarie 2024, programul fiind complet, precizează compania. Slingshot se concentrează acum pe implementarea puternicului său sistem Agatha și este angajată în discuții cu guvernul SUA și companiile spațiale comerciale despre metodele de implementare a Agatha ca parte a serviciilor lor avansate de conștientizare a domeniului spațial.

Agatha analizează în mod specific datele astrometrice, contextuale și fotometrice de înaltă rezoluție din vastitatea de date ale Platformei Slingshot, care, la rândul său, agregă date de la Slingshot Global Sensor Network, Slingshot Seradata, precum și din surse publice și proprietare. Agatha evaluează, de asemenea, locațiile și orele comunicațiilor sateliților cu Pământul și o varietate de alte fluxuri de date.

„Pe măsură ce activitatea spațială trece de la sateliți deținuti de un număr mic de operatori la constelații masive operate de mai mulți proprietari, nevoia de transparență crește”, a spus Kesler. „Abilitatea de a identifica rapid anomaliile – fie că este o navă spațială defectuoasă sau un „lup în haine de oaie”, intenționat nefast – este un aspect din ce în ce mai important al menținerii siguranței și securității în spațiu și pe Pământ”, a precizat compania.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
În ciuda cererii ridicate, vânzările industriei europene de apărare au dificultăți în a înregistra o creștere: Majoritatea companiilor produc „sisteme de arme complexe”
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
General Atomics a primit un contract pentru dezvoltarea unui proiectil cu o rază de acțiune de 150 de kilometri
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall au încheiat un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri Leopard 2A4. Blindatele vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026
Japonia se ridică: Pentru prima dată în istoria sa poate vinde armament important: Țara care e pe cale să aleagă fregatele Mogami și cu ce colos european se „bat” japonezii
Noua dronă-rachetă ucraineană Palianîția intră în producția de serie. De ce este importantă această armă pentru Ucraina?
Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj
Programul T-REX transformă Rafale într-o bestie mult mai rapidă. Francezii pregătesc noi motoare pentru Rafale în versiunea F5, cea mai modernă
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Tempest va avea un puternic susținător financiar. Arabia Saudită se alătură proiectului european de construire a avionului de luptă de generația a șasea
Ucraina „cheamă în service” 100.000 de proiectile de 120 mm din cauza unor defecțiuni. Doar 1 din 10 proiectile funcționează, multe rămânând blocate pe țeava tunului
Noi drone americane testate pe linia frontului din Ucraina: HitchHiker, utilizate pentru operațiuni avansate de luptă anti-UAV
Rheinmetall va construi în Lituania o fabrică de muniţii calibrul 155 mm
Va fi Polonia cea mai mare putere militară a Europei? De la F-35 și FA-50 până la tancuri K2 și Abrams, lista impresionantă cu armele achiziționate de Polonia
Când ați crezut că le-ați văzut pe toate: Turcia șocheză și renunță la modernizarea avioanelor F-16 la versiunea Block 70, pentru care turcii s-au bătut atât de mult
Armata va fi dotată cu blindate tucești Cobra II. România a semnat contractul pentru 1.059 de blindate iar o mare parte din ele vor fi produse în țară
Lituania sprijină proiectul revoluţionar al dronei ucrainene cu rază lungă de acțiune Palianîția. Principala ţintă vor fi liniile logistice rusești şi bazele militare
Lăsați Ucraina să-și facă propriile arme. Europa nu ține pasul, mai degrabă ar plăti pentru asta
Ucrainenii știu că Tomahawk rămâne un vis și lucrează activ la propriile programe de rachete. „Rusia va simți pe pielea ei rezultatul”
SUA aproape de decizia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM, însă există şi o problemă de natură tehnică: Compatibilitatea cu avioanele de care dispun ucrainenii
Este oficial: Avioanele Gripen ajung în Ucraina. Suedia a pregătit în linişte cu mult timp în urma terenul pentru acest transfer
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Rușii ar intenţiona să testeze în Ucraina primul tip de dronă cu salt în frecvență, capabilă să opereze în condiții de război electronic
Franța permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete SCALP: Aliații occidentali nu ar trebui să stabilească și să impună linii roșii
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Un nou stat din regiunea noastră cumpără Bayraktar TB2. Celebrele drone turcești urmează să intre și în dotarea României
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO

Ştiri Recomandate

Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Turcii au modificat clasa Istanbul: Imaginile cu cea de-a doua fregată trădează un nou sistem de lansare (Video). Rachete mai puternice?
Cum a preluat Elon Musk un fake news grosolan despre România și care e de fapt adevăratul motiv al derapajului lui Musk către extrema dreaptă
Ucraina are visuri mărețe: Avioane F-35. România e în schimb singurul stat din regiune care va avea acces la cel mai performant avion de luptă din lume
Olaf Scholz a fost confirmat drept candidat al SPD pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, în contextul ascensiunii AfD
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Dificultăți legate de livrările de echipamente rusești limitează utilizarea de către Serbia a avioanelor MiG-29, a tancurilor T-72 și a altor sisteme de rachete
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Un F-35 a zburat „umăr la umăr” cu un Su-34 (Video). Într-o regiune în care prezența Su-34 rus a ridicat multe semne de întrebare
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
Burduja: „Nu vom permite intrarea gazelor rusești în România”. Preluarea E.ON de o companie maghiară ar putea fi blocată pe motive de securitate națională
„Supraviețuirea Ucrainei este în joc”. Lloyd Austin îndeamnă să nu se oprească „coaliția istorică” de la Ramstein
Criză de piloți pentru avioane de luptă. Cum încearcă SUA să rezolve problema numărului de piloți, printr-un amplu program de formare
Avantaj China? Într-un război în Pacific, China ar putea paraliza aviația militară a SUA cu mai puține lovituri decât ar avea SUA nevoie să o paralizeze pe cea chineză
Izolarea Kaliningradului, motiv de război total. Rusia amenință un stat Aliat cu „eliberarea” în cazul în care îi este tăiat accesul la Kaliningrad
Aviația militară a Germaniei va fi și mai letală. Rachete Taurus pentru Luftwaffe până după 2045, într-o nouă versiune ce va suprima noile sisteme de apărare
În războiul hibrid împotriva Moldovei, rușii sting „lumina” în Transnistria, unde situația e critică. Energie electrică, doar 5 ore pe zi
Ziua în care SUA anunță oficial ridicarea vizelor. De la finalul lunii martie românii vor putea pleca în State fără vize
De teama Chinei se investește masiv în flote navale amfibii. Mai multe țări pariază pe nave de debarcare într-un posibil război împotriva Chinei
La ora aceasta nu există nimic peste F-35. Tîlvăr: F-35 nu a fost ușor de cumpărat. Nu era suficient ca România doar să aibă bani
Marea Britanie va conduce o coaliție internațională ce va furniza Ucrainei 30.000 de drone
pixel