Rusia a dezactivat semnalul GPS al avionului în care se afla ministrului britanic al apărării, în timp ce zbura în dreptul exclavei Kaliningrad
Federația Rusă a atacat electronic un avion al Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) în care se afla secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.
Complex rusesc de război electronic de tip Palantin. Foto: MENAFN
Potrivit ziarului The Times, Grant Shapps tocmai se întorcea din Polonia de la un exercițiu al Alianței Nord-Atlantice (NATO), când Rusia a dezactivat sistemele GPS ale avionului său în apropierea regiunii rusești Kaliningrad.
Ziarul britanic a relatat că semnalul aeronavei a fost blocat de Rusia timp de aproximativ treizeci de minute, forțând avionul să folosească metode alternative pentru a-și determina locația. Ministrul Apărării, care se afla la bordul Dassault 900LX Falcon împreună cu jurnaliştii, a fost asigurat că atacul electronic nu va pune în pericol siguranţa aeronavei.
Potrivit experților contactați de The Times, nu este 100% sigur dacă Shapps a fost ținta atacului rusesc. Totuși, aceștia reamintesc că parcursul de zbor al avionului era vizibil inclusiv pe site-uri web disponibile gratuit, cum ar fi Flight Radar, astfel încât oricine putea afla locația lui.
Avionul care îl transporta pe Shapps se întorcea de la un exercițiul militar NATO ”Steadfest Defender” din nord-estul Poloniei, în orașul Oris, care se află la doar câteva ore de mers cu mașina de Kaliningrad.
O sursă din Ministerul britanic al Apărării a declarat pentru The Times că, deși RAF era bine pregătită să facă față unor astfel de atacuri, astfel de atacuri ar putea prezenta un risc inutil pentru aeronavele civile, punând vieți în pericol.
„Nu există nicio scuză pentru acest lucru și este foarte iresponsabil din partea Rusiei”, a spus sursa, care a vorbit sub condiția anonimatului.
Rusia atacă regulat
Cu toate acestea, aceasta nu este prima dată când Rusia atacă electronic o aeronavă a Royal Air Force. The Times notează că astfel de atacuri au loc în principal asupra avioanelor care decolează de la baza aeriană britanică Akrotiri din Cipru, care sunt atacate de instalațiile rusești probabil situate în Siria. De exemplu, au fost vizate avioane Typhoon, avioane de luptă F-35, avioane de transport A400M sau avioane militare Voyager.
Thomas Withington, coleg și expert în război electronic la Royal United Service Institute din Marea Britanie, a declarat că blocarea sistemelor de navigație prin satelit de către Rusia devine din ce în ce mai frecventă.
„Rușii par să încerce să-și protejeze propriile active în aceste zone. În primul rând, încearcă să protejeze bazele sau locurile în care trupele sunt concentrate sau ținte strategice în Rusia de armele ghidate de satelit”, a spus Withington, potrivit căruia Moscova încearcă să dezactiveze armele care folosesc sistemul GPS al SUA pentru a localiza țintele.
Avioanele se bazează în general pe mai multe sisteme de navigație simultan, astfel încât, chiar dacă GPS-ul este dezactivat, pot continua să funcționeze în siguranță. Withington a spus că Rusia este, de asemenea, capabilă să manipuleze semnalul satelitului, astfel încât avionul să trimită apoi semnale false care încurcă controlul traficului aerian la sol.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News