Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
La sfârșitul lunii ianuarie, hackerii ucraineni din cadrul grupului ''Cyber Resistance'' au transmis către analiştii OSINT ai InformNapalm un nou lot de informații obținute în timpul spargerii mai multor e-mailuri care conțineau documente ale Centrului rus pentru Tehnologii Speciale. Aceste informații dezvăluie noi detalii despre procesul de achiziție de componente străine pentru producția de arme și echipamente de către ruși în scopul eludării sancțiunilor occidentale.
Informațiile relevante au fost obținute prin accesarea unei căsuțe poștale folosite în scopuri oficiale și care conținea documente ale Centrului rus pentru Tehnologii Speciale. Informațiile obținute au dezvăluit detalii despre modul în care rușii eludează sancțiunile occidentale pentru a achiziționa piese şi componente pentru producția de arme și echipamente.
Trebuie menționat faptul că managerul de achiziții din cadrul Departamentului de Cercetare și Dezvoltare al Centrului rus pentru Tehnologii Speciale, Andrei Pavlovich Florinsky, a jucat un rol important în obținerea de informații valoroase.
Conform informațiilor primite de analiştii OSINT ai InformNapalm, achizițiile de echipamente relevante prin intermediul Chinei au fost în creștere. În plus, achizițiile au fost făcute în moneda națională chineză, yuan.
Unele dintre oferte au fost prezentate și în euro. Este important de menționat că documentele conțineau detalii precum proiectele pentru care se achiziționau piesele respective, unde, pe lângă piesele de origine chineză, au fost identificate și piese care provin de la companii din Elveţia.
Compania germană Rohde & Schwarz s-a numărat, de asemenea, printre companiile care au răspuns unei ofete la 20 decembrie 2023. La începutul lunii ianuarie 2024, după publicarea primei părți a documentelor referitoare la piesele folosite de ruşi pentru producţia UAV-ul Orlan-10, care includeau și produsele companiei menționate mai sus, reprezentanții au făcut o declarație publică pe conturile lor de Facebook și X (Twitter) 3 zile mai târziu.
Compania a promis public că își va examina procedurile comerciale proprii pentru a identifica problemele grave asociate cu vânzarea de către intermediari a produselor lor care ajung în unitățile de producție din Rusia.
În timpul unei examinări detaliate a documentelor, apar menţionate adese compania suedeză AXIS, producător de camere video, care, potrivit documentelor, sunt utilizate pe dronele de recunoaștere Orlan-10.
Raportul conține, de asemenea, recomandări privind modul în care ar trebui să acționeze contractorii pentru a putea efectua plăți în valută în străinătate. În primul rând, aceștia ar trebui să deschidă conturi la PJSC Promsvyazbank, care este strâns legată de sectorul industrial de apărare al Federației Ruse. În al doilea rând, este vorba de o explicație a modului în care trebuie să fie abordați contractorii străini.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News