”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Dacă Rusia nu ar avea sprijinul Chinei, i-ar fi mai greu să continue războiul în Ucraina, a declarat vineri, șeful diplomației americane, Anthony Blinken. Secretarul de stat a avertizat că sprijinul Chinei pentru industria rusă de război ar putea duce la sancțiuni pentru companiile chineze.
SUA și China sunt angajate în prezent într-o luptă globală pentru dominație în industria semiconductorilor, care a devenit un sector vital pentru orice, de la smartphone-uri la tehnologie militară avansată. Sursa Foto: The European Institute for International Law and International Relations (EIIR).
Aflat într-o vizită la Beijing, după o întâlnire cu înalți oficiali chinezi, inclusiv cu președintele Xi Jinping, șeful diplomației americane a spus că i-a transmis lui Xi Jinping îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu componente, inclusiv mașini-unelte și microelectronice, pe care Beijingul o asigură Moscovei, ceea ce alimentează războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina.
Companiile chineze riscă noi sancțiuni dacă nu încetează să furnizeze materiale și echipamente industriei ruse de apărare, mai arată oficialul american.
„Rusia i-ar fi mai greu să-și susțină agresiunea împotriva Ucrainei fără sprijinul Chinei”, a spus Blinken după întâlnirea cu președintele chinez. „Promovarea industriei ruse de apărare amenință nu numai securitatea ucraineană, ci și securitatea europeană”, a continuat el.
China se implică în procesul electoral american, mai spune Blinken.
Washingtonul a văzut dovezi ale încercărilor Beijingului de a „influența și de a interveni” în alegerile din SUA din acest an, a adăugat secretarul de stat.
Antony Blinken a declarat pentru CNN că a reiterat mesajul lui Joe Biden către Xi Jinping de a nu interveni în votul din noiembrie – privitor la care ar fi primit asigurări de la președintele chinez că nu va face acest lucru.
Întrebat dacă China și-a respectat promisiunea, Blinken a spus: „Am văzut dovezi ale încercărilor de a influența și, probabil, de a interveni și vrem să ne asigurăm că acest lucru este întrerupt cât mai repede posibil”.
China și-a ales tabăra
Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a comentat poziția Chinei chiar înainte de plecarea lui Blinken. „China nu poate pretinde că este neutră în acest sens, când de fapt și-a ales o parte”, a declarat ea pentru Politico.
La Beijing, Blinken discută nu numai războiul din Ucraina, ci și alte probleme controversate dintre SUA și China. El a abordat, de asemenea, conflictul din Orientul Mijlociu, unde Israelul desfășoară operațiuni militare la scară largă în Fâșia Gaza, ca răzbunare pentru un atac terorist al mișcării radicale Hamas în octombrie anul trecut. De asemenea, în ultimele săptămâni a existat o tensiune semnificativă între Iran și Israel.
„Cred că relația pe care o are China poate fi pozitivă în încercarea de a reduce tensiunile, de a preveni escaladarea și de a preveni răspândirea conflictului”, a spus Blinken reporterilor, adăugând că ministrul chinez de externe Wang a acceptat să rămână în legătură cu el în problema Orientului Mijlociu.
La rândul său, președintele chinez Xi Jinping a subliniat că China și SUA trebuie să găsească un teren comun, nu să se angajeze într-o „rivalitate nesănătoasă”. El a adăugat că China „este bucuroasă să vadă Statele Unite încrezătoare, prospere și înfloritoare” și că speră că „SUA pot privi și dezvoltarea Chinei într-o lumină pozitivă”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News