Premierul României, Marcel Ciolacu, consideră ca Germania să trimită un contingent de militari pe teritoriul României, relatează Agerpres.
Premierul României, Marcel Ciolacu, consideră ca Germania să trimită un contingent de militari pe teritoriul României, relatează Agerpres.
Grecia este pregătită să înceapă discuții cu Turcia pentru a rezolva disputa de lungă durată asupra granițelor maritime care a adus în repetate rânduri cele două țări în pragul unui conflict armat, după cum a declarat marți noul ministru de externe al Greciei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita Bulgaria la invitația noului guvern al țării.
Ofensiva ucraineană progresează încet, până acum doar aproximativ 150 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat au fost eliberați. Unul dintre motive este câmpurile extinse de mine antitanc puse de ruși, a spus serviciile de informații militare britanice.
China a anulat o vizită pe care urma să o efectueze în această ţară săptămâna viitoare şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, instituţie care, pe de altă parte, şi-a manifestat preocuparea faţă de decizia Chinei de a impune restricţii asupra exporturilor sale de galiu şi germaniu, două metale rare utilizate pentru fabricarea de semiconductori şi alte echipamente electronice, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Spania este pregătită să pună pe agenda Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit unor surse guvernamentale de la Madrid, citate de Radio România, transmite Rador.
România va continua să sprijine Republica Moldova în ceea ce privește parcursul Chișinăului pe drumul către aderarea la Uniunea Europeană.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că va rămâne în funcție până la 1 octombrie 2024.
Într-un briefing de presă, președintle Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, a făcut o scurtă prezentare a deciziilor care urmează a fi luate la Summitul de la Vilnius.
Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse s-a dovedit dificilă din cauza minelor terestre și a altor obstacole, dar precauția din partea forțelor ucrainene este corectă, a declarat luni oficialul militar de vârf al NATO.
În timpul atacului asupra orașului Jenin, cel puțin patru palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți.
Guvernul german, împreună cu Danemarca, vor preda Ucrainei câteva zeci de tancuri Leopard 1A5.
Spania a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene și și-a trasat câteva obiective pentru următoarea perioadă.
Eveniment crucial pentru viitorul securității europene, Summitul NATO de la Vilnius va beneficia de măsuri de securitate mai mult decât sporite.
Televiziunea de stat rusă l-a acuzat duminică pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, că şi-a ieşit din minţi după ce a primit miliarde din banii publici, ilustrând noua naraţiune a puterii asupra grupului paramilitar de la revolta sa eşuată, notează Agerpres, care citează AFP.
Ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat în data de 8 iunie 2023 asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă. În consecință, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții, care implică reducerea personalului aflat în mod efectiv la post cu 40 de persoane: 11 diplomați și 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ.
Ungaria respinge propunerea Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei și nu vrea să finanțeze costurile crescute ale împrumuturilor UE, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban la postul de radio de stat.
Pe 1 iulie, nu mai puțin de 40 de persoane din cadrul corpului diplomatic rus vor părăsi România. Mai exact, 11 diplomați ruși și alte de 29 de persoane angajate ca personal tehnico-administrativ în cadrul aparatului diplomatic rus din România se vor îmbarca mâine într-o aeronavă de transport IL-96 care a primit în mod excepțional autorizație să efectueze zbor dus-întors pe direcția Moscova-București.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de astăzi, România va avea prima navă multirol de căutare și salvare pe mare.
După exilul șefului lui Wagner, Evgeni Prigojin , în Belarus, mulți se întreabă ce se va întâmpla cu gruparea sa de mercenari.
Jens Stoltenberg urmează să rămână secretar general al NATO încă un an, după cum au declarat mai multe surse apropiate conducerii alianței.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat joi posibila vânzare a avioanelor de luptă F-35 către armata cehă, a anunțat Pentagonul.
Danemarca susţine aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi a Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, dar "circumstanţele geopolitice" nu justifică tergiversarea realizării reformelor de bună guvernare, a declarat joi ministrul danez de finanţe Lars Lokke Rasmussen pentru Financial Times, potrivit Reuters.
Parlamentul ungar nu a inclus ratificarea aderării Suediei la NATO pe agenda sesiunii sale rămase până la vacanţa de vară, astfel că această ratificare nu va putea fi votată înainte de luna septembrie, exceptând cazul convocării unei sesiuni extraordinare, relatează joi agenţiile Reuters şi EFE.
Franța va trimite în stradă 40.000 de polițiști și jandarmi în această seară din cauza tulburărilor provocate de moartea unui tânăr la un control de trafic al poliției. Aproximativ 5.000 dintre aceștia vor supraveghea securitatea la Paris, potrivit BFM TV. Potrivit ministrului de Interne Gérald Darmanin, 9.000 de forțe de ordine au intervenit în Franța miercuri seară.
Parlamentul ungar nu va vota ratificarea intrării Suediei în Alianța Nord-Atlantică înainte de vacanța parlamentară, relatează media ungară. Deputatul de opoziție Ágnes Vadai a confirmat și ea informația pe Facebook. Astfel, apartenența Suediei la Alianță ar putea fi votată în parlament cel mai devreme în toamnă, scrie agenția AP.
Războiul neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a adus în prim-plan punctele forte, dar și slăbiciunile industriilor de apărare ale statelor occidentale. Dacă în cazul Federației Ruse am asistat cu toții la spulberarea mitului ”armelor fără egal”, echipamentele occidentale își dovedesc, în bună măsură, eficacitatea pe câmpul de luptă, asa cum este cazul și rachetelor Storm Shadow. Totuși, potențialul complexului militaro-industrial al Rusiei nu trebuie desconsiderat, în special când vorbim de capacitatea de a produce volume mari de muniție - capitol la care Moscova încă domină.
Guvernul ceh a numit Rusia o amenințare directă, iar China o provocare sistemică într-o nouă strategie de securitate adoptată miercuri de cabinet. Potrivit acesteia, Republica Cehă trebuie să poată rezista acțiunilor ostile în domeniile cibernetic, informațional, economic și, în același timp, trebuie să fie bine pregătită pentru posibilitatea de a intra într-un conflict armat.
Publicația The Moscow Times a informat, pe 28.06.2023, citând două surse anonime apropiate Ministerului rus al Apărării, că generalul Serghei Surovikin, care îndeplinește funcția de adjunct al comandantului forțelor de invazie din Ucraina, a fost arestat. Reținerea generalului este legată de rebeliunea armată de sâmbătă, care a fost întreprinsă de gruparea de mercenari Wagner, condusă de Evgheni Prigojin.
”Vacanța s-a terminat”, ne avertiza, cu câteva săptămâni înainte de invazia din 24 februarie, fostul consilier prezidențial și actual oficial în MAE, Iulian Fota. Practic, oficialii militari britanici ne transmit cam același lucru și ajung la o concluzie pe care nu doream /credeam să o mai auzim vreodată: amenințarea Rusiei nu va dispărea, indiferent cum se va termina acest război.