Trupele americane din Orientul Mijlociu sunt atacate într-un ritm accelerat după escaladarea situației din Gaza
Deși SUA mai au în prezent aproximativ 2.500 de militari în Irak și 900 în Siria, menținuți conform declarațiilor oficiale pentru a consilia și îndruma partenerii locali care acționează pentru a preveni renașterea grupului Stat Islamic, aceștia au devenit ținte frecvente ale atacurilor executate în special de grupările susține de Iran. Iar după masacrul din Israel din 7 octombrie, care a declanșat recenta ofensivă israeliană în Gaza, aceste atacuri au crescut în profunzime și intensitate.
În ultima lună, mai precis din 17 octombrie, forțele americane au fost atacate de milițiile susținute de Iran de aproximativ 66 de ori (o medie de doua atacuri pe zi) - de 32 de ori în Irak și de 34 de ori în Siria. Intensitatea atacurilor vine pe fondul valului de tulburări din regiune determinat de atacul Hamas din 7 octombrie și a răspunsului aerian și terestre al Israelului în Gaza.
Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că în această perioadă nu mai puțin de 62 militari americani au fost răniți, precizând că totalul nu include răniții din ultimul atac care a avut loc pe 21 noiembrie.
Sabrina Singh a declarat reporterilor la un briefing că milițiile susținute de Iran au lansat „o rachetă balistică cu rază scurtă împotriva forțelor americane și ale coaliției aflate în Baza Aeriană Al Asad din Irak, care a dus la rănirea gravă a mai multor persoane și a provocat daune minore la infrastructură”.
După cum se cunoaște, Forțele Aeriene americane au ripostat cu o aeronavă de atac la sol de tipul AC-130, loviturile aeriene soldându-se cu “victime inamice”, potrivit Comandamentului Central al SUA și Pentagonului.
După ce a observat lansarea rachetei de către membrii grupării înarmate, aeronava AC-130 „a menținut confirmarea vizuală a persoanelor din momentul lansării până la momentul angajării”, a adăugat CENTCOM într-un comunicat.
Declarația CENTCOM se referea la „mai multe victime ale inamicului”, în timp ce Sabrina Singh a spus că au existat „unele decese ale forțelor ostile”. Analistul din Orientul Mijlociu Phillip Smyth a remarcat pe rețelele de socializare că milițiile Kata'ib Hizballah (KH) au anunțat că un deces în urma loviturilor aeronavei americane.
Spre deosebire de loviturile aeriene anterioare efectuate de SUA împotriva milițiilor susținute de Iran în regiune în ultima lună, acest ultim incident nu a fost „o misiune planificată”, a remarcat Singh.
Practic frecvența atacurilor asupra trupelor americane a crescut atât de mult încât pur și simplu s-a întâmplat ca aeronava AC-130 să fie în aer în apropiere în momentul atacului cu rachetă și a putut să răspundă operativ „pentru că i-au văzut pe militanți și au putut să urmărească mișcarea acestor militanți în timp ce se deplasau în vehiculul lor”, a detaliat Sabrina Singh.
Toate atacurile aeriene americane anterioare au fost îndreptate împotriva instalațiilor milițiilor situate în Siria, efectuate fie cu F-15, fie cu F-16.
Pentru a-și proteja trupele, Departamentul Apărării al SUA a desfășurat o baterie antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Arabia Saudită și sisteme de rachete sol-aer PATRIOT într-un număr de state din Golf și Iordania. De asemenea, fiecare facilitate militară dispune de sisteme Avenger cu rază scurtă de acțiune pentru autoapărare. Cu toate acestea, numărul răniților americani este aproape la paritate cu cel al atacurilor suferite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News