Rusia amplifică discursul războinic inclusiv în zona diplomației.
Putin nu și-a susținut obișnuita conferință de presă anul trecut, după ce armata rusă nu a reușit să cucerească Kievul, iar trupele ucrainene au recuperat o mare parte a teritoriului din sud și est.
Dar, întrucât președintele ucrainean Volodimir Zelenski este foarte activ, forțat fiind să pledeze pentru mai mult ajutor de la SUA, pe fondul contraofensivei care stagnează și al sprijinului occidental fracturat, Putin a decis să se confrunte încă o dată cu mass-media, deși întâlnirea este puternic coregrafiată și este mai mult un spectacol decât o informare corectă în fața poporului.
A fost prima dată când Putin, care și-a limitat puternic interacțiunea cu mass-media străină, s-a confruntat cu întrebări de la jurnaliştii occidentali de când au început luptele din Ucraina. Cetăţenii obişnuiţi au avut şansa de a trimite întrebări alături de cele ale jurnaliştilor, iar presa de stat rusă a declarat că cel puţin 2 milioane dintre ele au fost trimise în avans.
Președintele rus a declarat că nu va exista pace în Ucraina până când Kremlinul nu își va atinge obiectivele, care rămân neschimbate după aproape doi ani de lupte soldate cu zeci de mii de morți de ambele părți.
„Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”, a spus Putin, repetând o linie frecventă a Kremlinului. „Victoria va fi a noastră.”
Președintele rus a recunoscut că trupele ucrainene au reușit să realizeze un cap de pod pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson. Potrivit acestuia, Forțele Armate ucrainene încearcă să pătrundă pe malul stâng al Niprului pentru a ajunge în Crimeea. Însă Putin consideră că este bine ca trupele ruse „să nu-i împingă de acolo”, deoarece în această operație este implicată elita armatei ucrainene, „trimisă acolo fără rațiune”, inamicul având „zeci de morți și răniți” în timp ce trupele ruse au doar „pierderi sanitare”.
În același timp, potrivit șefului de la Kremlin, forțele ruse își consolidează pozițiile pe întreg frontul din Ucraina.
„Aproape pe tot parcursul liniei de contact, forțele noastre armate, să spunem cu modestie, își îmbunătățesc pozițiile, aproape toate sunt într-un stadiu activ de acțiune și există o îmbunătățire a poziției trupelor noastre de-a lungul timpului”, a declarat acesta, profitând de ocazie pentru a sublinia că „inamicul a anunțat o contraofensivă mare, dar nu a realizat nimic nicăieri”.
El a susținut că Kievul își sacrifica trupele pentru a arăta un oarecare succes sponsorilor săi occidentali, întrucât caută mai mult ajutor. „Cred că este stupid și iresponsabil din partea conducerii politice a țării, dar este treaba lor”, a punctat acesta.
Conferința de presă a început cu întrebări despre Ucraina și a evidențiat îngrijorările multor cetățeni ruși cu privire la un alt val de mobilizare.
„Nu este nevoie” de mobilizare pentru Ucraina acum, a spus Putin, pentru că 1.500 de bărbați sunt recrutați în fiecare zi. Până miercuri seara, 486.000 de soldați au semnat un contract cu armata rusă, a spus el, după ce anterior precizase că există “acolo” aproximativ 617.000 de militari ruși, dintre care aproximativ 244.000 de militari care au fost chemați să lupte alături de forțele profesioniste.
Președintele rus a reiterat că obiectivele Moscovei în Ucraina — „denazificarea, demilitarizarea și un statut neutru” al Ucrainei – rămân neschimbate.
În timpul conferinței de presă, acesta a părut calm și relaxat. Apariția sa a vizat cu precădere publicul intern și a reprezentat o oportunitate pentru a apărea implicat personal în rezolvarea problemelor rușilor obișnuiți și de a-și consolida autoritatea înainte de alegerile din 17 martie.
Răspunzând la o întrebare despre ce sfat și-ar fi dat când și-a început primul mandat, în 2000, dacă ar fi avut experiența de acum, Putin a spus că s-ar fi avertizat privind „naivitatea și încrederea excesive în ceea ce privește așa-zișii noștri parteneri”.
Putin a fost întrebat de o versiune a lui însuși de inteligență artificială, vorbind cu fața și vocea sa, dacă folosește dubluri - un subiect de speculații intense în special în mediul online. Putin a respins afirmația.
„Doar o singură persoană ar trebui să arate ca mine și să vorbească cu vocea mea – acea persoană o să fiu eu”, a spus el aparent amuzat: „Apropo, acesta este primea mea dublură”.
În cadrul conferinței au fost puse multe întrebări cu caracter intern rus, de la creșterea prețului ouălor până la costul drumurilor cu taxă,
Deși conferința de presă este intens coregrafiată, unele întrebări puse pe internet -- pe care Putin s-a făcut că nu le vede și la care nu a răspuns -- par să fi scăpat cenzurii, apărând pe ecranele din jurul sălii.
"Domnule Președinte, când va fi Rusia adevărată la fel ca cea de la televizor?” s-a scris într-un mesaj text care părea că se referă la controlul de către Kremlin asupra mass-mediei care îl prezintă pe Putin într-o lumină pozitivă, trece peste problemele țării și evidențiază doar realizările.
Într-un alt mesaj scăpat, un cetățean rus se întreba „când președintele nostru va acorda atenție propriei țări? Nu avem educație, nici îngrijire medicală. Abisul este în față.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rusia amplifică discursul războinic inclusiv în zona diplomației.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a luat la țintă Moldova. Potrivit acesteia, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, repetă pașii naziștilor, când introduce limba română în țară. Zaharova a declarat acest lucru într-un interviu amplu pentru agenția TASS publicat joi. Metoda nu este una nouă. Rusia a răspândit o retorică similară chiar înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina.
Tablou sumbru privind Republica Moldova; toate datele ne arată că propaganda rusă în Republica Moldova devine tot mai agresivă și e pregătită să folosească toate armele (deocamdată) non-militare.
Președintele rus Vladimir Putin a ținut joi un discurs sfidător în care a criticat Ucraina și aliații săi occidentali pentru presupusele lor încercări de a "denatura" istoria și de a alimenta conflictele regionale, în timp ce a participat la o paradă militară în Piața Roșie pentru a marca Ziua Victoriei.
Rusia a avertizat luni cu privire la mult-așteptata sosire a avioanelor F-16 în Ucraina, spunând că avioanele americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor de platforme pentru arme nucleare.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Digi 24, a anunțat că Rusia a lansat un război hibrid total împotriva Alianței, iar acest lucru se resimte. România e și ea vizată, fiind o țară pivot pentru NATO, fapt pentru care rușii nu vor rata nicio secundă ocazia de a influența direcția ei.
Dacă Rusia nu ar avea sprijinul Chinei, i-ar fi mai greu să continue războiul în Ucraina, a declarat vineri, șeful diplomației americane, Anthony Blinken.
Secretarul de stat a avertizat că sprijinul Chinei pentru industria rusă de război ar putea duce la sancțiuni pentru companiile chineze.
Think tank-ul românesc New Strategy Center, în parteneriat cu Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), au organizat în această perioadă o vizită de informare la Oslo, eveniment la care au luat parte mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului și nu numai. Programul a vizat gestionarea războiului politic în contextul conflictului din Ucraina iar o componentă importantă abordată în contextul războiului hibrid a fost reziliența.
Temele cele mai utilizate ale propagandei ruse în războiul informațional pe care îl desfășoară în România și în regiune, și combaterea acestui flagel, au fost expuse de către Ministerul Apărării Naționale în nordul Europei, în cadrul unui program ce a vizat gestionarea războiului politic în contextul conflictului din Ucraina.
”Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate”, se arată într-un document CSAT care ar trebui să fie public.
Rusia continuă eforturile pentru destabilizarea societății moldovenești. Kremlinul vrea să profite de un nou acord semnat de guvernatorul regiunii autonome moldovenești Găgăuzia, Yevgenia Guțul, cu o bancă rusă deținută de stat.
Kremlinul vrea să înființeze un Minister al Educației Patriotice care va spăla pe creier copiii și tinerii ruși.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Moscova încearcă să se folosească de figurile pro-ruse din Republica Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească. În acest fel, Rusia dorește să împiedice aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau chiar să justifice viitoarele ''acțiuni hibride'' sau ''convenționale'' de destabilizare a Republicii Moldova.
Invazia Rusiei de acum doi ani a clarificat lucrurile la Kiev; societatea ucraineană a aflat cine sunt cu adevărat frații slavi și cine îi sunt partenerii. Ambasadorul României la Kiev: Invazia Rusiei lui Putin a răspuns la trei mari dileme în societatea ucraineană care a înțeles de unde vine adevăratul pericol.
Praga a anunţat miercuri că serviciile sale de informaţii au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina.
Până acum, se cunoaște că mecanismul rușilor folosea site-ul ”Vocea Europei” (voiceofeurope.com) şi avea influență "până la Parlamentul European".
Într-o discuție ”liberă” cu piloții militari ruși din regiunea Tver, liderul rus Vladimir Putin a vorbit despre sosirea pe frontul din Ucraina a aeronavelor de luptă F-16.
Serviciile de informații cehe (BIS) au dezvăluit o rețea organizată de Rusia care a încercat să influențeze alegerile pentru Parlamentul European din diferite țări de pe continent.
Regimentul 126 Infanterie al Franței nu va fi dislocat să lupte în Ucraina iar orice informație în acest sens face parte din războiul informațional declanșat de Rusia împotriva Occidentului.
Rusia încearcă să se folosească de atacul terorist pentru a face propagandă despre războiul din Ucraina și pentru a justifica continuarea mobilizării, afirmă mai multi oficiali occidentali. De exemplu, ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt a declarat că Moscova creează o "perdea de fum propagandistică" în jurul atacului pentru a "justifica invazia Ucrainei".
Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC) a impus sancțiuni împotriva a două persoane și a două organizații, aflate în strânsă legătură cu autorităţile ruse, pentru că au coordonat campanii de dezinformare și au exercitat o influență malițioasă, inclusiv pentru că au încercat să se dea drept publicaţii mass-media legitime.
În 2024, alegătorii și candidații care candidează în multe țări din întreaga lume se vor confrunta cu un "potop de minciuni" și dezinformare, datorită, în parte, dezvoltării rapide a inteligenței artificiale și a social media. Acest lucru a fost declarat luni, 18 martie, de secretarul de stat american Antony Blinken în timpul discursului său la cel de-al treilea Summit pentru democrație de la Seul.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat, duminică dimineaţa, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, din dispoziţia ministrului Luminiţa Odobescu, în legătură cu o serie de declaraţii recente ale părţii ruse privind "teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric".
Regimul lui Vladimir Putin duce o amplă propagandă nu numai prin intermediul presei de stat, ci și prin intermediul "idioților utili" care se concentrează pe demonizarea SUA, UE și NATO și care au opinii de dreapta sau de stânga. În plus, în locul Russia Today și Sputnik, care au fost interzise în Europa, deși nu sunt total eficiente, au apărut noi așa-numite "media internaționale multilingve" care scriu într-un mod care convine Kremlinului și răspândesc narațiuni pro-ruse și dezinformări.
Din ce în ce mai puțini ruși vor să-l urmărească pe Vladimir Putin la televizor, relatează presa independentă rusă. Ultimul discurs al președintelui din februarie a fost urmărit de două ori mai puțini oameni decât anul trecut.
Experții militari ruși se tem că Rusia ar putea deveni ținta unui atac global major.
Recent, într-o declarație care a agitat comunitatea internațională de apărare, ministrul Apărării din Singapore, Ng Eng Hen, a făcut o afirmație îndrăzneață potrivit căreia Statele Unite ar fi desfășurat avioane de luptă F-35 pentru misiuni de recunoaștere deasupra Ucrainei pentru a monitoriza mișcările trupelor rusești. Această afirmație a fost prompt infirmată de Pentagon, care a declarat fără echivoc că avioanele americane F-35 nu au operat în spațiul aerian ucrainean.
Publicarea ”Taurus-Leaks” dă o lovitură grea Berlinului și Occidentului. Modul în care a fost utilizată interceptarea conversației dintre ofițerii germani este o manevră strălucită a serviciilor de informații rusești.
Propagandistul rus Dmitri Kiseliov, vorbind la emisiunea sa săptămânală de știri ''Vesti Nedeli'', a indicat patru poduri din Germania pe care Rusia le-ar putea distruge "ca răspuns la un atac pe care ucrainenii l-ar putea efectua asupra podului Kerci din Crimeea ocupată, utilizând rachetele germane Taurus.
Politicienii din Transnistria separatistă s-au adresat președintelui rus Vladimir Putin cu o cerere de „protecție” împotriva presiunilor din partea Moldovei.
Pentru prima dată în 18 ani, Transnistria a convocat un „congres al deputaților de toate nivelurile”.
La 7 decembrie 2024, agenția rusă de propaganda de știri TASS a anunțat că guvernul belarus, în colaborare cu specialiștii ruși în domeniul apărării, va desfășura sistemul de rachete balistice cu rază intermediară Oreshnik în Belarus până la jumătatea anului 2025. Această decizie vine ca urmare a preocupărilor crescânde privind planurile SUA și Germaniei de a desfășura rachete cu rază intermediară de acțiune în Europa, care sunt considerate o amenințare directă atât de Moscova, cât și de Minsk.
Crucișătorul greu cu propulsie nucleară Admiral Nakhimov a fost repornit de rusi după 25 de ani de reparații și modernizări. Presa rusă a relatat ca nava Nakhimov a intrat deja intr-un porces de testare pe mare, care ar trebui să dureze aproximativ doi ani. După aceea, este probabil să se întoarcă in dotarea Marinei ruse.
Polonia a realizat un progres revoluționar la capitolul modernizării apărării sale prin lansarea cu succes a rachetei ghidate CGR-080 de pe sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) Homar-K, după cum reiese din recentele informaţii publicate de Ministerul polonez al Apărării pe reţeaua de socializare X. Această nouă rachetă, cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, depășește raza de acțiune a sistemului american HIMARS M31 GMLRS și demonstrează angajamentul Poloniei de a dobândi capacități modere de artilerie și de a-și spori nivelul de luptă pe câmpul de luptă modern.
Un avion de transport Ilyushin Il-76 operat de Syrian Air a dispărut din sistemul de monitorizare a zborurilor, pe fondul incertitudinii privind soarta dictatorului sirian Bashar al-Assad. Se pare că acesta a fugit din Damasc, după ce un avans fulgerător al luptătorilor rebeli a ajuns la periferia capitalei pe 7 decembrie. The New York Times relatează că Assad a părăsit capitala, însă nu se cunoaște locația sa exactă. Se zvonește că avionul IL-76 care îl transporta pe președintele sirian Bashar al-Assad s-a prăbușit sau a efectuat o aterizare de urgență la vest de Homs, după ce decolase de pe Aeroportul Internațional Damasc. Aeronava a coborât la o altitudine de aproximativ 487m înainte de a dispărea de pe radar.
Forțele Armate Ucrainene utilizează o varietate de mijloace - de la grupuri mobile de apărare aeriană la echipamente de război electronic - pentru a contracara dronele kamikaze rusești sau alte tipuri de muniții cu rază lungă de acțiune, în principal cele care fac parte din categoria UAV-urilor iraniene Shahed.
Autoritățile irakiene au permis "sutelor" de soldați sirieni care fug de pe front" să intre în Irak prin punctul de trecere al frontierei Al-Qaim, au declarat sâmbătă două surse de securitate.
Guvernul sirian pare să fi căzut duminică dimineață, când trupele rebele au declarat capitala Damasc „liberă”, după ce au intrat în oraș în fața unei rezistențe reduse din partea forțelor regimului dictatorului Bashar Assad, susținut de Rusia. Rebelii au susținut că Assad a fugit din capitală, pierzându-și controlul de zeci de ani asupra puterii, după o ofensivă fulgerătoare a forțelor opoziției în ultimele zile.
Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, dorește ca următorul buget pe șapte ani al UE să aloce „nu mai puțin de” 100 de miliarde EUR pentru apărare. Aceasta ar fi o creștere masivă - el a numit-o „ambițioasă” - deoarece actualul buget pe șapte ani de peste 1 trilion de euro are doar 10 miliarde de euro pentru apărare.
Ministru ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, într-un comunicat emis de MAE ucrainean, salută decizia Curții Constituționale a României cu privire la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, ca urmare a ingerinței Federației Ruse. Mesaje similare au fost date și din partea altor state aliate României.
Se pare că Rusia își retrage activele militare de la baza sa strategică Tartous, din Siria, într-o mișcare care coincide cu extinderea rapidă a ofensivei rebelilor din opoziție în nord-vestul acestei țări. Potrivit site-ului Naval News și analiștilor de informații open-source, una dintre navele staționate la bază - nava Yelena - a fost văzută părăsind facilitatea luni dimineață, sugerând că și alte nave ar putea urma să facă asta. Cel puțin patru nave militare și un submarin sunt staționate în prezent la aceasta bază navală, a raportat Naval News. De asemenea, au apărut informaţii şi dovezi ca rușii evacuează sistemele de rachete S-400 și Tor din baza Hmeimim.
U.S. Navy încearcă să transforme nava futuristă USS Zumwalt, rezultată în urma unui program militar costisitor de 4 miliarde de dolari, într-o platformă militară de pe care se pot lansa arme hipersonice pentru a contracara puterea navală a Chinei. Luna aceasta, publicaţia Defense News a relatat că Marina SUA modernizează distrugătorul cu rachete ghidate USS Zumwalt cu prima armă hipersonică de la bordul navei, transformând ,,un pas greșit costisitor'' într-un activ militar puternic.
Șeful U.S. Air Force Global Strike Command (AFGCS) a declarat recent că Statele Unite ar putea fi nevoite, în cele din urmă, să își revizuiască obiectivul prestabilit privind dimensiunea flotei sale de bombardiere. Generalul Thomas Bussiere de la U.S. Air Force a declarat că „nevoia de bombardiere este mai puternic astăzi decât oricând în cariera mea”.
Comandantul Marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa, a postat pe canalele sale de socializare cele mai recente imagini cu ambarcațiunile ucrainene kamikaze lansate în Marea Neagră, afirmând că una dintre unitățile sale de lupta a efectuat atacuri îndreptate asupra obiectivelor forțelor ruse de ocupație. Mai exact, se menționează că operațiunea a dus la distrugerea sistemelor de supraveghere pe care rusii le instalaseră pe platformele de gaz din largul coastelor Crimeei ocupate temporar, așa-numitele „Turnuri Boyko”.
Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe 07.12.2024, că al doilea lot de avioane de vânătoare F-16 din Danemarca se află deja pe teritoriul ucrainean. Acesta nu a precizat despre câte aeronave este vorba.
Regiunea arctică are o importanță strategică semnificativă pentru Canada, Statele Unite și Rusia, determinată de o confluență de factori geopolitici, economici și de mediu. Canada are cea mai lungă linie de coastă arctică, ceea ce o face o regiune crucială pentru suveranitatea și securitatea națională. Topirea gheții arctice deschide noi rute de transport maritim, oferind posibil rute comerciale mai scurte și mai eficiente între Asia și America de Nord. Canada își propune să valorifice aceste oportunități, asigurând în același timp un trafic maritim sigur și durabil.
Creșterea utilizării dronelor în cadrul războiului modern a pus armata SUA în fața unui set unic de provocări. 1 Deși oferă avantaje tactice semnificative, dronele ridică, de asemenea, probleme serioase. Adversarii Statelor Unite dezvoltă roiuri sofisticate de drone, capabile să copleșească apărarea aeriană convențională și să satureze zonele țintă. Astfel, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a semnat luni o strategie clasificată pentru contracararea amenințărilor generate de drone, într-un efort de a unifica abordarea armatei pentru a-și proteja facilitățile și personalul de sistemele aeriene fără pilot înarmate.
Forțele Aeriene și Navale ale SUA, alături de compania Huntington Ingalls Industries (HII) accelerează dezvoltarea și integrarea tehnologiei pentru a crea un spațiu de luptă simulat (Joint Simulation Environment - JSE), cu scopul de a optimiza și accelera instruirea piloților în utilizarea aeronavelor de generația a cincea cu un grad ridicat de complexitate, precum F-35.
De la începutul războiului din Ucraina, artileria a redevenit un element central al conflictului, fiind responsabilă pentru aproape 80 % din pierderile umane în ceea ce a fost descris ca un război centrat pe artilerie, care amintește de Primul Război Mondial. În acest context, obuzierul americane de 155 mm M777 a apărut ca unul dintre cele mai eficiente sisteme din arsenalul Ucrainei, jucând un rol-cheie în apărarea împotriva și contracararea superiorității numerice a Rusiei.
Ministerul Apărării Naţionale nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, a afirmat vineri, pe platforma X, ministrul Angel Tîlvăr.
Odată cu desfășurarea în Belarus a rachetelor Oreshnik, Rusia intenționează să intensifice producția în serie a rachetelor balistice. Racheta a fost folosită pentru prima dată luna trecută pe 21 noiembrie împotriva Ucrainei când rușii au lovit orașul Dnipro, fiind prezentată cu mare fast ca o armă minune. Racheta balistică intercontinentală poate fi integrată și cu focos nuclear.
E.S. Adrian Zuckerman, ambasador al Statelor Unite în România (2019-2021), și un apropiat al președintelui ales american Donald Trump, a reacționat în exclusivitate pentru DefenseRomania, după ce CCR a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
Militanții islamiști, care au ocupat zone din ce în ce mai mari în Siria în ultimele zile, au capturat și două baze aeriene ale armatei siriene echipate cu arme rusești.
Armata SUA lucrează la o nouă rachetă pentru lansatoare autonome capabile să lovească ținte la o distanță de peste 1.000 de kilometri.
Declarația Președintelui României.
F-14 Tomcat este unul dintre cele mai emblematice avioane de luptă din istoria aviației militare americane, cunoscut pentru designul său distinctiv și mai ales pentru rolul jucat în celebra serie de filmele Top Gun. Cu toate acestea, recordul său în lupte aeriene pentru U.S. Air Force este în cel mai elegant mod de a o spune „limitat”.
Curtea Constituțională a României a decis, într-o ședință de urgență, fără precedent, anularea alegerilor prezidențiale din România, arată surse DCNews.
Tribunale din Georgia au ordonat vineri arestarea a doi lideri ai opoziţiei din această ţară din Caucaz, pe fondul represiunii împotriva grupărilor proeuropene care au sprijinit protestele împotriva amânării de către guvern a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, relatează Agerpres și Reuters.
Vineri, 6 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Forțele de Apărare ale Ucrainei au primit primul lot de rachete cu drone Peklo (trad. ”Iadul”).
Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au decis să lase viitoarea administrație Trump să ia propria decizie cu privire la calea de urmat pentru avionul său de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD). În această vară, US Air Force și-au întrerupt efortul de a dezvolta și construi un avion de luptă din a șasea generație pe fondul îngrijorărilor legate de costurile potențiale ale acestuia și a început să regândească ceea ce va avea nevoie pentru un război viitor.
La 4 decembrie, autoritățile române au declasificat mai multe documente a ceea ce au descris ca fiind o campanie „extrem de organizată” pe rețelele de socializare, susținută de un „actor de statal”, pentru a-l sprijini pe candidatul la președinție, Călin Georgescu. Serviciul Română de Informații Externe (SIE) a indicat că România a fost vizata de atacuri hibride ruseşti agresive, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Iranul a crescut "dramatic" cantitatea de uraniu îmbogăţit la pragul de 60%, apropiat de cel de 90% necesar pentru a fabrica o bombă atomică, pe care este capabil să îl producă, a declarat vineri şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu acordat Reuters și citat de Agerpres.