Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin a susținut prima conferință anuală de presă de la începutul invaziei din Ucraina: ”Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”
Propagandă/Dezinformare
Data publicării:
Vorbind joi, 14 decembrie, la tradiționala conferință de presă de la sfârșitul anului, președintele rus Vladimir Putin, care deține puterea de aproape 24 de ani și care și-a anunțat săptămâna trecută candidatura pentru un nou mandat, a fost întâmpinat cu aplauze la intrarea în sală.
Foto: Vladimir Putin, Kremlin.ru
Foto: Vladimir Putin, Kremlin.ru

Putin nu și-a susținut obișnuita conferință de presă anul trecut, după ce armata rusă nu a reușit să cucerească Kievul, iar trupele ucrainene au recuperat o mare parte a teritoriului din sud și est.

Dar, întrucât președintele ucrainean Volodimir Zelenski este foarte activ, forțat fiind să pledeze pentru mai mult ajutor de la SUA, pe fondul contraofensivei care stagnează și al sprijinului occidental fracturat, Putin a decis să se confrunte încă o dată cu mass-media, deși întâlnirea este puternic coregrafiată și este mai mult un spectacol decât o informare corectă în fața poporului.

A fost prima dată când Putin, care și-a limitat puternic interacțiunea cu mass-media străină, s-a confruntat cu întrebări de la jurnaliştii occidentali de când au început luptele din Ucraina. Cetăţenii obişnuiţi au avut şansa de a trimite întrebări alături de cele ale jurnaliştilor, iar presa de stat rusă a declarat că cel puţin 2 milioane dintre ele au fost trimise în avans.

Președintele rus a declarat că nu va exista pace în Ucraina până când Kremlinul nu își va atinge obiectivele, care rămân neschimbate după aproape doi ani de lupte soldate cu zeci de mii de morți de ambele părți.

„Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”, a spus Putin, repetând o linie frecventă a Kremlinului. „Victoria va fi a noastră.”

Președintele rus a recunoscut că trupele ucrainene au reușit să realizeze un cap de pod pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson. Potrivit acestuia, Forțele Armate ucrainene încearcă să pătrundă pe malul stâng al Niprului pentru a ajunge în Crimeea. Însă Putin consideră că este bine ca trupele ruse „să nu-i împingă de acolo”, deoarece în această operație este implicată elita armatei ucrainene, „trimisă acolo fără rațiune”, inamicul având „zeci de morți și răniți” în timp ce trupele ruse au doar „pierderi sanitare”.

În același timp, potrivit șefului de la Kremlin, forțele ruse își consolidează pozițiile pe întreg frontul din Ucraina.

„Aproape pe tot parcursul liniei de contact, forțele noastre armate, să spunem cu modestie, își îmbunătățesc pozițiile, aproape toate sunt într-un stadiu activ de acțiune și există o îmbunătățire a poziției trupelor noastre de-a lungul timpului”, a declarat acesta, profitând de ocazie pentru a sublinia că „inamicul a anunțat o contraofensivă mare, dar nu a realizat nimic nicăieri”.

El a susținut că Kievul își sacrifica trupele pentru a arăta un oarecare succes sponsorilor săi occidentali, întrucât caută mai mult ajutor. „Cred că este stupid și iresponsabil din partea conducerii politice a țării, dar este treaba lor”, a punctat acesta.

Conferința de presă a început cu întrebări despre Ucraina și a evidențiat îngrijorările multor cetățeni ruși cu privire la un alt val de mobilizare.

„Nu este nevoie” de mobilizare pentru Ucraina acum, a spus Putin, pentru că 1.500 de bărbați sunt recrutați în fiecare zi. Până miercuri seara, 486.000 de soldați au semnat un contract cu armata rusă, a spus el, după ce anterior precizase că există “acolo” aproximativ 617.000 de militari ruși, dintre care aproximativ 244.000 de militari care au fost chemați să lupte alături de forțele profesioniste.

Președintele rus a reiterat că obiectivele Moscovei în Ucraina — „denazificarea, demilitarizarea și un statut neutru” al Ucrainei – rămân neschimbate.

În timpul conferinței de presă, acesta a părut calm și relaxat. Apariția sa a vizat cu precădere publicul intern și a reprezentat o oportunitate pentru a apărea implicat personal în rezolvarea problemelor rușilor obișnuiți și de a-și consolida autoritatea înainte de alegerile din 17 martie.

Răspunzând la o întrebare despre ce sfat și-ar fi dat când și-a început primul mandat, în 2000, dacă ar fi avut experiența de acum, Putin a spus că s-ar fi avertizat privind „naivitatea și încrederea excesive în ceea ce privește așa-zișii noștri parteneri”.

Putin a fost întrebat de o versiune a lui însuși de  inteligență artificială, vorbind cu fața și vocea sa, dacă folosește dubluri - un subiect de speculații intense în special în mediul online. Putin a respins afirmația.

„Doar o singură persoană ar trebui să arate ca mine și să vorbească cu vocea mea – acea persoană o să fiu eu”, a spus el aparent amuzat: „Apropo, acesta este primea mea dublură”.

În cadrul conferinței au fost puse multe întrebări cu caracter intern rus, de la creșterea prețului ouălor până la costul drumurilor cu taxă,

Deși conferința de presă este intens coregrafiată, unele întrebări puse pe internet -- pe care Putin s-a făcut că nu le vede și la care nu a răspuns -- par să fi scăpat cenzurii, apărând pe ecranele din jurul sălii.

"Domnule Președinte, când va fi Rusia adevărată la fel ca cea de la televizor?” s-a scris într-un mesaj text care părea că se referă la controlul de către Kremlin asupra mass-mediei care îl prezintă pe Putin într-o lumină pozitivă, trece peste problemele țării și evidențiază doar realizările.

Într-un alt mesaj scăpat, un cetățean rus se întreba „când președintele nostru va acorda atenție propriei țări? Nu avem educație, nici îngrijire medicală. Abisul este în față.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Calendarul pentru 2024 al veteranilor FSB șochează cu imaginea unui soldat rus în fața Capitoliului american în flăcări
Discurs de dictator: Biden “vorbește prostii”, Rusia nu doar că nu va ataca niciun stat NATO, dar vrea dezvoltarea relațiilor cu acestea
Alegerile anticipate din Serbia au intrat în vizorul Moscovei. Vectorii de influență lucrează peste program
Putin a susținut prima conferință anuală de presă de la începutul invaziei din Ucraina: ”Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”
Ofensiva rusă a intrat în cea mai periculoasă etapă și trece la „desant” propagandistic: ”SUA acceptă ca Ucraina să rămână în granițele Liovului”
”Războiul a șters 15 ani de modernizare a Armatei”. Pierderile Rusiei în Ucraina sunt uluitoare, dar Kremlinul știe să ascundă problemele sub preș
Granițele Rusiei nu se termină nicăieri. Kremlinul a venit cu un mesaj provocator, chiar lângă granița cu Estonia
Putin îi ia în vizor pe baltici, din cauza minorității ruse. Dacă Letonia „îi tratează pe rușii locali ca pe niște porci”, se va confrunta cu același „porc”
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Modelul ”agenților străini” îi face cu ochiul lui Orban: Fidesz depune un proiect de lege privind „protecția suveranității naționale”
Moscova interzice accesul în țară pentru 11 deputați PAS. Chișinăul: Menținem poziția împotriva dezinformării / Maia Sandu ajunge în Ucraina
Rușii anunță că un pilot ucrainean a „defectat” și a aterizat în Rusia cu un Su-27 după un scenariu cusut cu ață albă. Ucraina neagă denunțând o „operațiune psihologică” rusă
Zelenski: Kremlinul plănuiește o campanie de destabilizare a Ucrainei. Există riscul declanşării unei lovituri de stat
„Scandalul” manualelor și „limba moldovenească”, explicat logic de Ucraina. România poate sta liniștită: Limba română e recunoscută
Cine mișcă-n front, merge la închisoare. Cel mai recent exemplu arată de ce Putin are zero opoziție: 7 ani de carceră pentru câteva hârtii anti-război
Panică, discreditare şi tentative de asasinat. Rusia a lansat un nou atac informațional asupra Ucrainei, numit Maidan-3
Presa rusă de stat în degringoladă. După ce agențiile de presă au anunțat “o regrupare” a trupelor ruse “în poziții mai avantajoase” mai la est de Nipru, știrile au fost retrase
Purtătorul de cuvânt al MAE i-a răspuns Mariei Zaharova: Pentru cei care refuză să accepte realitatea, limba moldovenească nu există. Există dovezi istorice
Serviciul de informații al apărării din Ucraina: Știri false despre moartea lui Putin, menite să testeze reacția rușilor
Foreign Policy: România, câmp de luptă pentru propaganda rusă. Degeaba avem Patriot și Himars. Dacă pică în mâinile Kremlinului, s-a terminat
Hamas s-a infiltrat duminică până la un punct de control israelian. Israelul extinde operațiunile în Gaza, dar pare că a pierdut prima rundă în războiul informațional
UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia, în timp ce serviciile de informații ale SUA avertizează 100 de țări despre amestecul Rusiei în procesele electorale ale acestora
Rusia se laudă că folosește aruncătoare de flăcări TOS-2 Solntsepek pe care prizonierii ucraineni le consideră printre „armele teribile ruse”
Responsabil de crime de război abominabile în Ucraina, Putin se declară un „om al păcii” și avertizează Israelul înainte de invadarea Gazei
Zelenski: Vor fi pași comuni cu România pentru apărarea antiaeriană a porturilor de la Dunăre / Cele două țări au convenit un Parteneriat Strategic (Iohannis)
Medvedev trasează direcția propagandei ruse: Israelul a fost atacat cu arme NATO ajunse în Gaza din Ucraina
Rusia folosește cu succes termenul de "agent străin" pentru a manipula opinia publică - agenția britanică de informații
Șefa Agenției federale ruse pentru problemele tineretului a anunțat transformarea totală a tinerilor ruși în patrioți

Ştiri Recomandate

Franța accelerează „economia de război” și cere industriei să mărească producția de rachete Aster 15 și 30. Rachetele vor deveni astfel o prioritate
Fereastra de oportunitate pentru Iohannis se închide tot mai mult. Turcia a anunțat oficial că îl susține pe Rutte la șefia NATO
În premieră o dronă MQ-4C Triton a SUA, deasupra Mării Negre. E de așteptat ca MQ-4C să „se aventureze” mai mult în perioada următoare
Geoană: Lupta Ucrainei e și a noastră iar SUA nu sunt singurele care pun umărul. NATO, atentă la modul în care China își face calculele în acest război
România trimite ajutor umanitar în Gaza. Un C-130 Hercules și un C-27J Spartan al Forțelor Aeriene execută misiunile umanitare
Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța
Începe procesul membrilor Reuss acuzați în Germania de înaltă trădare. Printre inculpați sunt și foști soldați și membri ai AfD care nu recunosc legitimitatea statului german
Operația “Solda de grad”. Rezerviștii se mobilizează la un nivel fără precedent, însă pentru a lupta împotriva MApN pe frontul respectului față de militari 
Biden a discutat la telefon cu Netanyahu. SUA nu susțin ofensiva în Rafah, dar și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului
Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența
Dronele ucrainene au început să vizeze depozitele rusești de bombe cu planare, aruncate intensiv de avioanele Su-34
De ce Israelul nu a interceptat toate rachetele balistice iraniene Emad și cum focosul rachetelor se separă de țintă în timpul traiectoriei
Cursă contra cronometru. Forțele ruse ar putea să obțină câștiguri tactice semnificative până la sosirea ajutorului militar al SUA
Schimbare de tactică? Forțele ruse au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat
Belgia va trimite mai devreme F-16 în Ucraina. Interesant este modul în care va plăti Kievul pentru aceste aeronave
România reiterează sprijinul necondiționat pentru Moldova. Luminița Odobescu: Împreună, mai puternici și în siguranță
Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă
Un alt stat aliat fost sovietic întoarce spatele Rusiei și vinde către SUA 80 de avioane MiG-29, MiG-27 și Su-24. Ucraina, destinația finală?
SUA vor construi un nou avion care îl transportă pe șeful Pentagonului. Avionul ”Apocalipsei” va costa 13 miliarde de dolari
Mai mult sprijin pentru Ucraina, cere Scholz. Germania va trimite un al treilea sistem Patriot, în timp ce Spania promite rachete Patriot
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Rușii au prezentat cele 34 de rachete și modalitatea de lansare după atacul masiv asupra Ucrainei. Patru termocentrale au fost grav avariate
Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei. Polonezii au ridicat din nou avioanele F-16 în aer
Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei
Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Hamas trage de timp și refuză armistițiul. Israelul a anunțat că e „ultima șansă” pentru eliberarea ostaticilor înainte de intrarea în Rafah
Romania is close to signing contract for K9 Thunder howitzers
Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
Zaharova: Ucraina și-a primit ”recompensa”. Iată de ce sunt atât de nervoși oficialii de la Moscova, după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina
pixel