Noviciok. Kremlinul a decis deschiderea oraşului închis Şihani
Oraşul închis Şihani, unde a fost dezvoltat agentul neurotoxic Noviciok - cu care a fost otrăvit fostul spion sovietic Serghei Skripal - va fi deschis publicului larg din ianuarie anul viitor.
'Vladimir Putin a semnat marţi un decret care a suprimat statutul de entitate administrativă închisă al oraşului nostru', a indicat miercuri pentru France Presse o purtătoare de cuvânt a administraţiei locale din aşezarea de pe Volga, Iulia Erşova.
'Uzina noastră, care este o filială a Institutului de stat de cercetări pentru chimie şi tehnologii organice de la Moscova, continuă să funcţioneze şi nu ştim ce se va întâmpla cu ea după deschiderea oraşului', a adăugat aceasta, refuzând să precizeze ce anume se produce la uzină. Decretul publicat pe site-ul oficial pravo.gov.ru acordă administraţiei locale din Şihani, care are 5500 de locuitori, un termen de şase luni pentru pregătirea deschiderii.
În total, în Rusia post-sovietică mai există circa 40 de oraşe 'închise', statut ce presupune restricţii de acces, de deplasare şi de şedere. Străinii nu pot, evident, pătrunde în aceste localităţi şi nici măcar ruşii nu au acces decât dacă dovedesc că au rude în oraş şi obţin ulterior o autorizaţie scrisă din partea administraţiei locale.
Otrăvire Skripal
A început să se vorbească despre Şihani după ce doi cercetători ruşi au declarat că au lucrat în acest oraş la programul Noviciok, în anii 1970 şi 1980. Londra susţine că această substanţă neurotoxică s-a aflat la originea otrăvirii, în martie, a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia. Cazul a revenit în actualitate la începutul lunii, după otrăvirea unui cuplu de britanici la puţin peste 10 kilometri de locul unde au fost contaminaţi cei doi Skripal.
Unul dintre oamenii de ştiinţă ruşi care au recunoscut că au lucrat la Şihani la programul Noviciok, Leonid Rink, a afirmat că în cadrul acestui program activau 'un foarte mare număr de specialişti, la Şihani şi la Moscova'. Celălalt cercetător, Vil Mirzaianov, responsabil cu contraspionajul în laboratorul din Şihani şi care a emigrat în SUA în 1995, a dezvăluit existenţa Noviciok încă din anii 1990, iar într-o carte publicată în 2008 i-a şi prezentat formula. Moscova respinge orice implicare în cazurile de otrăvire din Marea Britanie şi neagă că substanţa toxică ar fi fost fabricată în orăşelul de pe Volga.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News